Foça'ya termik santral

İDÇ, 350 milyon dolarlık yatırım yaparak kuracağı işletme için Enerji Bakanlığı'ndan onay istiyor

İzmir Demir Çelik'in iştiraki olarak 2007'de kurulan İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş, 350 milyon dolar yatırımla termik santral kuracak. İDÇ'nin Foça'daki fabrikasının içinde kurulacak olan santral için Enerji Bakanlığı'ndan onay bekleniyor.

34. Olağan Genel Kurul'da konuşan İzmir Demir Çelik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, termik santral için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan onay aldıklarını, Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun da tamamlandığını açıkladı. Projenin şu an Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın onayında olduğunu ifade eden Şahin, "350 megavat kurulu güce sahip olacak kömüre dayalı enerji santralı için bakanlık onayı gelince yatırıma başlayacağız" dedi

ÇEVREYE SAYGILI

Termik santralde çevreye saygılı, AB normlarına uygun en son teknolojiyi kullanacaklarını belirten Şahin,

"Bizim kuracağımız santralda yüzde 99 emisyon özelliği var. Bu nedenle çevre sıkıntısı yaşanmayacak. Bakanlık onayının çıkmasından sonra yatırımı 40 ayda bitirmeyi planlıyoruz. Yatırıma büyük ihtimalle bu yıl içinde başlarız" dedi. Son bir ayda Mısır, Yemen, Dubai, Libya ve bazı Afrika ülkelerinde talebin canlandığını belirten Şahin, "Aylık ihracat rakamımız 30-40 bin tondan 60 bin tona kadar çıktı. Mayıs ve Haziran'da tam kapasite çalışma umudunu yakaladık" diye konuştu.

Şahin, 2008'de 131 milyon 585 bin lira kar elde ettiklerini, konsolide cironun da 1.4 milyar TL'ye ulaştığını açıkladı. Şahin, "Toplam 43 milyon dolar yatırımla iki gemi aldık. Ayrıca 5-6 milyon dolar yatırımla iskeleyi uzatıp genişleteceğiz. Böylece limanın kapasitesi iki katına çıkacak" dedi.

Editör: TE Bilişim