İDO'NUN YENİ DENİZ OTOBÜSLERİ TÖRENLE HİZMETE GİRDİ

İDO filosuna 2 yeni deniz otobüsü katıldı: "Burak Reis-3" ve "Salih Reis-4"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, İstanbul'un trafik sorununun çözümüne yönelik yerin üstünde ve yeraltındaki çalışmaları devam ederken, bir yandan da deniz ulaşımı için yatırımları sürüyor...

Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden IDO A.Ş.'nin filosuna katılan 2 yeni deniz otobüsü, bugün düzenlenen törenle Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından hizmete alındı...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Marmara Denizi'nin şartlarına göre fonksiyonları güçlendirilerek İDO için özel tasarlanan ve "Burak Reis-3" ve "Salih Reis-4" adını verdiği 2 yeni deniz otobüsünü bugün düzenlenen törenle hizmete aldı.
Kabataş Vapur İskelesi'nde düzenlenen törene, Ulaştırma Bakam Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İDO A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Paksoy katıldı.

Hizmete alınan gemilerin özellikleri şöyle:

Geniş seyir zevki sunan ve her biri 449 yolcu kapasiteli, 30 deniz mili/saat seyir hızına sahip yeni deniz otobüslerinin eni 12 metre, boyu ise 42,90 metre.

Özellikle yaz aylarında dış hatlarda yaşanan bagaj yoğunluğuna da büyük oranda çözüm getiren gemiler, engelli vatandaşlarımız için de daha rahat seyahat etme imkânı sunuyor.

Konforlu, iç hacmi geniş, bagajları ve alanlarının kapasitesi yüksek tutulan yeni deniz otobüsleri, diğer deniz otobüslere oranla daha ekonomik (daha az yakıt sarfiyatı) ve çevre dostu olarak üretildi.

Konforun belirgin bir şekilde öne çıktığı yeni deniz otobüslerinde, yolcular kendilerine ait koltuklarla rahat seyahat etme imkânı yakalayacaklar.

Yeni deniz otobüsleri, Marmara Denizi'ilde Çınarcık, Avşa-Marmara Adası ve Esenköy gibi uzak hatlarda da kullanılacak.
İlk etapta ikisi hizmete alman yeni deniz otobüslerinin. Haziran ayı itibariyle diğer 3 adedinin de hizmete alınması planlanıyor. Her biri 7,5 milyon dolar olan 5 yeni deniz otobüsünün İDO filosuna eklenmesiyle, toplanı deniz otobüsü sayısı 25'e çıkacak.

Kabataş'ta düzenlenen törende bir konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş; İstanbul'un artık dünyayı etkileyen, dünyanın önemli şekirlerinden birisi haline geldiğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak deniz ulaşımında kaliteli, hızlı ve verimli yolcu taşıma kapasitesini sağlamak için çalıştıklarını belirten Topbaş; Bu amaçla sipariş verdikleri 5 yeni deniz otobüsünden yapımı biten ikisini teslim aldıklarını ifade etti.

Topbaş, şunları söyledi:
"Haziran ayında teslim alacağımız diğer 3 deniz otobüsü ile birlikte İDO filosundaki deniz otobüslerinin sayısı 25'e çıkıyor. Toplam 37,5 milyon dolar harcadığımız bu beş gemiyi Marmara Denizi'nin şartlarına göre özel olarak tasarlattık.
Bu yeni tasarım sayesinde sizlere deniz ulaşımında çok daha kaliteli hizmet vereceğiz.Öncelikle bu gemilerimizin her biri yaklaşık 450 yolcu kapasiteli ve 30 deniz mili seyir hızına sahip.Yeni tip motorlarıyla daha çevreci ve ekonomik olan gemiler, eski deniz otobüslerine göre daha geniş bagaj olanağı sunuyor.Bu da özellikle yaz aylarında dış hatlarda yaşanan bagaj yoğunluğuna büyük oranda çözüm getirecek.Ayrıca bu deniz otobüsleri, 12 metrelik eni ve yaklaşık 43 metrelik boyu ile konforlu ve geniş iç mekânlara sahip.Bunlara ek olarak bu yeni gemilerimiz engelli vatandaşlarımız için daha rahat seyahat imkânı sağlıyor.

Şehir Hatları'nı devraldıktan sonra İDO'nun , dünyanın en büyük deniz filosuna sahip konuma geldiğini belirten Topbaş;
Deniz ulaşımında 60 ana hat ve 250 ara hat olmak üzere toplam 310 hatta 87 gemi ile her gün 957 bin yolcu ve 23 bin civarında araç taşıdıklarını,Hükümetin ÖTV'yi kaldırmasıyla deniz ulaşımını İstanbul'da yüzde 40 civarında ucuzlattıklarını söyledi.
Topbaş; kendilerinin döneminde denizde taşınan yolcu sayısının iki katına çıktığını ancak bunun yeterli olmadığını ifade etti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş; kendilerine en büyük desteği ÖTV'siz yakıtın sağladığını ifade ederek kendilerine bu imkanı sağlayan Başbakan Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım'a teşekkür etti.


