Hollanda'dan göçmen krizine çözüm önerisi: Gemilerle Türkiye'ye geri gönderelim

AB dönem başkanı Hollanda, Yunan adaları üzerinden Avrupa'ya giren göçmenlerin gemiye bindirilerek derhal Türkiye'ye geri gönderilmesini öngören bir plan üzerinde çalışıyor.

Hollanda İşçi Partisi lideri Diederik Samsom tarafından ana hatlarıyla anlatılan plana göre, Avrupa Birliği de buna karşılık Türkiye'deki 250 bin mülteciyi kabul edecek. Hollanda radyosuna konuşan sosyal demokrat lider Samsom, "Ege Denizi toplu mezara döndü... Geçen yıl 3 bin 700 insan öldü. Milyonlarca mülteci buraya gelmek için hayatlarını riske atıyor. Biz bunu durdurmak zorundayız" dedi.

Samsom, uluslararası yetkililerce üzerinde çalışılan planın bahar aylarına kadar hayata geçirilmesi gerektiğini; böylelikle, havalar ısınınca artan göçmen akınının önüne geçilebileceğini söyledi. İlk gemilerin Mart ya da Nisan'da hareket etmesini öngördüklerini belirten Samsom; plan çerçevesinde, Midilli, Sakız ve İstanköy gibi Yunan adalarına ulaşan göçmenlerin Türkiye'ye geri gönderileceğini ifade etti.

AB'nin yılda 150-200 bin mülteci kabul etmesi şartıyla, Türkiye'nin de söz konusu göçmenleri geri almaya sıcak baktığını belirten Samsom, Ankara ile bu konudaki görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

BBC, Hollanda'da koalisyon ortağı olan Samson'un (solda), geçen aydan beri Başbakan Mark Rutte (sağda) ile bu plan üzerinde çalıştığını bildirdi.

2015 yılı içinde 850 binden fazla insan kaçak yollarla Türkiye'den Yunan adalarına geçti. Bu yıl ise şu ana kadar 46 bin göçmen Yunanistan'a ulaştı. Göçmenlerin çoğu; Suriye, Irak ve Afganistan'daki çatışmalardan kaçıyor.

Editör: TE Bilişim