HOPA’DA DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI TÖRENLERLE KUTLANDI 

Hopa’da 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Belediye Parkında bulunan Atatürk anıtı ve İskele’de düzenlenen törenle kutlandı. 

HOPA-Hopa’da 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Belediye parkında bulunan Atatürk anıtında ve ardından Hopa İskelesinde düzenlenen törenle kutlandı. Törene Hopa Liman Başkanı Selahaiddin Erdemir. Liman Başkanlığı Şefi Turgay Karaşah, Deniz Ticaret Odası Hopa Temsilcisi Taner Ekmekçi,  Güvenlik Amiri Hüseyin Yalçın, HOPAPORT Römorkör kaptanı Reşit Çelik ve vatandaşlar katıldı. 

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 91. yıl dönümü kutlamaları Liman Başkanlığı, DTO Temsilciliği ve HOPAPORT’un Atatürk anıtına çelenk sunumuyla başladı. Ardından Atatürk ve Silah arkadaşları ve Deniz şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu yapılması ardından İstiklal marşının okunmasıyla devam edildi. 

Daha sonra Hopa Liman Başkanı Selahiddin Erdemir günün anlam ve önemini içeren bir konuşma yaptı. Erdemir konuşmasında şunları söyledi:  “Denizcilik Ve Kabotaj Bayramının 89. Yıl Dönümü Kutlamalarına Hoş Geldiniz.  

Bilindiği üzere Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde Kapitülasyonlar nedeniyle, yabancılara büyük imtiyazlar tanınmıştı. Bu imtiyazlar nedeniyle ülkemiz kıyılarındaki deniz ticareti ve önemli limanların işletmesinin büyük bölümü yabancılar tarafından yapılmaktaydı. Bu nedenle Türkler, kendi denizlerinde ticaret yapamaz duruma gelmişti.  

Lozan Antlaşması ile temeli atılan ve 1923 tarihinde İzmir 1.İktisat Kongresinde alınan karar sonucunda hazırlanan,  815 Sayılı Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926 Yılında yürürlüğe girmiştir.  Hazırlanan bu kanunla yabancılara uygulanan imtiyazlara son verilerek, Türkiye sahillerinin bir noktasından diğer bir noktasına yük ve yolcu taşımacılığı, Limancılık, Balıkçılık ve Bilcümle Denizcilik işleri Türk bayrağını taşıyan gemilere ve Türk tebasına mensup kişilere verilmiştir. 

 Kurtuluş Savaşının uzantısı olarak denizcilik alanındaki zafer sayılan böylesine önemli bir kanunun yürürlüğe girişinin Sene-İ Devriyesi olan 1 Temmuz Günü, büyük önder Atatürk’ün direktifleri ile Denizcilik Ve Kabotaj Bayramı olarak kutlanılmaktadır.  

Kabotaj hakkını elde ettiğimiz ilk yıllarda 300 Grostonu geçmeyen birkaç parça gemiye sahip iken bugün tüm dünya sularında bayrağımızı gururla dalgalandırmaya artarak devam edilmektedir. 

Dünya Ticaretinin yaklaşık % 80’ni ve ülkemizin ithalat ve ihracat taşımalarının ise yaklaşık %90’ına yakın bir bölümü deniz yoluyla yapılmaktadır. Deniz taşımacılığı maliyet olarak, demiryolundan 3,5, karayolundan 7 ve havayolundan 22 kat daha ucuzdur.  

3 Kıta ve 2 okyanusa açılan suyolu üzerinde bir köprü konumunda bulunan ve 3 tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde denizciliğe gereken önemi vermemiz gerektiği aşikârdır. Bu nedenle Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığımız,  ülkemiz denizcilik sektörünün arzu edilen seviyelere ulaşması için gemi inşa,  denizcilik eğitimi ve deniz ticaretinin gelişmesine büyük önem vermektedir. Başta tuzla olmak üzere 7 ayrı bölgede tersane yeri altyapısını hazırlayarak yatırımcıların hizmetine sunmuştur.  

Aynı zamanda denizcilik sektörüne nitelikli ve kalifiye eleman temini için 17 si fakülte ve yüksekokul olmak üzere 40 civarında Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi ve 115 Özel Denizcilik Eğitim Merkezinde uluslar arası standartlarda Denizcilik Eğitimi Verilmektedir.  

Bakanlığımızın etkin denetim politikası sonucu denizcilik sektörümüz 2009 yılı itibari ile IMO’ nun Beyaz Bayrak listesine geçmiştir. Bunun sonucu olarak ülkemiz bayrağını taşıyan gemilerin uluslar arası deniz ticaretinde hak ettiği itibar ve rekabet Gücü artırılmıştır. 

E-Denizcilik portalı uygulamasında önemli atılımlar yapılmış işlemlerin kısa sürede ve elektronik ortamda gerçekleştirilmesi imkânı sağlanmıştır.  

Büyük Önder Atatürk’ün “Denizciliği Türk’ Ün Milli Ülküsü Olarak Düşünmeli Ve Onu Az Zamanda Başarmalıyız” veciz sözü ile konuşmama son verirken 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının kutlanmasında bizlere yardımcı olan başta Sayın Kaymakamımız, Belediye Başkanımız, Park Denizcilik, Deniz Ticaret Odası ve diğer ilgili tüm kurum ve kuruluşlar ile bu anlamlı günde bizleri yalnız bırakmayan siz değerli katılımcılara teşekkür eder,  saygılarımı sunarım”. 

Yapılan konuşma ardından Kabotaj Bayramı Kutlama töreni de sona erdi. 

ŞEHİTLER ANISINA İSKELEDEN DENİZE ÇELENK ATILDI 

Belediye Parkında düzenlenen tören ardından törene katılanlar yürüyerek Belediye Parkının karşısında bulunan Hopa İskelesine geçtiler. 

Burada Hopa Limanından gelen Palamar tarafından 1 dakika süreyle Deniz şehitleri anısına siren çaldı ve törene katılanlar saygı duruşunda bulundu. Daha sonra Hopa Liman Başkanı, DTO Temsilcisi ve HOPAPORT Güvenlik amiri tarafından Atatürk ve tüm deniz şehitleri anısına denize çelenk atılması ardından törene katılanlar HOPAPORT’a ait Palamar ’la denize açılarak gezinti yapmaları ardından törende sona erdi. 

HOPAPORT Genel Müdürü Özer Kabotaj Bayramını kutladı. 

HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer’de yayınladığı bir mesaj ileti Denizcilik sektörünün ve Liman personelinin Kabotaj Bayramını kutladı. Özer mesajında “Kendi denizlerimizde kendi ellerimizle bir zamanlar kaybetmiş olduğumuz haklarımızı uzun ve zorlu mücadelelerden sonra 1 Temmuz 1926’da tekrar kazandık. Kabotaj Kanunu ile “Türkiye Limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk Vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılır” hükmü getirildi ve bu sayede Osmanlı Devleti zamanında yabancılara kaptırılmış olan bu önemli hak geri kazanıldı. Eskiden yabancıların elinde olan bu faaliyetlerin bundan böyle sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarınca yapılabilmesi sağlandı. 

İşte bu başarının taçlandığı gün olan 1 Temmuz her yıl Kabotaj Bayramı olarak kutlamaktayız. Bende Denizcilik sektörünün ve tüm çalışanlarımızın bu önemli kazanımlar elde ettiğimiz Kabotaj Bayramını kutlar, esenlik ve başarılar temenni ederim” dedi. 

Hayati Akbaş/HOPA

Editör: TE Bilişim