Törende Kadir Topbaş'tan sonra konuşma yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ilk göz ağrısı olan İDO'yu hız, yolcu ve araç taşımacılığında dünyanın lider şirketi konumuna getirdiklerini söyledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'un  trafiğinin rahatlaması için ''Düzenleme, proje ve kısıtlamalara'' ihtiyaç  olduğunu belirterek, ''Büyükşehir Belediyesinin talepleri doğrultusunda yetkiyle  ilgili düzenlemeler yapılıyor. Ama asıl önemli olan projeler. Projeler geciktiği  için zaman alıyor'' dedi. 



Kabataş İskelesi'nde düzenlenen törende konuşan Yıldırım, ilk göz ağrısı  olan İDO'yu görev yaptığı dönemde hız, yolcu ve araç taşımacılığında dünyanın  lider şirketi konumuna getirdiklerini söyledi. 

Yıldırım, şirketin, şehir hatlarının da katılımıyla bugün daha da  güçlendiğini ve İstanbulluların deniz ulaşımından daha fazla yararlanmaları için  bu alandaki yatırımlarını artırdığını anlatarak, kendilerinin de deniz  taşımacılığında en önemli sıkıntı olan ÖTV'yi 1 Ocak 2004'ten itibaren  kaldırdıklarını kaydetti. 

Bakan Yıldırım, bu uygulama ile balıkçılık, deniz turizmi ve denizde yolcu  ve araç taşımacılığının arttığını ve kara yolundan denize yönlendirilen araç  sayısının 2006 yılı itibarıyla 7,5 milyona ulaştığını bildirdi. 

Türkiye'nin, 2 bin 700 kilometrelik kara sınırına karşın 8 bin 400 kilometre  sahil uzunluğu bulunduğunu, Tuzla Bölgesi'nde Aydınlı koyunda toplanmış 37 küçük  ölçekli tersane dışında, 2 bin 400 kilometrelik Karadeniz şeridi de dahil gemi  inşa edecek yeri olmadığını dile getiren Yıldırım, hükümet olarak gemi inşa  alanını Türkiye'nin stratejik sektörü ilan ettiklerini kaydetti. 

Yıldırım, bugün Karadeniz'de İzmit Körfezi'nde, Yalova sahillerinde, Ege ve  Akdeniz'de 60'ı inşaat yapan, 60 tanesi de yapım aşamasında olan toplam 120  tersane bulunduğunu ifade etti. 

Türkiye'nin 4 yıl önce dünyada gemi inşaatında 23. sırada iken bugün 8.  sıraya yükseldiğini, hedeflerinin 2013 yılında dünya dördüncülüğüne çıkmak  olduğunu belirten Yıldırım, tüm çalışmalarını buna göre yaptıklarını anlattı. 

Yıldırım, şu anda sektörde doğrudan çalışan sayısının 13 binden 390 bine  çıktığını söyledi. 

Deniz turizminde de liman ücretlerini indirmeleri ve altyapılarını  geliştirmeleri nedeniyle 11 limana düzenli kuruvaziyer geminin servis yaptığını  ve deniz yoluyla gelen 300 bin turist sayısının 2006 yılı sonu itibarıyla 1  milyon 150 bini aştığını kaydetti.  

''3 YIL SONRA RAYLI SİSTEM 250 KİLOMETRE OLACAK''

Yıldırım, İstanbul'un toplu ulaşım sorununun çözümünün deniz, kara ve raylı  ulaşım sistemlerinin dengeli kullanılmasından geçtiğini, ancak raylı sistemle  ilgili kentteki 100 yıllık gecikmenin unutulmaması gerektiğini söyledi. 

Şu anda kent genelinde yaklaşık 150 kilometre metro çalışması bulunduğunu,  buna Marmaray'ı da kattıklarında 3 yıl sonra İstanbul'da raylı sistem  altyapısının 250 kilometreye ulaşacağını anlatan Yıldırım, böylece İstanbul  ulaşımındaki raylı sistem payının yüzde 29'a çıkacağını dile getirdi. 

Binali Yıldırım, ''Bunu gerçekleştirdiğimiz zaman İstanbul'un trafikle  ilgili problemi asgari düzeye inecek'' dedi. 

