“IALA TRAINING SEMINAR ON RISK MANAGEMENT – PAWSA, IWRAP Mk2&SIMULATION” konulu eğitim programı Umman’ın Maskat şehrinde 27 Kasım 2011-1 Aralık 2011 arasında yapıldı. 5 günlük eğitim seminerine 14 farklı ülkeden 25 katılımcı yer aldı. Türkiye’den İTÜ Denizcilik Fakültesi öğretim üyeleri Dr. Cemil Yurtören, Dr. Volkan Aydoğdu, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden Bilal Emiroğlu katılımcılar arasındaydı.

IALA ( Uluslararası Seyir yardımcıları ve Deniz Fenerleri Otoriteler Birliği) nin bir organizasyonu olarak Umman’nın Maskat şehrinde yapılmakta olan “IALA TRAINING SEMINAR ON RISK MANAGEMENT – PAWSA, IWRAP Mk2&SIMULATION” başlığı altında IWRAP Mk2 ( IALA Waterway Risk Assessment Programme ) ve PAWSA ( Port and Waterways Safety Assessment)’nın son versiyonlarının ve ayrıca simülasyon çalışmalarının yer aldığı risk yönetimi eğitim programı düzenlenmiştir. Bu program, risk modellerinin anlatımı yapıldıktan sonra deniz trafiği analizinde nasıl kullanılacaklarına dair teorik bilgileri ve pratik örneklemeleri içeren bir eğitim olmuştur.

Seminerin sonunda risk faktörü tartışılmış, risk modellerinin daha nasıl geliştirilebileceğine dair tartışma ve görüşler seminerin son gününe damgasını vurmuştur. Bu tartışmalar içinde İTÜ Denizcilik Fakültesi’n de deniz trafiğinin analizinde ve gemilerden kaynaklanan risk değerlendirme amaçlı  liman projelerinde sıkça kullanılmakta olan ES Model (Environmental Stress Model)  IALA temsilci ve ülke katılımcılarına Dr. Volkan Aydoğdu tarafından sunulmuştur. Kobe Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, Deniz Trafik Emniyeti Araştırma Laboratuvarında, Prof. Dr. Kinzo Inoue tarafından geliştirilmiş olan ES Model, IALA seminerinde büyük ilgi gördü. IWRAP modeline stres faktörünün eklenebileceği çalışmalardan, ortak yapılabilecek karşılaştırılmalı araştırmalardan  bahsedilen tartışma bölümünde Deniz Trafiğinin analizinde ve manevra zorluklarına dayalı risk değerlendirmelerinde sonuçların objektif, numerik  modellere dayanması gerektiğine vurgu yapıldı. PAWSA modeli ise daha çok uzman  görüşlerine dayalı sübjektif hükümlere dayanırken zaman içinde geliştirilen IWRAP modeli ise numerik olasılık temelli ( probabilistic) değerlendirme yapmaya olanak sağlama amaçlı geliştirilmiştir. ve IALA tarafından desteklenmektedir.  ES Model ve IWRAP risk modelleri deniz trafik analiz ve planlama temelli olup,  algoritma ve çalışma prensibi olarak benzerlikler göstermektedir. IWRAP modeli deniz trafik analizi sonrasında  obje bölge için oluşabilecek çatışma, oturma gibi gemi kazalarının bir periyod içerisinde oluşma ihtimalini çıktı olarak sunar iken, ES Model gemi etrafını çevreleyen deniz trafiği ve kıyı yapılarının gemi kaptanı veya pilotlar üzerinde gemi manevra zorluklarına dayalı yüklendiği stres değerlerini zaman temelli olarak hesaplıyor. Her iki model de gerçek zamanlı (Real-time) simülatör, hızlı zamanlı simülasyon ( Fast-time simulation), Deniz Trafik Akış Simülasyonu (Marine Traffic Flow Simulation), ve ayrıca AIS ve ARPA-Radar çıktılarına uygulanabiliyor.

Seminer, IALA temsilcileri tarafından katılımcılara verilen sertifikalar ve toplu resim çekme seremonisi ile sona erdi.
Editör: TE Bilişim