İDO ULAŞIMDA REKOR KIRDI

İstanbul Deniz Otobüsleri 2004 yılı Ocak - Aralık dönemi istatistiklerine göre 11 milyon yolcu, 950 bin araç taşıdı. 2004 taşınan araçlardaki artış oranı yüzde 80'i aştı.

Global entegrasyon süreci, yolcu ve yolculuk kavramlarını değiştirirken, taşımacılık ve ulaşım konusunda da bir takım şartları beraberinde getiriyor. Yolculuğu etkileyen faktörlerin başında ekonomik nedenler bulunuyor. Yeni liman ve iskeleler, gemilerin günün yolcu şartlarına uygunluğu, alt ve üst yapı sorunları talebi etkileyen çevresel faktörler konumundayken, ucuz ve konforlu seyahat edebilme imkanı ise ülkenin standartlarıyla yakından ilgili. Ülkemizdeki ulaşım uygulamaları bu konuda geçmişten gelen ihmalkarlığı ortaya koyuyor. Ancak son bir yılda deniz ulaşımı konusunda gerçekleştirilen iyileştirme hareketleri bu bakış açısının değiştiğini ve denizin ulaşımdaki etkinliğinin artacağı beklentisini güçlendiriyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi önümüzdeki günlerde denizden daha fazla faydalanarak rahat ulaşım sağlayacak deniz yasa tasarısını değerlendirmeye alacak. Tasarı, İstanbul trafiğindeki yetki karmaşasının önüne geçerek kent trafiğini deniz ulaşımına kaydırmayı içeriyor. Deniz kenti İstanbul... Dünyada iki kıtayı birbirine bağlayan yegane şehir olan İstanbul'un şehir içi ulaşımında deniz taşımacılığının yüzde 3,5 düzeylerinde olması düşündürücü bir gerçek. Yıllarca kara taşımacığına ağırlık verilen ülkemizde, mevcut yapılanmaların yetersiz hale dönüşüp, ihtiyaca cevap Nerobet veremez duruma gelmesi alternatif ulaşım arayışını da hızlandırdı. İstanbul az rastlanacak özelliklerinden dolayı deniz ulaşımının en rahat yapılabileceği kentlerden biri. Gerek coğrafi yapısı gerek boğaza kıyısının oldukça fazla olması nedeniyle kentin dört bir yanına deniz yoluyla ulaşmayı mümkün kılıyor. Yüzde 80 artış sağlandı...

İstanbul'da deniz ulaşımı hizmeti veren birkaç kuruluştan biri olan İstanbul Deniz Otobüsleri 2004 yılı Ocak - Aralık dönemi istatistiklerine göre 11 milyon yolcu, 950 bin araç taşıdı. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 8 milyon 170 bin yolcu, 517 bin araç olarak gerçekleşmişti. 2004 yılında yolcu sayısı yüzde 30 artış gösterirken, taşınan araçlardaki artış sayısı yüzde 80'i aştı. Bu artışın en büyük nedeni, yakıttan alınan özel tüketim vergisinin kaldırılması oldu. 1987 yılından beri çağdaş taşımacılığı hedef edinmiş İDO, her geçen gün artan yolcu kapasitesini karşılama konusunda zorlanmasına rağmen eldeki mevcut filo ile hizmetlerine devam kararlılığını sürdürüyor. Ucuz ve hızlı ulaşım... İDO Genel Müdürü Dr. Ahmet Paksoy, geride bıraktığımız 2004 yılı için şu açıklamada bulundu: "Çok yoğun geçen bir yılı geride bıraktık. Yolcularımızın bizi tercih etmesinin birçok sebebi olsa da, özellikle bu yıl hızlı taşımacılığı ucuz seyahat ile buluşturmamız en büyük etken oldu. Bu yıl gerçekleşen ciddi artışa rağmen gelirlerimizin bir önceki dönemle aynı düzeyde kalması ekonomik seyahat özgürlüğüne yaptığımız yatırımın göstergesi olmuştur". Gemi filosunun yetersiz olmasına rağmen hizmet kalitesinden hiçbir zaman ödün vermemeye çalıştıklarını da belirten Paksoy, yeni yasa tasarısının deniz trafiğinin önünün açılmasına büyük katkı sağlayacağını, trafiğin denize kaydırılmasının yeni alınacak hızlı feribotlarla ileriki yıllarda daha çok talep ve ihtiyaca cevap vereceklerini söyledi. Filo yapısı ile dünyada kategorisinde birinci sırada yer alan Deniz Otobüsleri, taşımacılık konusunda önemli bir boşluğu, hızla, konforla ve zamanla yarışarak doldurmaya çalışıyor.

WWW.DENIZHABER.COM


 

Editör: TE Bilişim