HOPAPORT VE HOPA TSO DEMİRYOLU PROTOKOLÜ İMZALADI

Ülke, Bölge, İl ve Hopa ekonomisi için hayati bir öneme sahip Hopa-BatumDemiryolu projesinin hayata geçirilmesi için çalışmalar aralıksız devam ediyor.

DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan’ın katıldığı her toplantıda ısrarla Hopa ve Batum Demiryolunun bölgenin ufkunu açacağı önerileri yankı bulmaya devam ediyor. Hopa-Batum Demiryolu Projesi için uzun süredir Hopaport ve Hopa TSO ortak girişimlere devam ediyor.

Bu konuda yapılan ortak çalışma ve girişimler raporlaştırarak Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, İlgili Bakanlıklar, TDİ, TCDD VE TOBB ve Artvin Valiliği ile paylaşıldı. Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek ve Hopaport Genel Müdürü Meriç Burçin Özer’de yapılan çalışma ve girişimleri bir üst düzeye çıkartarak “Hopaport ve Hopa TSO arasında Hopa-Gürcistan/Batum arasında Demiryolu çalışmalarında İşbirliği”ne dair 12 maddelik protokol’de Hopa TSO Meclis toplantısında imzalandı.

İmza töreninde konuşan Hopa TSO Y.K. Başkanı Osman Akyürek “Yıllardır bu konu ile ilgili yapılan çalışmaların sonucu raflarda unutulmuş bir vaziyette duruyordu. Yaptığımız girişimler sonucu konu tekrar gündeme taşınmış ve Hükümetin 2023 hedef programları arasında yerini almasını sağladık.

Biz bu süreci daha yakına çekme anlamında girişimlerimize Hopaport’un yaptığı çalışmaları da tek elde toplayarak ortak çalışma kararı aldık. Bu karar ilimiz ve ilçemize hayırlı olsun derken, Hopaport Genel Müdürü Sayın Özer’e de üretken çalışmaları, verdiği destekler için teşekkür ediyoruz” dedi.

HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer’de yaptığı konuşmada Hopa TSO’ ya yaptığı girişimler için teşekkür etti. Özer “Hopa-Batum Demiryolu projesini sadece bir demiryolu bağlantısı olarak düşünmek yanlıştır. Bu projenin hayata geçirilmesi demek Gürcistan’dan başlayarak tüm Kafkas ülkelerini içine alan ve Çin’e kadar uzanan coğrafyada ülke ekonomimizin ufkunu açma, ticari potansiyelimizi var olanın onlarca kat üzerine çıkarma anlamında atılmış önemli bir adımdır.

Bizim Kafkasya pazarındaki 250-300 Milyar dolarlık pazardan hak ettiğimiz payı almak isteme talebimizi en doğal hakkımız olarak düşünüyorum. Bu talep sadece Hopa Limanını düşünerek istenen talep değil, bölgenin komple ortak projelere el atması, bölge limanlarının çok üst düzey projelerde ortak çalışmasının da bir adımıdır.

Biz HOPAPORT olarak bu projenin hayata geçirilmesi ve en kısa sürede fizibilite çalışmalarının başlatılmasını talep ediyoruz. Bu konuda Hopa TSO meclis Başkanı Sayın Metin Karaman ve meclis üyelerine, Y.K. Başkanı Sayın Osman Akyürek ve Y.K. üyelerine duyarlılıkları için teşekkür ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Hopa-Batum Demiryolu çalışmalarında işbirliği protokolü de Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek ve Hopaport Genel Müdürü Meriç Burçin Özer tarafından imzalandı.

 Hayati Akbaş / HOPA

Editör: TE Bilişim