Ürdün'ün Akabe Limanında borcundan dolayı rehin tutulan Hızır Sofuoğlu gemisinin mürettebatı, DenizHaber'e "İmdat, yardım edin" mektubu gönderdi.

Mürettebat, 5 aydır Ürdün'ün Akabe Limanında demir sahasında insani koşulların en kötü olduğu ortamda yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Ancak kendileriyle hiç ilgilenilmemesi, şirket yetkililerinin de iddia ettiklerine göre telefonlarına çıkmaması, moralleri bozmuş, umutları tüketmiş.

Türk yetkili makamlarına yaptıkları imdat çağrıları, yine kendi iddialarına göre, karşılıksız kalmış!

İşte mürettebat üyelerinden gelen mektup. Küçük bir kaç kısmı çıkararak yayınlıyoruz:


"Bizler, Hızır Sofuoğlu isimli, Türk bayraklı gemide  yaklaşık 5 aydır Akabe/Ürdün demir sahasında beklemekte olan ve insani şartların altında hayatını devam ettirmeye çalışan Türk vatandaşlarıyız.

Bizim burada kalmamızın nedeni; gemimizin limandan kalkışı sırasında  gemi makinesinin arızası yapması, arızanın giderilmesi için  akabe/ Ürdün demir sahasına demirledik, yaklaşık 1 ay zaman zarfında arıza giderildi  fakat  bu işlemler sırasında oluşan masrafı,  şirketimiz  yerel acenteye  ödemediği,  ve bu borca karşılıkta gemi ve personeli  burada esir tutulmaktadır. Şirket ne bizim maaşlarımızı ödüyor, nede acenteye olan borcunu,   acentede bizi elinde koz olarak tutuyor. İnsanı şartlarımızı gözetmeksizin.   Bu geçen zaman zarfında( yaklaşık 5 ay) personele de hiç bir ödeme yapılmadı.   İnsani şartların altında  ve  50-55 derecede sıcak bir ortamda ramazan ayını geçirmeye çalışıyoruz. Gemide personelin ruh sağlığı  ve vücut sağlığı bozuldu, hastalıklar arttı, personel kontrolden çıktı,  çoğumuzun aileleriyle olan telefon irtibatları maddi imkansızlıklardan dolayı kesildi,

Şirket yetkilileri,  gemiyi Ürdün’de satıcaz fakat bankadan aldığımız kredi yüzünden ipotekli satamıyoruz. Banka  ile olan görüşmelerimizden bir sonuç çıkmadığı için siz orda beklemek zorunda kalıyorsunuz diyorlar. Bu süreçte yaklaşık 3 ay geçti halen bir sonuç yok. Birde size verecek başka paramız yok diyorlar anca gemi satışından diyorlar.

Bu konuyla ilgili  durumu defalarca,  Ürdün  Türk konsolosluğuna, Ulaştırma Bakanlığına, DTO başkanlığına yazmamıza rağmen hiç bir gelişme olmadı.  Halen Akabe/Ürdün' de beklemekteyiz.  Şirketi ve gemi armatörünü defalarca aramamıza rağmen telefonlarımıza cevap vermiyor.

Bizler tüm gemi personeli olarak ve Türk vatandaşları olarak  bu mağduriyetimizin giderilmesi alın terlerimizi buradan alarak güzel vatanımıza  ve ailelerimize kavuşmayı  bekliyoruz..."


Editör: TE Bilişim