Galataport ihalesiyle ilgili tartışmaların büyümesi üzerine hükümet ihale sürecine açıklık getirmek ve soru işaretlerini gidermek için çalışma yapıyor. Ulaştırma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi ve Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından hazırlanıp Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan, Galataport dosyasında şok bilgiler yer aldı. Başbakan Erdoğan, yarın (Pazartesi) yapacağı Ulusa Sesleniş konuşmasında, tartışmalara neden olan Galataport ihalesini tüm açıklığıyla anlatacak.

İhale, Hürriyet, Milliyet ve Sabah'ta da duyuruldu

İşte Başbakan Erdoğan'a Galataport ihalesiyle ilgili sunulan dosyada yer alan bilgiler: Galataport ihalesi şeffaf bir şekilde yapıldı. İhale gizli bir şekilde yapılmış gibi gösterilmek isteniyor. Oysa ihale 10 Haziran 2005 ve 13 Haziran 2005 tarihlerinde 6 tane günlük gazetede ilan edildi. Bunlar arasında ihaleyi eleştiren Milliyet, Sabah ve Hürriye gazeteleri de var. İhale ilanı ayrıca 15 Haziran 2005 tarihli Resmi Gazete'te yayımlandı. 30 bin dolar karşılığında ihale şartnamesi satıldı. 7 konsorsiyum ihale mutva.com şartnamesini aldı. İhale saklanmış olsaydı, 7 konsorsiyum şartname almış olmazdı."

Koç'un şirketi Ofer'e danışmanlık teklif etmiş

Galataport ihalesiyle ilgili tartışmaları alevlendiren açıklamalardan biri Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç'tan gelmişti. Rahmi Koç'un, "Galataport ihalesinin şartlarını bilmiş olsaydım, Koç Holding olarak değil, Rahmi Koç olarak girerdim" sözleri üzerine Galataport İhalesi mercek altına alınmıştı. Başbakan Erdoğan'a sunulan dosyada, Koç Grubu'na ait Koç Yatırım Menkul Değerler A.Ş'nin ihaleye katılan konsorsiyumlara danışmanlık teklif ettiği belirtildi. Koç Yatırım'ın danışmanlık teklif ettiği konsorsiyumlar arasında Ofer'in de yer aldığı Royal Grubu da var. Koç Yatırım, ihalede ikinci olan Tepe Grubu'na da danışmanlık teklif ettiği ve ihalede üçüncü olan Pilot Grubu içerisindeki Fiba Holding'e danışmanlık yaptığı kaydedildi.

Kaynak:Yeni Şafak / Hamdi Ateş
DenizHaber.Com
Editör: TE Bilişim