Hudutlar İçişleri'ne Emanet Edilecek

İl İdaresi Kanunu ile Bakanlıklar Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı hazırlandı. Tasarıyla sivil hava meydanları, limanlar, sınır kapılarında vali yardımcısı ve kaymakamlardan “hudut mülki idare amiri” atanacak. Hudut mülki idare amirleri, havaalanı, sınır kapısı ve limanlarda görev yapan içişleri, jandarma, sivil havacılık yöneticilerinin de amiri olarak yetkilendirilecek.

Hudut mülki idare amiri, hava meydanları yanında, limanlar, sınır kapılarında istediği yolcunun görevli personelin üstünü eşyalarını aratabilecek. Bütün yazışmalar bu amirin bilgisinden geçecek. Elde edilen tüm bilgiler amire gelecek. Değişiklikle getirilen yenilikler şöyle:

-İçişleri Bakanlığı’nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında görev yapmak üzere hizmet içi eğitimini tamamlamış vali yardımcısı, kaymakamlar arasından hudut mülki idare amiri atanacak. Sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında yetkileri hudut mülki idare amiri kullanacak. Atama yapılmayan yerlere, valinin sorumluluğu ve denetimi altında göre yapmak üzere ildeki vali yardımcıları, kaymakamlar arasından vali tarafından görevlendirme yapılacak. Ulaştırma Bakanlığı sivil hava meydanları ve limanlarda hudut mülki idare amirlerine yardımcı olmak üzere bir yetkili görevlendirecek.

-Hudut mülki idare amiri sivil hava meydanlarında limanlarda, sınır kapılarında binaları, uçakları, gemileri ve diğer deniz, hava, kara taşıtlarını, yolcular ile görevli personelin üstlerini, araçlarını ve eşyalarını aratabilecek.

-Hudut mülki idare amiri, personel hakkında sicil raporu düzenleyebilecek, her türlü soruşturma, ön inceleme ve disiplin soruşturması yaptırabilecek.

-Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezası verebilecek. Yetkili bölge müdürleri ve baş müdürler hakkında valiler tarafından kullanılacak.

-Sivil hava meydanlarında, limanlarda ve sınır kapılarında hizmet veren kurum ve kuruluşlar, hizmetlerin yerine getirilmesinden hudut mülki idare amirine karşı sorumlu olacak.

-Yazışmaların tümü hudut mülki idare amirinin aracılığıyla yapılacak.

JANDARMA DA BİLGİ VERECEK

-Önleyici tedbirlerin zamanında alınabilmesi için Emniyet, Jandarma, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Sınır Birlikleri, Gümrük, Gümrük Muhafaza ve diğer kamu kurum ve kuruluşları elde ettikleri bilgileri hudut mülki idare amirlerine bildirecek.(ANKA)

Hürriyet

Editör: TE Bilişim