Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, özelleştirmedeki usulsüzlükleri ortaya çıkardı

Yüksek Denetleme Kurulu, özelleştirme ihalesine çıkan kuruluşların, ihaleyi kazanmayan şirketlere bile verildiğini, ihalelerle ilgili teknik kararlan Özelleştirme idaresi Başkanlığı yerine Başbakan başkanlığındaki Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun aldığını ortaya çıkardı.

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK), özelleştirme idaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından yürütülen ihalelerde bir dizi "yasadışı" uygulamaya rastlandığını bildirdi. Yasaya göre ÖİB'nin karar vermesi gereken özelleştirmelerde karar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Özelleştirme Yüksek Kurulu'na (ÖYK) bırakıldı. Bazı kuruluşlar ÖYK tarafından ÖİB'nin önermediği firmalara verildi.

YDK'nin "Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 2003 Yılı Raporunda yer alan "yasadışı" uygulamalar şöyle:

ÖYK kararları:

YDK raporunda özelleştirme Yasası ve yönetmeliklere göre "ÖİB bünyesinde oluşturulan özelleştirme ihalesi komisyonlarının ihaleyi teknik olarak sonuçlandırdıktan sonra nihai karan ÖYK onayına sunması gerektiği" belirtildi. Sümer Holdinge bağlı Malatya. Diyarbakır, Adıyaman işletmelerinde bu hükümlere uyulmadı.

TDİ Limanları Özelleştirilmesi

YDK raporuna göre "Türkiye Denizcilik İşletmelerine ait limanların özelleştirilmesi uygulamasında ise ihale komisyonlarınca nihai kararların alındığı, ancak nihai kararlarda yer almayan teklif sahiplerinin nihai tekliflerinin de ÖYK'nin değerlendirmesine sunulduğu ve komisyonca ÖYK takdirine sunulmayan alıcıların da ÖYK kararlarında yer aldığı'' görüldü. Raporda "Komisyon kararlarında ismen yer almamalarına karşın Kuşadası Limanının işletme hakkı Betist devriyle ilgili olarak ihalede en yüksek teklif sahibi, Çeşme Limanı'nın işletme hakkı devriyle ilgili olarak en yüksek teklif sahibi kararda yer almıştır. Dolayısıyla ihale işleri komisyon tarafından değil ÖYK tarafından sonuçlandırılmıştır" denerek "komisyon kararlarında yer almayan firmaların ÖYK kararlarında yer almaması'' istendi.

Eti Elektrometalürji:

YDK raporunda "Eti Elektrometalürji özelleştirilmesinde, başlangıçtaki şartname hükümlerinde değişildik yapılarak işçilerin kıdem tazminatı yükünün OİB'ce karşılanması sonucunu doğurduğu" belirtildi ve bu uygulamanın Başbakanlıkça kurulacak bir komisyon tarafından incelenmesi istendi.

SEKA Balıkesir: işletmenin özelleştirilmesi ile ilgili olarak Bursa 2. İdare Mahkemesi'nin 28.7.2003 tarihli karan ile satışa ilişkin 13.5.2003 tarihli ÖYK. kararının yürütülmesinin durdurulmasına, 15.10. 2003 tarihli karan ile de söz konusu ÖYK kararının iptaline karar verildiği dikkate alınarak yargı kararlan doğrultusunda gerekli işlemlerin bir an önce gerçekleştirilmesi istendi. YDK raporunda, konuyla ilgili ÖİB'nın "yürütmeyi durduracak bir hususun uygulamada mevcut olmaması sebebiyle yürütmeyi durdurmanın uygulanamadığı, Danıştay'daki  temyiz sonucunun beklendiği" şeklindeki açıklamasında "hukuka uyarlık bulunmadığı'' da vurgulandı.

Borç Ötelemeleri: Raporda özelleştirme sonrasında taksite bağlanan alacaklar hususunun 1997 yılından beri YDK tarafından ele alındığı belirtildikten sonra, "yatırımcıların tamamına yakınının taleplerinde bütün erteleme taleplerinin mücbir bir sebep varağına Diskin herhangi bir araştırma ve irdeleme yapılmadan ÖYK'ye intikal ettirildiği bilgisine yer verildi.

(Kaynak: CUMHURİYET Gazetesi, MURAT KIŞLALI ANKARA)

Editör: TE Bilişim