Pusan Açıklarında Hızlı Feribot Kazası: 1 Ölü, 99 Yaralı

Pusan açıklarında meydana gelen kazada, hızlı feribot bilinmeyen bir nesne ile çarpıştı. Kaza mevkiinin Güney Kore’nin Pusan kentinin 25 Km güneybatısı olduğu bildirildi. Kazada bir bayan yolcu hayatını kaybetti, 99 yolcu ise yaralandı. Hızlı feribotun bir balinaya çarptığı tahmin ediliyor.

Bu kaza ölümle sonuçlanan ilk balinaya çarpma kazası olarak da kabul ediliyor.

Kaza, Perşembe günü yerel saatle 1820 sularında meydana geldi.

1994 yılı yapımı 306 Gross Tonajlı Kobee adlı hızlı feribot; 215 yolcusuyla Japonya’nın Güneybatısındaki Fukuoka kentinden Güney Kore’nin Pusan Limanı’na gitmekteydi.

Azami yolcu kapasitesi 262 olan hızlı feribot, Güney Kore’li işletmeci firma Miraejet tarafından işletilmekteydi. Gemi; Korean Register klasına kayıtlı olup Japon Armatörler İkili Koruma&Tazmin Birliği tarafından sigorta edilmişti.
Miraejet, Japonya’nın Kyushu Demiryolları ile birlikte Fukuoka-Pusan hattında hızlı feribot işletmeciliği yapıyor.

Güney Kore Deniz Polisi’nin yaptığı açıklamaya göre, feribotun rampası neticesinde meydana gelen sarsılmadan dolayı beyin sarsıntısı geçiren 75 yaşındaki bir bayan yolcu hayatını kaybetti. Yaralı sayısının yüksek olmasında yolculardan bir çoğunun kaza anında emniyet kemerlerinin bağlı olmaması gösteriliyor.

Güney Kore donanmasına ait gemiler, oldukça önemli hasar gören feribotun yolcularını tahliye ederek Pusan’a götürdüler. Feribot ise römorkör yedeğine alındı. Ayrıca Japon Sahil Güvenlik Teşkilatı da bölgeye iki gemi gönderdi.
Yonhap Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre yolcular  önce büyük bir patlama duyulduğunu sonrasında geminin şiddetli bir şekilde sallandığını ve geminin çevresindeki suların kırmızıya döndüğünü anlattılar. Yetkililer, Pusan yakınlarında ve Japonya’nın Güneybatısındaki Kyushu adası arasındaki bölgede feribotların balinalara çarpması şeklinde son üç yılda 12 kaza rapor edildiğini belirttiler.

Kaynak: Keith Wallis, Hong Kong
Yayın Tarihi: 13 Nisan 2007
Çeviri: DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim