Hortum kasabayı yerle bir etti

Amerika'nın Kansas eyaletinde bulunan Greensburg kasabası, meydana gelen hortumda yerle bir oldu. İlk belirlemelere göre 9 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı. Kansas Valisi Kathleen Sebelius, bin 600 nüfuslu Greensburg kasabasının "yok olduğunu" söyledi. Kasaba yöneticisi Steve Hewitt de kasabanın yüzde 90'ının yerle bir olduğunu belirtti. Hewitt, "Şehir merkezimiz uçmuş, benim evim uçmuş, ofisim uçmuş, mesai arkadaşlarımın evleri uçmuş" diyerek yaşadıkları afetin boyutunu anlattı.

Yetkililer, fırtınadan 20 dakika önce hortum alarmı vererek insanların barınaklara gitmeleri için uyarı yaptı. Kasabada, yangın çıkmasını önlemek için gaz ve elektrikler kesildi. Meteoroloji uzmanları, bir kilometre genişliğindeki en şiddetli hortum derecesi olan F5 sınıfı hortum sırasında rüzgârın hızının saatte 250 kilometreye kadar vardığını açıkladılar.

Hortum akşamından sonra gün boyunca hızlı bir şekilde hasar ve can kaybını tespit etmeye çalışan kasabalılar, meteoroloji yetkililerinin yeni bir hortum ihtimalinin yüksek olduğu uyarısı üzerine yeniden sığınaklara girdiler. Kasabalılar, yeni hortum korkusu altında yürüttükleri kurtarma çalışmaları sırasında 30 kişiyi enkaz altından kurtardılar. Yaralı onlarca kişi ise çevredeki kasabalardaki tıp merkezlerine gönderildi. Kasabanın hasar görmeyen tek binası olan bar ise morga dönüştürüldü.

Kansas Ulusal Muhafız Birliklerine bağlı 40 asker bölgeye yardıma gönderildi. Beyaz Saray sözcüsü, Başkan George Bush'un durumdan haberdar edildiğini, FEMA'nın da Kansas'tan gelecek taleplere göre yardım hazırlıklarına başladığını açıkladı. Başkan Bush Greensburg'u afet bölgesi ilan ederek, federal yardım yapılmasını emretti.

Temsilciler Meclisi üyesi Jerry Moran da "Kansas bölgesinde bugüne kadar yaşanan en yıkıcı hortumlardan birinin yaşandığını kaydederek, herkesten yardım talebinde bulundu. Meteoroloji yetkilileri, Kansas ve çevresindeki bir kaç eyalet için hortum oluşma riskinin devam ettiği uyarısı yaptı.

Alıntı: Kenthaber

Editör: TE Bilişim