İDO, halkın isteği üzerine vapurlara televizyon koyacak

İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ’nin “Haydi İstanbul Vapurunu Seç” kampanyasında oylamalar sona erdi.

İnternetten ve iskelelere konan formlarla yapılan anket sonucunda klasik şehir hatları vapuruna en yakın olan 4. model, İstanbulluların yeni vapuru oldu. İDO’nun deniz ulaşımında kullanılmak üzere hazırlattığı 8 ayrı vapur modelinden birinin belirlenmesi için 24 Nisan’da başlatılan kampanyaya, internet üzerinden 318 bin 17, formla ise 52 bin 232 kişi katıldı.

Günümüz şehir hatları görünümünde 4 numaralı vapur internet oylamasında yüzde 40, form ankette ise 22 bin 152 oy ve yüzde 42 oranla birinci oldu. Oylamada ikinciliği yüzde 33 oy oranıyla modern dizayna sahip 8 numaralı gemi alırken İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, yeni vapurlarda İstanbulluların birçok isteğini yansıtacaklarını söyledi.

Bunların başında yolcu güvenliğinde çok önemli olan gemi yanaşmadan yolcuların inmesine engel olacak düzenlemelerin geldiğini anlatan Paksoy, “İstanbulların isteği üzere yeni vapurlara 6’şar tane 106 ekran LCD televizyon yerleştireceğiz. Vapurlarda engelli vatandaşlar için özel düzenlemelerden hayvan barınağına; manzara seyri için taraçada yolcu bölümü tasarımından revire kadar birçok yenilik var.” dedi.

“Haydi İstanbul Vapurunu Seç” kampanyası 24 Haziran akşamı sona erdi. İstanbullular 2 ay internet üzerinden ve metro, İDO iskeleleri ile alışveriş merkezlerine kurulan sandıklarda oy kullandı. “www.sirketihayriye.com” adlı sitede yapılan oylamaya katılan 318 bin 17 kişinin yüzde 40’ı klasik şehir hatları vapuruna en yakın olan 4. modeli, yüzde 33’ü 8. modeli, yüzde 8’i 1. modeli, yüzde 6’sı 2. modeli, yüzde 4’er ile 3. ve 6. modeli, yüzde 3’ü 5. modeli ve yüzde 2’si de 7. modeli tercih etti. Metro, İDO iskeleleri ve alışveriş merkezlerine kurulan sandıklardaki oylar ise işçi, memur, öğrenci, mühendis, hostes, doktor, polis ve ev hanımından oluşan bir grup tarafından noter huzurunda sayıldı. Bu oylamaya ise 52 bin 232 kişi katıldı.

Günümüz şehir hatları tasarımındaki vapurun 22 bin 152 oy aldığı ankete 8 numarayı 15 bin 88, 1 numarayı ise 3 bin 54 kişi tercih etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İTÜ Gemi İnşaat Fakültesi tarafından hazırlanan modern vapurların boyu 59 metre, eni ise 11 metre olacak. 16 deniz mili hıza sahip olması planlanan vapurlar, halen kullanılan vapurlardan yaklaşık 2 kat daha hızlı seyahat etme imkanı verecek ve her biri bin 500 yolcu kapasiteli olacak.

Yolcu iniş çıkışları tam emniyetli olacak olan vapurlarda, eski modellerde olduğu gibi dışarıda oturma grupları bulunacak. İstanbulluların belirlediği tasarım için kısa süre içinde ihale açılacak ve önümüzdeki yıllarda şehir hatlarında seferlere başlayacak. İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, anket sürecinde ve öncesinde İstanbulluların yeni vapurlarla ilgili birçok ilginç talebinin olduğunu anlattı. Her talebin uygulanabilirliğini özenle değerlendiklerini anlatan Paksoy, vatandaşların gemilerde hız, güvenlik, klima tertibatı, evcil hayvan barınağı, manevra kabiliyetinin güçlendirilmesi, televizyon ve engelli vatandaşlar için özel düzenleme istediklerini söyledi. İDO Genel Müdürü, halen kullanımda olan vapurlarda soğutma sistemi olamadığı için İstanbulluların özellikle yaz aylarında zorluk yaşadığını; yeni vapurlara klima takarak bu sıkıntıyı da ortadan kaldıracaklarını ifade etti.

Engelli federasyonlarıyla görüşüp taleplerini dinlediklerini vurgulayan Paksoy, “Fiziksel engelliler yeni gemilere engelli arabalarıyla binebilecek. Gemideki koridorlarda rahatlıkla dolaşabilecekler. Geminin arka tarafındaki balkona çıkabilecekler.” dedi.

İDO Genel Müdürü Paksoy, İstanbulluların manzara seyri için çok taleplerinin olduğunu belirtti. Özellikle yaz aylarında vapurlardan İstanbul’un seyrine doyum olmadığına dikkat çeken Paksoy, “Bu talebe cevap verebilmek için vapurun üst arka kısmı, taraça akla geldi. Biz de oraya yaklaşık 240 kişinin oturabileceği koltuklar koymaya karar verdik. Üzerini tente ile kapattık. Yat havası verdi. Tadilatını yaptığımız İstanbul 9 adlı vapurda bunu yaptık. Bu talep de vatandaştan geldi.” diye konuştu.

Kaynak:Ali KUŞ

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim