Hopa'da kabotaj bayramı Kutlamaları

1 Temmuz Kabotaj bayramı 89’nucu yıldönümü Hopa’da Atatürk anıtına çelenk konulması ve ardından Şehitler için Hopa İskelesinden Denize çelenk bırakılması ile kutlandı.

İlk tören Belediye parkında bulunan Atatürk Heykeli önünde gerçekleştirildi. Buradaki kutlamalara Belediye Başkan Yardımcısı Yüksel Özbayraktar, Garnizon Komutanı Harun Polat,, Sahil Güvenlik Hopa Bot Komutanı Rüstem Altıntaş, Hopa Liman Başkanı Selahattin Erdemir ve şef Turgay Karaşah, İlçe Emniyet Müdürü Hakan Ülkü, HOPAPORT İnsan Kaynakları Müdürü Turan Kılıç, HOPAPORT Güvenlik Müdürü Hüseyin Yalçın, DTO Temsilcisi Taner Ekmekçi, kurum müdürleri, Sahil Güvenlik’de görevli askerler, Siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı Atatürk’ün heykeline Liman Başkanı Selahattin Erdemir, HOPAPORT Güvenlik Müdürü Hüseyin Yalçın ve DTO Temsilcisi Taner Ekmekçi tarafından çelenkler konuldu.

Çelenklerin konulması ardından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları manevi huzurunda yapılan 1 dakikalık saygı duruşu ardından İstiklal marşının okunması ile törene devam edildi. Törenin ikinci bölümünde Hopa İskelesinde Sahil Güvenlik Bot komutanlığında görevli personel tarafından Deniz Şehitleri anısına Denize çelenk bırakıldı. Buradaki törene İlçe protokolu ve Kurum müdürleri katılırken Hopaport bünyesinde görev yapan Palamar motorları da sirenlerini çalarak saygılarını sundular. Hopa’daki Kabotaj Bayramı kutlama etkinlikleri kapsamında Hopa Limanında bulunan Sahil Güvenlik Bot komutanlığı da halkın ziyaretine açıldı. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdi TBMM'de 19 Nisan 1926 tarihinde kabul edilen Kabotaj Kanunu 1 Temmuz'da yürürlüğe girdi. Türkiye Cumhuriyeti'nin ekonomik temellerinin atıldığı 1. İzmir İktisat Kongresi'nde kabotaj konusu da gündeme geldi. Bu süreçte, kapitülasyonlarla yabancılara terk edilen deniz varlığına hakim olmak amacıyla bir yasa taslağı hazırlandı. Kabotaj Kanunu 19 Nisan 1926'da TBMM'de kabul edildi ve 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdi. “Kurtuluş Savaşı'nın denizlerdeki zaferi” olarak nitelenen düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle yabancıların deniz ticaretindeki hakimiyeti son buldu.

Hayati Akbaş/ HOPA

Editör: TE Bilişim