Milyonlarca dolarlık lüks otomobil yüküyle Bremerhaven limanına gitmek üzere Southampton'dan hareket ettikten kısa bir süre sonra  yan yatan ve batmaması için bilerek karaya oturtulan Hoegh Osaka adlı araç taşıyıcı gemi, 16 gün Solent'de kurtarılmaya çalışıldıktan sonra dün akşam saatlerinde römorkörlerle Southampton Limanı'na çekilerek burada rıhtıma bağlandı.

Geminin meyli önceki günlerde önemli oranda düşürülmüştü. 

Yedek çekme operasyonu GMT saatiyle dün 14:45 te başladı. 4 römorkör yedek çekme operasyonunda görev aldı. Saat 18:15 GMT sularında ise araç taşıyıcı gemi Hoegh Osaka, Southampton Limanı'nın 101 numaralı rıhtımına emniyetle bağlandı. 

Gemi üzerinde gerekli sörveylerin yapılmasını müteakiben gemideki araçların tahliyesine başlanacak. 

Geminin armatörü Hoegh Autoliners yaptığı açıklamada "Şu aşamada gemideki araçları tahliyesinin ne zaman başlayacağını söylemek için çok erken" denildi. 

Gemi, Solen'deki Bramble Sığlığında 3 Ocak günü karaya oturtulmuştu. Gemi, 7 Ocak Çarşamba günü kendi imkanları ile oturduğu bölgeden kurtulmuştu. Daha sonra oturduğu bölgeden 2 mil doğusundaki emniyetli bölgede geminin yan yatıklığının (meylinin) düzeltilmesi çalışmalarına başlanmıştı. 

Hoegh Autoliners şirketi tarafından yapılan açıklamada; "Gemi yan yatmaya başladığında 3 Ocak gecesi geminin kaptanı ve gemideki kılavuz kaptan zor bir kararla karşı karşıya kaldılar. Eğer onların bu kararı olmasaydı bugün gemiyi emniyetle tekrar rıhtıma bağlamamız mümkün olmayabilirdi" denildi. 

Kurtarma ekipleri yaklaşık 3 haftadır 52 derece yan yatmış olan gemiyi düzeltmeye çalışıyorlardı. 

Gemi hemen hemen tamamen düzeltilip meyil 5 dereceye kadar düşürüldükten sonra geminin yedek çekilebileceğine karar verildi.

Şirket açıklamasında "Yapılacak daha çok iş var. Hem fiziksel, hem da hukuksal olarak. Ama en önemli olan şey mürettebatın emniyette olması, çevrenin zarar görmemiş olması, bölgedeki deniz trafiğinin büyük ölçüde bir kesintiye uğramamış olması. Gemideki araçlara kısa süre içerisinde erişilebilecek, böylece müşterilerimiz iş devamlılık planlarıyla ilgili netliğe kavuşmuş olacaklar" denildi. 

Kazanın nedeni İngiliz kaza araştırma bürosu MAIB tarafından araştırılıyor. Ancak geminin armatörü Hoegh Autoliners de kazayla ilgili kendi soruşturmasını başlatmış durumda. 

 

Editör: TE Bilişim