DENİZCİLİKTE UZMAN KADROLAR GÖREV BAŞINDA

Son 3 yıldır denizcilik kurumlarında, denizcilik eğitimi alanlar çalışıyor. Bürokrasi azaldı, zaman kaybı önlendi. 16 günde sona eren işlemler şimdi bir günde tamamlanıyor.

İzmir Liman Başkanı Levent Köleteli, son yıllarda denizcilik ile ilgili kamu kurumlarında, yüksek eğitim almış, üst düzeyde yeterliğe sahip kişilerin görev yaptığını, bu durumun da denizciliğin ve deniz ticaretinin gelişimine önemli katkısı olduğunu söyledi. Köleteli, uygulanan sistem sonucunda sektör ile idarenin aynı dili konuştuğunu ve sorunların daha çabuk çözüme kavuştuğunu dile getirdi.

Dünya ülkelerinde bu durumun uzun süredir uygulandığını Türkiye’nin ise bu duruma son yıllarda adım attığını vurgulayan İTÜ Denizcilik Fakültesi kökenli Köleteli, “Son yıllarda Denizcilik Müsteşarlıkları ve Bölge Müdürlüklerimizde istihdam edilen personel sayısında artış söz konusu. Bu artış, denizci personelin istihdamına yönelik politikalardan kaynaklanıyor. Bölge müdürlüğümüzde 128 personel görev yapıyor. Bu personelden 43 kişi denizcilik ile ilgili fakültelerden mezun. Liman Başkanlıkları, Bölge Müdürlükleri ve Müsteşarlık bu uygulama ile denizciliğin önünü açmaya çalışıyor. Aynı dilden konuşmak ve sektöre anlayan kişi gözü ile bakmak çok önemli. Çünkü, aynı dili konuşmaya başladığımız takdirde daha kısa sürede sorunları çözebilir, hedefe ulaşabiliriz” diye konuştu.

YENİ SİSTEM, BÜROKRASİYİ AZALTTI

Köleteli, bu dönemde gemi adamlarına yönelik hizmetlerin de önem kazandığını, işlerin daha çabuk sonuçlandırıldığını dile getirdi. Köleteli, uygulanan sistem ile ilgili şunları anlattı:

“Denizcilik sektöründe en önemli unsurlardan birisi gemi adamlarına yönelik verilen hizmetler. Bölge Müdürlüğümüzde hizmetler, daha önce farklı bir sistemle gerçekleştiriliyordu. 2005 yılı içinde yeni bir sisteme geçtik. Şimdi sadece bir yerden evrak alıyoruz ve aynı noktadan evrağı teslim ediyoruz. Daha önce gemi adamı cüzdanları, yeterlilik belgeleri gibi işlemler ortalama 16 günde tamamlanırken şimdi 1 gün içerisinde tamamlanıyor. Bunun yanında zabitan sınıfının yeterliliğine yönelik olarak yenileme ve kayıp gibi işlemlerde belgeler Ankara’ya gönderilmeyecek, burada düzenlenecek. Artık yavaş yavaş bölgeden yani yerinden hizmet verme anlayışı yerleşiyor. Ayrıca, denizcilerimiz Bölge Müdürlüğümüz tarafından oluşturulan interaktif ortam sayesinde işlemlerini internet üzerinden takip edebiliyorlar. Sektör ile ilgili sorunlarımız ise yok denecek düzeye inmiştir”

ÖZELLEŞTİRME, REKABETİ ARTIRACAK

Ülke ekonomisine büyük getirisi olan İzmir Alsancak Limanı’nın 2007 yılına kadar özelleşmesini beklediklerini ifade eden Köleteli, “Limanın özelleşmesi; verimliliğin artması ve rekabetçi ortamın doğmasına neden olacak. Tarama işleminin gerçekleşmesiyle de tonajlar artacağı için daha çok işleyen liman olma özelliği oluşacak. İhracatımız, denizciliğimiz ve ülkemiz için faydalı bir özelleştirme olacağını tahmin ediyorum” diye konuştu.  

DenizHaber.Com-Özel

Editör: TE Bilişim