Hindistan İran’daki liman inşaatını hızlandırdı

Hindistan, İran'da yaptığı yeni ticaret limanı inşaatını hızlandırdı. Bu girişimin sebebinin İran'ın batılı ülkelerle anlaşmaya varması olduğu ifade edildi.

Hindistan İran’daki liman inşaatını hızlandırdı Dünya Bülteni/Haber Merkezi Hindistan, İran’da yaptığı liman inşaatını hızlandırma kararı aldı, bu amaçla İran’a yeni bir ekip gönderdi. Hindistan, Afganistan ve Orta Asya pazarına daha kolay ulaşabilmek amacıyla İran’la birlikte Umman Körfezine bir dış ticaret limanı yapıyordu. İran’ın batıyla, özellikle de Amerika’yla aralarındaki buzları eritmeye başlaması Hindistan’ı harekete geçirdi.

Batıyla karşı karşıya gelmemek için İran limanı konusunda acele etmeyen Hindistan geçen hafta yapılan anlaşmanın verdiği rahatlamayla liman inşaatını bir an önce bitirme kararı aldı. İran ve Hindistan’ın ortaklaşa finanse ettiği inşaat iki ülke ticareti için de yeni kapılar açacak nitelikte. Afganistan ve Orta Asya pazarına giden yolun Pakistan kontrolü altında olması, ayrıca Pakistan’ın bölgede Hindistan ticaretine sıcak bakmaması Hindistan’ı böyle bir karar almaya sevk etmişti. Yapılan yeni liman bölgedeki deniz yolları üzerinde önemli bir jeopolitik ve ticari konuma sahip olacak.

Editör: TE Bilişim