Hollanda'da küresel ısınma alarmı

Hollanda Özel Planlama Genel Müdürü İneke Bakker, deniz seviyesinin bir yüzyıl içerisinde yükselecek olmasını dikkate alarak, kıyı açıklarında, dalgakıran suni adalar yaratmayı planladıklarını söyledi.

Sellerle mücadeleye ilişkin Amsterdam'da düzenlenen ve ABD, Çin, Meksika ve diğer bir çok ülkeden uzmanın katıldığı bir forumda konuşan Bakker'ın açıkladığı stratejiye göre, denize belirli noktalardan kum pompalanıp, bu kumun, Kuzey Denizindeki akıntılarla açığa taşınması ve varolan adacıkların yükseltilmesi sağlanacak.

Bakker, doğal yollarla açıkta bir dizi ada da oluşturulabileceğini ve bu adaların, fırtına dalgalarının kıyıya ulaşana kadar etkisini kaybetmesini sağlayacağını belirtti.

Fırtına sırasında oluşan dalgalarının yüksekliği 1953'te 4 metreyi aşmış, dalgaların kıyıdaki bentleri geçmesinden ötürü yaşanan felakette 1800'den fazla insan ölmüştü. Nüfusu 16 milyon olan Hollanda'da halkın üçte ikisinden fazlası, deniz seviyesinin altındaki bölgelerde yaşıyor.

Küresel ısınmadan ötürü deniz seviyesinin gelecek bir yüzyıl içerisinde 80 santimetre yükseleceği ve bu dönemde etkili fırtınaların oluşacağı hesaplanıyor. Ulaştırma Bakanı Melanie Schultz da toplantıda yaptığı konuşmada, ABD'deki Katrina kasırgasının kendileri açısından bir uyarı olduğunu ve Katrina'nın, ''Hollanda'nın deniz suyuna karşı 40 yılı geçen savaşında aslında işin önemli bölümünün yapılmış olmadığını gösterdiğini'' belirtti. Hollanda hükümeti, denizle mücadele projelerine, gelecek 20 yıl için 18,5 milyar dolar ayırdı. 

Kaynak: İnternet Haber www.internethaber.com

Editör: TE Bilişim