Hu Jintao Yunanistan'da

Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao, bugünden itibaren üç gün boyunca, resmi bir gezi için Yunanistan'da olacak.
 
Hu Jintao Yunanistan'ı ziyaret ediyor

Yunanistan'da, Hu Jintao'nun ziyaretinin, zaten giderek gelişen iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı olacağı yorumları yapılıyor.

Hu Jintao'nun gezisi sırasında imzalanması beklenen anlaşmayla, Pire Limanı'ndaki konteynerlerin kontrolü, bir Çin şirketine geçecek.

Yunanistan, Çin'le stratejik bir ortaklık kurmak için elinden geleni yapıyor.

İki ülke arasındaki işbirliği, Ağustos ayında düzenlenen Pekin'deki olimpiyat oyunları öncesi doruğa ulaşmıştı.

Yunanistan, 2004'te Atina'da düzenlenen oyunlarla ilgili bilgilerini ve deneyimlerini Çin'le paylaşmıştı.

Zaten Yunanlıların bahar aylarında, Pekin aleyhtarı gösteri düzenleyen Tibetli eylemcilerle sıkı şekilde mücadele etmeleri de, Çin'le ilişkilerini geliştirmelerine yardımcı olmuştu.

Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao'nun ziyareti, Atina'da, iki ülke ilişkilerinin gelişmesinin teyidi olarak görülüyor.

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, ziyareti, ilişkilerde, 'önemli bir kilometretaşı' olarak nitelendirdi.

Hu Jintao'nun gezisinde, en önemli gündem maddesi, ticari ilişkilerin, özellikle de Pire Limanı üzerinden geliştirilmesi.

Yunanistan'ın en büyük limanının geleceğine yönelik önemli adımlar atılacak.

Hu Jintao, Çin Okyanus Taşıma Grubu COSCO'nun, 35 yıl boyunca Pire Limanı'ndan konteynerlerle yapılacak taşımacılığın kontrolünü üstleneceği yaklaşık 5 milyar 400 milyon dolarlık bir anlaşmaya son şeklini verecek.

Tersane işçileri sendikası ise anlaşmaya karşı. Sendika bünyesindeki işçiler, halen devlete ait limanda bu yılbaşında uzun süre greve gitmişlerdi.

Ancak Yunan armatörler, Çin'in teklifinin kabulünden yana; anlaşmanın limanın genişletilmesine ve Pire Limanı'nın Balkanlar ve yakın çevre için bir iş merkezine dönüşmesine yardımcı olacağını düşünüyorlar.

Çinliler de Pire Limanı'nın, ihraç ürünlerine Güneydoğu Avrupa'ya taşıma yolunda mükemmel bir sıçrama tahtası olacağına inanıyorlar.

Mevcut küresel mali kriz ortamında, anlaşma taraflara hemen fayda sağlamayabilir. Ancak ekonomi uzmanları, Çin'in uzun vadeli stratejik bir yatırım yaptığını söylüyor.

 

Editör: TE Bilişim