Hüsnü Çöllü'den fenerler için soru önergesi 

CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın cevaplaması isteğiyle sunduğu soru önergesinde, fener ve sahil sağlık rüsumlarında indirim talep etti

Hüsnü Çöllü'nün TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesi şöyle:

"Ekonomik kriz deniz taşımacılığını da olumsuz etkilemiş, navlun ücretlerinde büyük düşüşler yaşanmıştır.  Liman hizmet ücretlerini ciddi şekilde arttıran fener ve sağlık resmi ücretleri, deniz taşımacılığında önemli bir yük haline gelmiştir. Bu ücretlere 1 Mayıs 2008’te uygulanan yüzde 20’lik artış, sorunları daha da artırmış, Türk limanları cazibesini önemli ölçüde kaybetmiştir.
Bu kapsamda;

  1. Fener, tahlisiye ve sağlık resmi ücretleri neye göre belirlenmektedir? 2007, 2008 ve 2009 yıllarında fener ve tahlisiye ücreti ile sağlık resmi ücreti olarak ayrı ayrı ne kadar tahsilat yapılmıştır?
  2. Ekonomik krizin deniz taşımacılığı ücretlerindeki etkilerine ilişkin Bakanlığınız bir inceleme yapmış mıdır? Hangi sonuçlara ulaşılmıştır? Navlun ücretleri ile fener, tahlisiye ve sağlık resmi ücretleri arasındaki dengede bir değişim var mıdır?
  3. Fener ücretlerinin, Türk limanlarının Akdeniz çanağındaki ülkelerle rekabetini sağlayacak şekilde ve bölge ülkelerindeki fiyat uygulamaları da dikkate alınarak belirlenmesi için bir çalışma yapacak mısınız? Her limanda fener ücreti alınmaması talebini dikkate alacak mısınız?
  4. Sağlık Resmi ücreti, rekabet halinde olduğumuz bölge ülkelerinde nasıl uygulanmaktadır? Sağlık resmi ücretlerinin birçok ülkede, sağlık hizmeti talep edildiğinde ödendiği doğru mudur? Türkiye’de de bu yönteme geçilmesi sağlanacak mıdır?
  5. Türk limanlarına ilginin arttırılması ve deniz taşımacılığına kriz ortamında bir destek sağlanması için fener ve sağlık resmi ücretlerinde kısa vadede bir indirim yapılacak mıdır? Krizle birlikte ciddi sıkıntılar yaşayan denizcilik sektörüne nefes aldıracak adımlar atılacak mıdır? "
Editör: TE Bilişim