OnSealine Projesi’nin tanıtım toplantısı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, İstanbul Bölge Müdürü Cemalettein Şevli, Kıyı Emniyet Genel Müdürü Salih Orakcı, İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, Türk Telekom CEO’su K. Gökhan Bozkurt ve TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz’ın katılımıyla 11 Şubat Cuma günü Adnan Menderes Feribotu’nda yapıldı.

Başlatılan yeni proje kapsamında, dünyada bir ilk olan uygulamayla 33 İDO iskelesine ve hızlı feribotlarına kurulan TTNET WiFi altyapısı ile yolcular, denizin ortasında TTNET WiFi ile kablosuz internet keyfini yaşayacaklar. Diğer taraftan feribot ve iskelelere yerleştirilecek olan “Akılmatik” isimli kiosklardan, Türk Telekom ve grup şirketleri ile İDO hizmetlerinden yararlanmalarının yanı sıra doğalgaz, su ve elektrik faturalarını ödeyebilecekler, internet bankacılığı işlemlerini yapabilecekler. Gelecekte de yolcular, “Akılmatik” kiosklarından hizmet vermek isteyen diğer firmaların hizmetlerine de erişebilecekler. 


İlk etapta 8 hızlı feribot ve İDO terminallerine kurulacak olan “Akılmatik”ler, yakın bir zamanda İstanbul’ un önemli merkezlerine yerleştirilecek.

Toplantıda konuşan TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz; “2010 yılında ‘TTNET’le Her Şey Mümkün” diyerek başladığımız yeni dönemde ürün ve hizmetlerimizi sunmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda yeni ‘dijital yaşamda’ müşterilerimize ‘rehberlik’ etme misyonu ile hareket ediyoruz. Hayatın her alanında teknolojik yeniliklerle var olma hedefi ve hem bireylerin hem de toplumun gelişiminde öncü rol oynama vizyonumuzla Türkiye’de internet kullanımının yaygınlaşmasında aktif rol oynuyoruz.” dedi.

Amaçlarının Türkiye’de herkesi “internet vatandaşı yapmak” olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti: “WiFi kablosuz internet teknolojisi ve altyapısında dünyadaki en büyük operatörlerden biri olarak, bugün de ülkemizin gurur kaynağı kurumlarımızdan olan, dünyanın en büyük araç ve yolcu deniz taşımacılık şirketimiz İDO ile yepyeni bir projeyi hayata geçiriyoruz. Projemiz kapsamında 33 İDO iskelesine ve hızlı feribotlarına TTNET WiFi altyapısı kuruldu. Artık vatandaşlarımıza denizin ortasında kablosuz internet keyfi yaşatacağız. Gerek internet hizmeti ile tüm servisleri gerekse TTNET’in zengin hizmet ve servis seçeneklerini tüm kullanıcılara erişebilir hale getirdiğimiz projemizden dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Önümüzdeki dönemde de tüm iletişim ihtiyaçlarını tek elden karşılamak ve interneti ülkemizin her köşesine ulaştırmak hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz”.

İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy ise; “OnSeaLine” projesininin, İDO’nun güvenli, konforlu ve teknolojiyi fırsata dönüştüren entegre ulaşım hizmeti anlayışının yeni bir adımı olarak değerlendirdi. Paksoy şöyle devam etti: “Sizlerin de artık yakından bildiği gibi İDO olarak teknolojiyi her zaman yakın takip ederek, müşteri memnuniyetini iş yapış stratejimizin temeline oturttuk. Yeni fırsatlar konusunda cesur ve aktif tavrımızı korumayı çalışarak, beklentilerin ötesine geçebilmeyi önemsedik. Bu Bu boyutuyla, alanlarında öncü ulusal ve uluslararası kurumlarla sürdürdüğümüz işbirlikleri de bize değer katıyor, İDO ile Marmara’da yarattığımız modern yolculuk kültürünü, yenilikçi vizyonu koruyor ve geliştiriyor.”

