IFC'den Arkas'a destek

IFC’nin Arkas Holding’e desteği Türkiye’de taşımacılık ve lojistik hizmetlerinin gelişmesine yardımcı olacak

İstanbul, 17 Aralık 2007 – Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Türkiye’nin önde gelen taşımacılık gruplarından Arkas Holding ile 45 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladı. Kredi, Arkas’ın yatırımlarına ve liman operasyonları ile Anadolu’daki lojistik faaliyetlerini büyütmesine destek olacak. IFC kredisi ayrıca modern ve etkin deniz, kara, hava ve demiryolu taşımacılığının geliştirilmesi için kullanılarak, Türkiye’de dış ticarete ve ekonomik büyümeye katkı sağlayacak.

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, kredi anlaşmasına ilişkin olarak, “IFC kredisi Arkas’ın konteyner gemileri, liman tesisleri, liman ekipmanları, demiryolu vagonları, TIR filosu ve Anadolu’da sürmekte olan lojistik merkez yatırımlarımıza yardımcı olacak. Örneğin 2007 yılında konteyner gemisi filomuza 220 milyon dolar tutarında altı gemi ekledik. 2008 yılında ana faaliyet alanlarımız için 50 milyon dolarlık yatırım bütçesi tahsis ettik. Arkas, bu yatırımlara ek olarak denizcilik işletmeciliği ve  gemi makine mühendisliği okullarına yatırım yapmaktadır” açıklamasında bulundu.

Taşımacılık sektöründeki altyapı yetersizlikleri Türkiye’de ekonomik büyümenin önündeki önemli sorunlardan biri olarak görülüyor. Bu bakımdan sektörün gelişimi öncelik taşıyor. Yüksek lojistik maliyetler, Türkiye’nin rekabet gücünü artırmasına engel oluştururken, konteyner limanlarındaki kapasite yetersizliği konteyner taşımacılığının gelişimini kısıtlıyor. Gelişmiş pazarlarda genel kargoda konteynerleşme oranı yüzde 80-90 civarındayken, Türkiye’de bu oran yüzde 40’larda kalıyor. Sözkonusu düşük konteynerleşme oranına rağmen, Türkiye’deki pek çok konteyner limanı tam kapasite çalışıyor.

IFC Başkan Yardımcısı Declan Duff, Arkas ile varılan anlaşmanın önemini, “Faaliyetlerini geliştirmeyi hedefleyen Arkas ile işbirliği yapmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz.  Bu işbirliğinin limanlarda yaşanan sıkışıklığı azaltacağına inanıyoruz. IFC’nin stratejisinde kilit konumda olan altyapı yatırımları, gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir ekonomik büyüme açısından büyük önem taşıyor” sözleriyle vurguladı.

IFC’nin Güney Avrupa ve Orta Asya Direktörü Shahbaz Mavaddat  ise “Türkiye, Avrupa, Orta Asya ve Kuzey Afrika arasındaki taşımacılık güzergahlarının kesişme noktasında yer alıyor. İyi çalışan limanlar ve gelişmiş taşımacılık altyapısı, kapasite yetersizliklerinden kaynaklanan sıkıntıların aşılması, hızlı ekonomik büyümenin sürdürülebilmesi ve Türkiye ile bu bölgeler arasındaki ticaretin artırılması için büyük öneme sahip” ifadelerini kullandı.

IFC Hakkında

Dünya Bankası Grubu’nun üyesi olan Uluslararası Finans Kurumu (IFC), özel sektör yatırımlarına finansman sağlar. Özel sermayeyi yerel ve uluslararası finans piyasalarında harekete geçirip, kamu ve özel sektöre danışmanlık ve risk yönetimi hizmetleri sunan IFC, gelişmekte olan ülkelerde sürdürebilir ekonomik büyümeye katkıda bulunur. IFC’nin vizyonu, yoksul insanların çaresizlikten kurtulması ve hayatlarını iyileştirme fırsatına sahip olmasıdır.

30 Haziran 2007 tarihi (IFC’nin 2007 mali yılının sonu) itibariyle IFC, gelişmekte olan 69 ülkede 229 projeye toplam 8.2 milyar dolar yatırım yapmıştır ve mali kuruluşların katılımıyla 3.9 milyar dolar tutarında kredi ve yapılandırılmış finansman sağlanmasına da katkıda bulunmuştur. IFC ayrıca, 2007 mali yılında 97 ülkeye de danışmanlık hizmeti sunmuştur. Daha fazla bilgi için www.ifc.org  sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Arkas Hakkında

1902 yılında İzmir’de kurulan Arkas, Türkiye’de 14 ve yurtdışında 18 ofisinde görevli 4 bin 500 çalışanı ile müşterilerine hizmet vermektedir. Arkas taşımacılık konusunda dünyanın önde gelen kuruluşlarından MSC, Hapag-Lloyd, Schenker Stinnes Logistics ile oluşturduğu ortak girişimlerle hizmet verirken,  Hanjin, Senator, Yang Ming Line ve Grimaldi gibi armatörlerin de acenteliğini yürütmektedir.

Arkas’ın işlettiği limanlarda elleçlediği konteyner miktarının 2007 yılı sonu itibarıyla 1.3 milyon TEU’ya ulaşması beklenmektedir.  Arkas’ın sahip olduğu toplam 26 bin 392 TEU kapasiteli 23 gemiden oluşan Türkiye’nin en büyük konteyner gemi filosu, grup şirketlerinden EMES tarafından işletilmektedir. Daha fazla bilgi için www.arkas.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim