İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı İstanbul Deniz Otobüs­leri A.Ş, (IDO) Genel Müdürü Ah­met Paksoy, kabotajda Ro-Ro taşı­macılığına ilişkin fizibilite çalışma­ları yaptıklarını belirterek, "Dört RoPAIX tipi gemi alarak uygun li­man veya iskelelerden Ro-Ro taşı­macılığı yapmayı düşünüyoruz" dedi.

Belediyenin trafiği düzenlerken bütünsel düşünmek zorunda oldu­ğuna dikkat çeken Paksoy, her ne kadar öncelikli olarak yolcu taşı­macılığına yoğunlaşsalar da kam­yon trafiğinin aşılması noktasında da projeler geliştireceklerini kay­detti. "Niye feribotlar küçük araç­ların taşınmasında kullanılıyor da ağır vasıtaların taşınması noktasın­da kullanılmıyor" diye soran Pak­soy, İstanbul'da ağır vasıtaların da şehir trafiğine girmeden taşınması için denizi kullanmak zorunda ol­duklarını söyledi.

Paksoy şöyle ko­nuştu:

"Nasıl Mudanya-Yenikapı varsa Büyükçekmece-Ambarlı böl­gesinin karşıya, Mudanya-Bandırma tarafına bağBetlike Arial">lanmasını düşün­mek zorundayız. Direkt konvansiyonel gemilerle yani az yakıtla ve verimli sayıda araç taşıyacak gemi denklemini düşünüyoruz. Yer seçi­mi noktasında konuşuyoruz. Mev­cut ya da alternatif limanlar konu­sunda şu anda çalışmalar yürü­mektedir. Pendik'teki limanın hinterlandı çok dar. Orada sadece uluslara­rası taşımacılık yapacak TIR'lardan söz etmek mümkün. Biz hinterlandı çok geniş bir li­man düşünüyoruz. Yani gelişmeye müsa­it. Araçların rahat ge j lebileceği, nüfusun yoğunlaşmamış olduğu bölgelerde liman düşü­nüyoruz. Biz tüm kamyon trafiğini değil, belki yüzde 5'ini yada 10'unu alacak şehre girmeden karşıya TIR'ları geçirecek bir taşıma düşünüyoruz. Bu bile İs­tanbul trafiğine önemli bir katkıdır. Ülke ekonomisine hem karayolları açısından hem de daha az benzin sarfiyatı açısından katkı sağlar."

Ro-Ro taşımacılığının yolcu ya da yük taşımacılığından çok ayrı bir kavram olduğuna işaret eden Paksoy, "Ne kadar çok yolcu taşır­sam o kadar iyidir. Ne kadar çok ağır vasıtayı da yollardan denize kaydırırsam o kadar iyi olur. Ben sübvanse ederim bunu. Gerekirse bedava taşırım yolcuyu ama o şeh­rin şehir olma özelliğini koruyacak önlemleri alırım" diye konuştu. Hattı gerekirse özel sektörün işlet­mesine de verebileceklerini belir­ten Paksoy, Ro-Ro taşımacılığını önemsediklerini ve Marmara Bele­diyeleri ile olası terminalleri konuş­tuklarını kaydetti.

(TRANSPORT DERGİSİ OCAK 2005)

Editör: TE Bilişim