İDO Feribotunda Yangin Tatbikati

Tatbikat, saat 09.30'da Yenikapı-Yalova seferini yapan Turgut Özal Feribotu'nun iskeleden ayrılmasıyla başladı.

Senaryo gereği, feribot Maltepe açıklarındayken, saat 10.00 sıralarında makine dairesinde yangın çıktığı ihbarı üzerine, yangına müdahale için Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığına ait 2 tekne ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait 2 yangın söndürme gemisi, bir ambulans tekne ve İDO acil durum kriz ekipleri olay yerine sevk edildi.       
         
Yangın tatbikatı İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy tarafından yönetildi. Bir deniz otobüsü ile Maltepe açıklarında demirleyen Turgut Özal Feribotu'nun bulunduğu bölgeye gelen Paksoy ve beraberindeki heyet, kriz masası oluşturarak yangına ilişkin telsizden bilgi aldı ve ekipleri yönlendirdi.

Tatbikat uyarınca, duman yoğunluğunun azaltılması amacıyla feribotun yönü rüzgara göre değiştirildi ve gemi personeli karbonmonoksit sistemini kullanarak yangını söndürmeye çalıştı. Ancak yangının kontrol dışına çıkma riski dikkate alınarak, feribottaki İDO personelinden oluşan 55 yolcunun tahliyesine karar verildi.

YOLCULAR TAHLİYE EDİLDİ

Bunun üzerine feribottaki tahliye kızakları açılarak, can salları denize bırakıldı. Can yelekleri giydirilmiş yolcular bu kızaklardan kayarak sallara indi. Gemi personeli de yolculara yardımcı oldu. Senaryo gereği, panik nedeniyle kalp krizi geçiren bir yolcu ambulans tarafından can salından alınarak hastaneye ulaştırıldı. Ardından can salları kızaklardan ayrılarak yolcular güvenli bir şekilde Maltepe'deki İDO iskelesine çıkarıldı.

Burada sağlık ekipleri tarafından karşılanan yolculardan ihtiyaç duyanlara ilk müdahale yapıldı. Buradaki görevliler tarafından kimlik bilgileri alınan yolcuların yakınlarına da bilgi verildi.

Yolcu tahliyesinin ardından Kıyı emniyetine ait söndürme gemileri yangına müdahale ederek kontrol altına aldılar. Bu arada oluşan kirliliğin çevreye yayılmasını önlemek amacıyla feribot çevresine bariyer serildi.


Yangına ilişkin İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy da, ilk dakikadan itibaren basına açıklama yaparak gelişmelere ilişkin sürekli bilgi verdi.
Çalışmaların tamamlanmasının ardından Türk Radyo tarafından yangının tamamen söndürüldüğü ve tatbikatın tamamlandığı duyuruldu.

AHMET PAKSOY

Tatbikata ilişkin değerlendirmede bulunan İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, “İDO'nun milyonlarca yolcu taşıyan dünyanın en büyük işletmesi olduğunu, tatbikatı da olabilecek en kötü duruma karşı hazırlıklı olmak amacıyla yaptıklarını” söyledi.

Tatbikata, İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Denizcilik Müsteşarlığı, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünün de aralarında bulunduğu denizcilik birimlerinin katıldığını belirten Paksoy, her türlü risk durumuna karşı kendilerini test ederek eksik yönleri görüp ona göre tedbir alacaklarını bildirdi.

Paksoy, ilk kez bu kadar kapsamlı ve geniş katılımlı bir tatbikat yaptıklarını, her yıl farklı senaryolarla düzenli olarak bunu tekrarlayacaklarını kaydetti.

İDO'nun bugüne kadar büyük çaplı bir olay yaşamadığını, küçük çaplı kazaların bulunduğunu, ancak onlara da anında müdahale edildiğini dile getiren Paksoy, kurumda acil eylem planları dahilinde eğitim çalışmaları yapıldığını, dolayısıyla hangi durumda kimin ne yapacağının önceden bilindiğini söyledi.

DenizHaber.Com (Foto: AA)

Editör: TE Bilişim