Büyük şehirlerde trafik sorununu tamamen çözebilmiş hiçbir şehrin  bulunmadığını ifade eden Yıldırım, ''Amaç trafiğin katlanılabilir hale  getirilmesi, akışının sağlanması. Bunun için bir yandan kara yolu kavşak gibi  önemli düzenlemeler yapacaksınız, bir yandan denizi, bir yandan da raylı sistemi  daha etkin kullanacaksınız. Bu alanda yapılan en önemli çalışma entegre bilet  sistemi. Entegrasyonun İstanbul trafiğine getirdiği verimlilik artışı yüzde 35.  Yani araçlarımızı yüzde 35 daha etkin kullanıyoruz. Bu kaynak israfının önüne  geçmek demektir'' diye konuştu. 

''İSTANBUL'UN TRAFİĞİNİ RAHATLATACAK 3 KONU''

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: 

 ''İstanbul trafiğinin rahatlatılması için 3 şeye ihtiyacımız var. Bunlardan  bir tanesi düzenleme, bir tanesi projeler, bir tanesi de kısıtlama. Büyükşehir  Belediyesinin talepleri doğrultusunda yetkiyle ilgili düzenlemeler yapılıyor.  Kanun çıkacaksa çıkacak, düzenleme yapılacaksa yapılacak. Bunlar belirlendi,  yapılıyor. Ama asıl önemli olan projelerdir. Projeler de geciktiği için zaman  alıyor. Geçen hafta sonu tüp geçidin ilk tüpünü denizin 32 metre dibine  yerleştirdik. Adım adım Marmaray sona doğru geliyor. Marmaray bittiği zaman 10  saatte 1,5 milyon insanı iki kıta arasında taşıyacağız. Bir saatte 50 bin aracı  trafikten çekeceğiz. 50 bin aracı çektiğiniz zaman köprü giriş ve çıkışlarındaki  trafik de rahatlayacak.'' 

Yıldırım, deniz ulaşımında da İDO'nun 100'e yakın gemisi, 80 iskelesi ve  günde 1200 seferiyle İstanbulluya gece gündüz hizmet verdiğini, 18 parça gemi  için 300 milyon dolarlık yatırım yaptığını söyledi. 

Göreve geldiğinde bir deniz otobüsü almak için para bulamadıklarını anlatan  Yıldırım, şimdi bir şirketin kendi kaynaklarıyla 300 milyon dolar yatırım  yapabilmesinin büyük bir gelişme olduğunu ve bunların da istikrar ve güvenle  sağlandığını kaydetti.  

HAVA YOLU TAŞIMACILIĞI

Binali Yıldırım, hava yolu taşımacılığında büyük bir gelişme sağlandığını ve  3 yıl içinde 33 milyon olan yolcu sayısının 62 milyona çıktığını anlattı. 

Yıldırım, ''Hedef 72 milyonu uçağa bindirmek. Bunu ahdettik. Bütün  vatandaşlarımız uçağa binecek. Bunu gerçekleştirinceye kadar çalışacağız'' dedi. 

Demir yolunda da 50 yıldan bu yana yapılan yatırımdan daha fazlasını 4 yılda  yaptıklarını, kara yolu taşımacılığını düzene soktuklarını, ülkenin bilgi toplumu  olma yolunda da süratle ilerlediğini belirten Yıldırım, ''Atatürk'ün işaret  ettiği çağdaş uygarlık hedefine gideriz, onu da geçeriz. Adım adım da bu yola  doğru devam ediyoruz. Lafla değil, yaptıklarımızla devam ediyoruz'' diye konuştu. 

Yıldırım, bu deniz otobüslerinin neden yurt içinde üretilmediğinin de  bazıları tarafından dile getirilebileceğine işaret ederek, ''Geçmişte içerde de  yaptırdık, dışarda da. Şimdi tersanelerimiz o kadar dolu ki, 'gelin yapın'  diyorsun, hiçbirinin yapacak hali yok. İşleri başından aşkın. O nedenle mecburen  zaman kaybetmemek için dışarıya yaptırıyoruz'' dedi. 

Türkiye'nin yat imalatında da dünyada marka olduğunu, burada imal edilen  yatların dünyada herkes tarafından parmakla gösterildiğini kaydetti. 

Yıldırım, İDO'nun sipariş ettiği en hızlı feribotların da bir aydan az  sürede geleceğini ve bunların da İstanbul-Mudanya arasında sefer yapacağını  belirterek, ''Bu hattı açtığınız zaman Kütahya'dan Eskişehir'e bütün hinterlandı  artık İstanbul'a deniz otoyolu ile birleştirmiş oluyoruz'' diye konuştu.  





 

Haber: DenizHaber.Com- LOJİPORT
www.lojiport.com

Fotoğraflar: DenizHaber.Com
Editör: TE Bilişim