IALA RISK YÖNETİMİ SEMİNERİ TAMAMLANDI

Türkiye’den, denizcilik sektörü ve deniz emniyetinin gelişimine uluslararası destek.

Türkiye denizcilik sektörünün ve deniz emniyetinin gelişimine uluslararası boyutta katkı sağlamaya devam ediyor. IGO olma sürecindeki IALA ile Türkiye’nin sıkı işbirliği. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, İTÜ Denizcilik Fakültesi ve Deniz Trafik Operatörleri Derneğinin girişimiyle, her yıl farklı bir ülkede gerçekleştirilen IALA Risk Yönetimi Semineri, bu yıl Türkiye’de gerçekleştirildi.

Açılışına Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, IALA World Wide Academy Dekanı Sayın Jean Charles Leclair, İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Volkan Aydoğdu, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç Dr. Selçuk Nas, Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Temur ve Deniz Trafik Operatörleri Derneğini temsilen IALA VTS Komitesi Başkanı Tuncay Çehreli’nin de katıldığı seminer 12 değişik ülkeden temsilcilerin katılımıyla İstanbul The Marmara Pera Otelde gerçekleştirildi.

Seminer, dar suyollarındaki deniz trafiğinin analizinde ve değerlendirilmesinde kullanılmak üzere geliştirilen PAWSA ve IWRAP modellerinin son versiyonları konusunda araştırmacılara teorik ve pratik eğitimlerinin verilmesini amaçlıyor.

Simülasyon çalışmalarının da yer aldığı Seminer 19 bölüm olarak 5 günde verildi ve 12 Eylül Cuma günü tamamlandı. İTÜ Denizcilik Fakültesi tarafından organize edilen seminere Denizcilik Federasyonu ve Deniz Trafik Operatörleri Derneği teknik destek sağladı. Seminer programında yer alan PAWSA eğitimi ise, IALA WWA-İTÜ Denizcilik Fakültesi ve Deniz Trafik Operatörleri Derneği uzmanları tarafından ortaklaşa verildi.

Hatırlanacağı üzere Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının koordine ettiği İzmit Körfezi Risk Değerlendirme Çalıştayı 11-12 Mart 2014 tarihlerinde Kocaeli Emex Otel’de yapılmış ve bu çalıştayda PAWSA modeli uygulanmıştı. İzmit’de yapılan çalışma IALA Yöneticilerinin de dikkatini çekti ve Türkiye’den PAWSA konusundaki tecrübelerini seminerde aktarmaları istendi.

Bu kapsamda Kaptan Tuncay Çehreli ve Doç.Dr.Serdar Kum seminere eğitmen olarak katıldılar. Türkiye’nin uluslararası denizcilikte tanıtımına büyük katkı sağlayan organizasyon kapsamında katılımcılar için teknik, sosyal ve kültürel ziyaret programları da düzenlendi.

İlk günün sonunda yabancı katılımcılara boğaz turu ve İstanbul GTH Merkezi ziyareti imkanı sunuldu. Böylece, özellikle IALA temsilcilerinin İstanbul Boğazı trafik yoğunluğunu ve İstanbul GTH Merkezinde kullanılan sistemin son teknolojiyle entegrasyonunu bizzat gözlemlemeleri sağlandı.

Seminerin üçüncü günü davetlilere kız kulesinde akşam yemeği verildi. Kızkulesinde keyifli vakit geçiren davetliler, İstanbul’ un yalnızca deniz trafiği yönünden yoğun olmadığını, tarihi ve turistik açıdan da ne derece cazibe merkezi olduğunu ifade ettiler. Beş günlük seminerin sonunda katılımcılara katılım sertifikaları takdim edildi.

IALA yetkilileri ve katılımcılar tarafından seminerin son derece verimli geçtiği belirtildi. Seminerde öne çıkan en önemli ve katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği konulardan biri İzmit Körfezi PAWSA çalışması oldu. Seminer detaylarının yer aldığı broşüre aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

http://www.iala-aism.org/wwa/files/pdfs/iala_wwa_risk_seminar_istanbul_flyer_rev_4.pdf

Editör: TE Bilişim