İDO'dan "Haliç Motorları Projesi"

İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş (İDO) Genel Müdürü Ahmet Paksoy, hem turistik amaçlı kullanılması hem de İstanbul trafiğine alternatif yaratması amacıyla geliştirdikleri "Haliç Motorları Projesi" kapsamında Üsküdar, Eyüp ve Haliç arasında sefer yapacak 3 motorun üretimine başladığını bildirdi.

Paksoy, kent içi ulaşım içinde deniz ulaşımını daha etkin hale getirmek için birçok proje geliştirdiklerini, "Haliç Motorları Projesi"nin de bunlardan biri olduğunu söyledi.

Haliç'te mevcut motorların artık yetersiz kaldığını, hem görüntü hem de gürültü kirliliği yaratan bu motorlar yerine, artan yolcu ihtiyacını da karşılayacak daha çevreci motorlara ihtiyaç duyulduğunu anlatan Paksoy, yakında hizmete girecek olan Sütlüce Kültür Merkezi'nin de kendilerini yeni proje arayışına ittiğini kaydetti.

Paksoy, bu amaçla daha önce "İstanbul'a uygun vapur" gibi yine kente uygun yeni motorları İstanbullular'la buluşturmak istediklerini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Yeni motorlar görsel güzelliği olan, açık güvertesi ve yüksek camları ile görüş zevki sunan, turistik amaçlı kullanılabilecek, engelli vatandaşlarımızın daha rahat binip inebileceği, çevreci ve İstanbul'a yakışan motorlar olacak. Hidrolik rampa sayesinde suların çekilmesinden etkilenmeyecek. İçinde büfesi bulunacak.

Haliç Tersanesi'nde Türk mühendis ve işçileri tarafından üretimine başlanan 600'er kişi kapasiteli 3 motor, 10 milyon avroya mal olacak. Amsterdam ve Venedik'teki özel tasarım motorların benzeri olan ve Üsküdar, Eyüp ve Haliç arasında sefer yapacak motorlar, bu yıl sonunda hizmete girecek. Böylece Haliç'te panoramik görüntü veren bu teknelerle İstanbullular buluşmuş olacak."
 
"ÖZEL SEKTÖR İÇİN DE ÖRNEK OLACAK"

Paksoy, bu motorların Galata Köprüsü'nün orta boşluğundan Haliç'e rahat girip çıkabilmesi için büyüklük olarak mevcut motorlar gibi tasarlandığını anlattı.

İstanbul içinde irili ufaklı değişik motorların bulunduğunu, bunların büyük bölümünün hem gürültü hem de görsel kirlilik yarattığına işaret eden Paksoy, "Bu proje tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldıracak mükemmel bir proje. Muhakkak devamı da gelecek. Özel sektör için de örnek olacak. Özel sektöre biz şunu diyeceğiz, 'Buyurun işte size gemi. Bundan sonra bu gemi olacak'... İyiyi gösterdiğiniz zaman insanların beklentisi yükseliyor. Bu açıdan bu proje de özel sektöre ciddi anlamda örnek teşkil edecek. İstanbul'un bu motorlara ihtiyacı var" dedi.

Editör: TE Bilişim