Toplantıda konuşma yapan Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım, İDO denilince akla hız, konfor, yenilikçi hizmetler ve çağdaşlık geldiğini belirterek, İDO'nun bugün elde ettiği başarılarla dünyanın denizde toplu taşıma yapan en büyük şirketi olduğuna değindi. İDO'ya genel müdür olarak atandığı 1994 yılında şirketin kapatılmasının gündemde olduğunu söyleyen Yıldırım, İDO'nun o günden bu güne yapılan çalışmalarla dünyaya denizde toplu taşımacılığın nasıl yapılacağını gösteren model şirket haline geldiğini vurguladı.  İDO'nun Akbil uygulamasını toplu ulaşımda ilk başlatan şirket olduğunu, hep ilklerle anıldığını anlatan Yıldırım, bugün de yine ilk olan bir hizmeti, Türk Telekom ve onun bağrından çıkan TTNET ile İstanbullulara sunmanın gayreti içinde olduğunu söyledi.   

İDO ile denizde bağlan' diye tanımlanacak bu sistemin bir konuyu hatırlattığını ifade eden Yıldırım,sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Son günlerde yargı cep telefonlarıyla haberleşmeyi sağlayan kulelerin şehirlerden dışarıya çıkarılması yönünde bir karar verdi. Bakınca çok fiyakalı bir karar. Görüntü kirliliğini ortadan kaldıracak, sağlığa karşı riskleri ortadan kaldıracak bir karar, ama uygulanabilirliği var mı yok mu? Bunu pek düşünen yok. Herhalde Türk Telekom ve İDO, bunu duydu, haberleşmeyi şehirden denize doğru taşıyor. Bu işin esprisi... Artık iletişim ve internet çağında internet bizim aile fertlerimizden biri haline geldi. İş hayatında, seyahatte, sosyal paylaşımda, iletişimde ne kadar internet kullanımının günbegün ne kadar arttığını görüyoruz. Paylaşım sitelerini en fazla kullanan ya birinci ya da ikinci ülkeyiz. İnternete bağımlılığımız gittikçe artıyor. Şimdi bir yerden internet çekiyor bir başka yerde çekmezse bütün düzenimiz bozuluyor.'

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İDO'nun bugün 105 gemiyle 85 noktaya yılda 100 milyon İstanbulluya hizmet verdiğini ifade ederek, büyük kentlerin en büyük derdinin toplu ulaşım olduğunu, onun için de ulaşım alt yapısının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

‘OnSeaLine’ projesiyle vatandaşların feribottan haberlere girebileceğini, para çekebileceğini, film indirebileceğini anlatan Yıldırım, 'Yani iş yerine, eve bağlı kalmadan seyahat halindeyken de bütün iş ve işlemlerinizi yapabileceksiniz.' dedi.   


İstanbul'un Altında Bir İstanbul Daha Var

Bir yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir yandan da Ulaştırma Bakanlığı olarak İstanbul'un gelecek 10 yıl içerisinde toplu ulaşımla ilgili en büyük ve köklü çözümünü ortaya koyacak raylı sistemi tam anlamıyla bitirmiş olacaklarını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Bugün İstanbullu bazı şeyleri takip edemiyor. İstanbul'un altında bir İstanbul daha var. Onlarca, yüzlerce insan yerin altında gece ve gündüz çalışıyor. Ne için? İstanbullu Gebze'den binsin Halkalı'ya 70 dakikada kesintisiz gitsin, Üsküdar'dan Sirkeci'ye 4 dakikada, oradan Ümraniye'ye veya Söğütlüçeşme'den Kartal'a, Pendik'e 10 dakikada gitsin diye. Adeta yer üstündeki gibi bir ulaşım ağını yer altında kuruyoruz. İstanbul 100 yıllık gecikme ile bu projeleri gerçekleştiriyor. Ama 2014'e kadar büyük oranda raylı sistem ana aksların tamamı bitmiş olacak ve çok ciddi bir ulaşım rahatlığı sağlanacak. Bu İDO ile, toplu kara taşıma ile entegre olacak. Böylece İstanbul'un trafik problemi katlanılabilir düzeye ulaşacak. 3 köprünün de yapılmasıyla işler daha faklı bir noktaya gelecek.'

 

Editör: TE Bilişim