Hindistan, deniz korsanlığına  karşı eylemlerde bulunacak uluslararası  güçleri kurmak çağırısında bulunuyor. Hindistan Armatörler Örgütü  Birleşmiş Milletleri,  Aden körfezi,Umman denizi ve  tüm Hindistan okyanusunda güvenlik sağlamakla görevli uluslararası güçleri kurmaya çağırdı.

Hindistan Armatörler Örgütünün verilerine göre,  korsanların Aden körfezindeki ve Umman denizindeki eylemleri sonucunda dünya  ticaretine verilen  zararın toplamı 9 millyar dolardan çoktur. Korsanlara verilen fidye,taşınan yükler kaybının sonucu zarar, gemileri ve Hint  okyanusundakit ticaret yollarını koruma harcamaları bu zararı oluşturuyor.

Hindistan hükümetbaşkanı Manmohan Singh bugünlerde açıklamada bulunarak   korsanların Hint okyanusundaki  etkinlikleri yoğunlaştırıldığından Hindistan’ın deniz ticaretini  tehdit eden giderek daha büyük tehlike  niteliği aldığını  belirtti.

Rusya  Stratejik Araştırmalar Enstitüsü görevlisi Boris Volhonskiy, Libya’nın  hava sahası uçuşlara yasak bölge   ilan edildiği gibi Somali’nin kıyısı boyundaki  deniz bolgesi  gemi seferlerine yasak bölge ilan edilmesi,korsanlığa karşı koyma  yolunda atılacak bir adım olabilir,dedi ve şöyle konuştu.               

Korsanlar son zamanlarda  giderek daha  küstahça  davranıyor.  Başlıca üssü olan Somali’deki durum  buna yardımcı oluyor.

Somali’nin  merkez makamları 20 yıldır  ülkedeki durumu kontrol edemiyor. Ülkenin değişik bölgelerinde de durum yolsuzluk gruplarının denetimi altındadır. Değişik ülkelerin savaş gemileri Umman denizinde devriye görevi yapıyorsa da,   ticaret gemilerine korsanların saldırılarına son vermek çabaları başarısız kalıyor.  600  ekip üyesiyle 26 gemi şimdi konsanların elinde  bulunuyor. Eksperlerin hesaplarına göre ,20l0-de gemilerin ll8l ekip üyesi ve yolcusu korsanlar   tarafından rehin tutuldu.

Hindistan, korsanların Umman denizindeki eylemlerine   karşı aktif eylemlerde bulunan ülkelerden biridir.  Bu çok tabiidir,çünkü Hindistan’ın başlıca ticaret ortağı Birleşik  Arap Emirliklerine  petrol dahil malların büyük bir kısmı deniz yoluyla ulaştırılır.Hint denizcileri  korsanlara karşı diğerlerinkinden daha  kesin eylemlerde bulunuyor.

 Günümüzde l00-den çok deniz korsanı    mahkeme karşısına çıkacağı günü  bekliyor.Bunlar Somali’den uzaktaki Lakşadvip takımadalarına yakın bir yerde  yakalandı. Bu,   korsanların Hint okyanusunun değişik kesimlerine eylemlerini  yaygınlaştırmalarına dair Hindistan hükümetbaşkanının söylediklerini doğruluyor.

Hint denizcilerinin  eylemlerine tepki gösteren korsanlar rehin aldıkları Hint vatandaşlarına fazla hoşgörü göstermeyeceklerini  belirtti.

Amerikalı gazete yazarı ve politolog Robert Kaplan  birkaç yıl önce “Foreign Affairs” dergisinde çıkan   “ 2l. yüzyılın başlıca gelişmeleri:Hint okyanusundaki gövde gösterisi” adlı yazısında, Hint okyanusundaki hakimiyet  için  Hindistan’la Çin arasındaki  rekabet mücadelesinden sözedililyor. Ama  son gelişmelerin gösterdiği gibi,  Hint okyanusundan  çok daha büyük bir tehlike geliyor.. Rekabet eden ülkelerin  uzlaşmaya varmaları mümkünse  birbirinden kopuk  yolsuzluk grupları, eylemleri kontrol edilmez  olduğundan, büyük tehlike kaynağıdır.  Buna göre,ülkeleri rekabeti unutup  bu tehlikeye karşı koymak amacıyla eylembirliği yapmak çağırılarnda bulunanlar çok doğru davranıyor.
Editör: TE Bilişim