Tema İğneada’da Nükleere Ve Limana Dikkat Çekti

TEMA Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal yaptığı açıklamada İğneada’da Nükleere ve Limana Dikkat çekti.

Çoğal'ın açıklaması şöyle: İğneada ‘da yapılması planlanan Nükleer Enerji Santrali (NES) ve yine İğneada’da yapılması planlanan liman ile ilgili gündeme dair dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak adına Tema Vakfı Genel Merkez ,Edirne Tema İl Temsilciliği , Kırklareli Tema İl Temsilciliği ,Tekirdağ Tema İl Temsilciliği,İstanbul Tema İl Temsilciliklerinden ve Üniversite Genç Tema Topluluklarından oluşan 150 kişilik bir grupla bölgeye gidilerek; NES’lere ve Limana dikkat çekildi.

Demirköy ilçesine bağlı İğneada, lagünler, tatlı ve tuzlu su gölleri, alüvyal subasar ormanları, çayırlar, kıyı kumulları ve sığ deniz kıyılarından oluşan farklı habitatları ile çok zengin biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Bölgedeki geniş kumul alanı, aralarında endemik türlerin de bulunduğu birçok kumul bitkisinin yaşam alanıdır. Türkiye’nin taraf olduğu, kısaca Bern Sözleşmesi olarak bilinen, Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesine göre taraflar, sözleşmenin ek listelerinde yer alan türlerin doğal yaşam alanlarıyla birlikte koruma altına alınması amacıyla gerekli idari ve yasal önlemleri almakla yükümlüdür. Bölge, sözleşme ile koruma altına alınan türlerin de yaşam alanlarını içermektedir.

Görüldüğü üzere, İğneada sadece ulusal ölçekte değil, uluslararası ölçekte de korunması gereken bir bölgedir. Ancak, bölgede yapılması planlanan nükleer santral ve liman, mevsimsel subasar ormanları, bataklıkları, tatlı su gölleri ve kıyı kumullarını bir arada bulunduran ender ekosistemlerden biri olan İğneada bölgesini ve tüm yaşam alanlarını tehdit etmektedir.

Türkiye’de, enerji ithalat oranının yüksek ve maliyetli olması gerekçesiyle, 2012 kömür yılı ilan edilmiş ve elektrik üretme amaçlı hem kömür hem de nükleer santral yatırımları hız kazanmıştır. Oysa bu politikaların ortaya konulduğu dönemde öngörülen büyüme hedeflerine ulaşılamamaktadır, dolayısıyla hesaplanan enerji ve elektrik ihtiyacının da oluşması olası gözükmemektedir.

Öncelikli olarak Projeksiyonlar revize edilmeli, enerji verimliliği/tasarrufu çalışmaları tamamlanmalı, ardından gerek duyulan birincil enerji ve elektrik ihtiyacı, nükleer ve kömür gibi kirli enerji kaynaklarından değil güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmalıdır.

LİMANA RAZI DEĞİLİZ!

Bölgede yapılması planlanan liman, mevsimsel subasar ormanları, bataklıkları, tatlı su gölleri ve kıyı kumullarını bir arada bulunduran ender ekosistemlerden biri olan İğneada bölgesini tehdit etmektedir. ÇED Raporunda, projenin amacı Vize İlçesi, Evrencik Köyü, Papazpınarı Mevkiinde bulunan çimento fabrikasında üretilen klinkerin Avrupa ülkelerine ihracı, ayrıca bölgedeki tarım ve sanayi ürünlerinin tahmil ve tahliyesi olarak belirtilmiştir. Bu bölgede tarımsal ürün naklini gerektirecek bir üretim yapılmamaktadır.

İç bölgelerdeki ihtiyaçlar için Tekirdağ ilindeki limanlar ihtiyacı karşılayabilir niteliktedir. Çevre düzeni planlarında da böyle bir ihtiyaç görülmemektedir. İğneada liman inşaatı İğneada’daki turizmi öncelikle ulaşım güzergahı ve özellikle şehir merkezinden geçiş güzergahı nedenleriyle olumsuz etkileyecektir. Çünkü ÇED raporunda bu hususlar sağlıklı araştırılmamış üstü örtülü geçiştirilmiştir. TEMA Vakfı, sürdürülebilir yaşam adına, doğal varlıkların korunması için, söz konusu limanın yapım nedeni olan çimento fabrikasına karşı da uzun yıllar hukuki mücadele yürütmüştür.

Editör: TE Bilişim