Petrol İçin Şok Tahmin

Dünyanın en önemli petrol sevkiyat geçiş noktası Hürmüz Boğazı'nda dün yaşanan İran kaynaklı gerginliğin ardından, boğazın tanker trafiğine kapanması halinde petrol fiyatlarının varil başına 200 dolar yükselebileceğini bildirildi.

 Uzmanlar, İran'ın, karasuları üzerinden Hürmüz Boğazı'nı geçen Marshall Adaları bandıralı 'MV Maersk Tigris' adlı gemiye ateş açmasının ardından, Hürmüz Boğazı'nın dünya petrol arz güvenliği ve küresel petrol fiyatları açısından önemini değerlendirdi.

Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Organizasyonu (TNO) Uzmanı Cyril Widdershoven, geçen yıl günlük ortalama 18,5 milyon varille dünyanın en fazla ham petrolünün geçtiği Hürmüz Boğazı'nın kapanması halinde, kısa dönemde petrol fiyatlarının varil başına 15 ila 25 dolar arasında yükselebileceğini söyledi.

King, olası bir kriz durumunda Suudi arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Irak ve İran gibi ülkelerin ham petrol ihracatlarının önemli ölçüde etkileneceğine dikkati çekerek, Asya, Avrupa ve ABD'ye giden ham petrol sevkiyatlarının sekteye uğrayacağını vurguladı.

Yemen'deki kriz nedeniyle bölgede İran ve ABD'ye ait savaş gemilerinin arttığını belirten King, bir sıcak çatışma durumunun, bölgedeki ham petrol sevkiyatı güvenliğini tehdit edeceğini savundu. ABD Houston Üniversitesi Enerji Ekonomisti Prof. Dr. Ed Hirs de dünyadaki günlük ortalama ham petrolün yüzde 20'sinin geçtiği Hürmüz Boğazı'nın kapanması durumunda uzun vadede petrol fiyatlarının varil başına 200 dolara kadar yükselebileceğini öngördü.

Hirs, Yemen'in güneybatısında bulunan ve Kızıldeniz ile Aden Körfezi'ni birbirine bağlayan Bab'ül Mendep Boğazı'ndan ise geçen yıl günlük ortalama 4,7 milyon varile yakın ham petrol geçtiğini kaydetti.

"Hürmüz Boğazı'ndaki gerginlik İran'ı da vurur"

Lahey Stratejik Araştırmalar Merkezi Enerji Güvenliği ve Doğal Kaynaklar Uzmanı Sijbren de Jong ise İran'ın Hürmüz Boğazı'nda tansiyonu artırmasının kendi çıkarları doğrultusunda olmayacağını aktardı. Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle İran'ın petrol ihracatının son 2 yılda günlük ortalama 2,5 milyon varilden 1,1 milyon varile gerilediğini hatırlatan de Jong, Hürmüz Boğazı'nda herhangi bir gerginliğin İran'ın petrol ihracatını daha da tehlikeye sokacağının altını çizdi.

İran ile BAE arasında bulunan ve Basra Körfezi ile Umman Körfezi'ni birbirine bağlayan Hürmüz Boğazı'ndan geçen 18,5 milyon varillik ham petrol, günlük ortalama 94,5 milyon varillik dünya petrol arzının yaklaşık yüzde 20'sini oluşturuyor.

Editör: TE Bilişim