Hitler'in Kayıp Filosu Ağva'da

The Sunday Telegraph gazetesi, Karadeniz sahillerinde Selçuk Kolay'ın başında bulunduğu ekip tarafından ortaya çıkartılan ve üç denizaltından oluşan "Hitler'in kayıp filosu"na ilişkin bulguları bu hafta İngiltere'nin Plymouth limanında yapılacak sunum sırasında açıklanacağını duyurdu.

"Hitler'in kayıp filosu" olarak adlandırılan üç denizaltının Karadeniz'deki Türk sahillerinde bulunduğu bildirildi. The Sunday Telegraph gazetesi, "Hitler'in kayıp filosu"nu ortaya çıkartan ekibin başındaki Selçuk Kolay'ın bu hafta İngiltere'nin Plymouth limanında bir sunum yapacağını duyurdu.

The Sunday Telegraph gazetesi, "Hiltler'in kayıp filosu Kanadeniz'de bulunduğu başlıklı haberinde İkinci Dünya Savaşı sırasında Rus gemilerini batırmak amacıyla nehir yolu ile Almanya'nın Kiel limanından Romanya'nın Könstence limanına götürülen üç denizaltının Karadeniz'in dibindeki yerlerinin saptandığını bildirdi.

İki yıl içerisinde düzinelerce gemiyi batıran 6 denizaltıdan oluşan, 30. filoya dahil söz konusu üç geminin, Romanya'nın Ağustos 1944'da taraf değiştirerek Almanya'ya savaş ilan etmesinin ardından Karadeniz'de sıkıştığı belirten gazete, Türkiye'nin savaştaki "tarafsız" statüsü nedeniyle gemilerin Karadeniz'den Boğazlardan çıkamadığına, üç denizaltının personelinin Türkiye tarafından gözaltına alındığı dikkat çekti.

İngiliz gazetesi, sualtı arkeoloji araştırmaları ile tanınan Selçuk Kolay'ın liderliğindeki ekibin gemilerin deniz dibindeki yerlerini saptadığını, Kolay'ın bulguları ile ilgili olarak bu hafta İngiltere'nin Plymouth limanında bir sunum yapacağını kaydetti.

Kolay'ın batan denizatlılarının yerlerini, Alman arşivleri, hala hayatta olan personel ile görüşmelerinin ardından denizde yaptığı arama çalışmalarının sonucunda ortaya çıkarttığını belirten gazete, Kolay'ın, üç gemiden birinin olan ve sahilden iki mil uzaklığındaki U-20 gemisinin batığına başarılı dalışlar yaptığına dikkat çekti.

U-23 gemisinin, Ağva'dan üç mil , U-19 gemisinin batığının ise, Zonguldak'ın üç mil uzağında olduğu sanıldığını da belirten gazete, Kolay'ın çalışmalarında da, U-23 denizaltının eski kaptanı 85 yaşındaki Rudolf Arendt'in çizdiği ve geminin personelinin sahilin hangi noktasında kara çıktığı gösteren bir haritadan yararlandığına da işaret etti.

İngiliz gazetesine konuşan Kolay ise, söz konusu denizaltılara ilişkin olarak "Savaşın en az bilinen olaylarından biri ancak en ilginçlerinden biri" dedi.

Bu arada, İngiliz Sualtı Arkeoloji Derneği Genel Sekreteri tanınmış su altı arkeoloji uzmanı Prof. Mike Williams , "Bu önemli bir buluştur çünkü bu U gemilerinin, deniz muslukları açılarak batırıldığı için tam olarak, kapatılan bir tüp gibi eksiksiz olmalı" dedi.

Yeni Şafak

Editör: TE Bilişim