İstanbul Boğazı tehlike altında

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İstanbul Boğazı'ndan son 3 yılda geçen tanker sayısının yüzde 50 arttığına işaret ederek, ''İstanbul'u tehlikeden korumak için Orta Asya'nın petrolünü Samsun'dan geçireceğiz,Ceyhan'dan akıtacağız'' dedi.

Güler, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası'nda ''Enerji Politikamız ve Bölgemizdeki Yeni Gelişmeler'' başlığı altında enerji politikasını ve bu konuda yapılan çalışmaları anlattı.

Bakanlığının fonksiyonunun ülkenin kalkınmasında çok önemli bir yer tuttuğunu belirten Güler, şunları kaydetti:

''Enerji bir tarafta, tabii kaynaklar bir tarafta. Tabii kaynaklar deyince suyu, madenleri, başta kömür olmak üzere jeotermal kaynakları, rüzgarı, bütün hepsi bunun içine giriyor. Biz bunu yönetmek istiyoruz ve yönetiyoruz. Bunu yaparken de birkaç özelliği var bakanlığımızın. Birinci özelliği arz güvenliğini sağlamak. Yani enerjisiz bırakmamak, dışa muhtaç etmemek, mümkün olduğu kadar, kendi kaynaklarımızı kullanmak. Ayrıca hazinemizin en küçük gelir kaynaklarından bir tanesi. Son zamanlardaki uygulamalarımızla da enerji diplomasisi yönünde dış politikada bize büyük güç katıyor.''

Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı kapsamında yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Güler, projenin yüzyılın önemli projelerinden birisi olduğunu ifade etti.

Güler, ''100. tankeri geçtiğimiz hafta yükledik. 2 milyon varil yüklendi gemiye. Geminin boyu 3 futbol sahası uzunluğundaydı. Bu tanker Güney Kore'ye gitti. Bu bakımdan son derece önemli bir proje'' diye konuştu.

''Şahdeniz Projesi'' kapsamında önümüzdeki günlerde kuyudan ilk gaz çıkacağını, bu gazın da Azerbaycan ve Gürcistan'ı geçerek, Türkiye'ye geleceğini belirten Güler, bu boru hattını da başarı ile bitirdiklerini anlattı.

Bu gazın bir kısmının Türkiye'de kullanılacağını, bir kısmının Yunanistan'ı geçtikten sonra İtalya'ya gideceğini belirten Güler, bu nedenle Avrupa Birliği ve Yunanistan'da önemli bir avantaj sağlanacağını kaydetti.

-SAMSUN-CEYHAN BORU HATTI PROJESİ-

Samsun-Ceyhan Boru Hattı Projesini de hayata geçireceklerini ifade eden Güler, şunları kaydetti:

''Boğazdan geçen tanker yükünü azaltmak için ele alınan bir proje. İstanbul Boğazı'ndan son 3 yılda geçen tanker sayısı yüzde 50 arttı. İstanbul'u tehlikeden korumak için Orta Asya'nın petrolünü Samsun'dan geçireceğiz, Ceyhan'dan akıtacağız. Bu bir başka dev proje. Ceyhan önemli bir merkez oluyor. Bir de NABUKO Projesi var. Bu projenin özelliği de Anadolu'dan teknolojiyle doğal gaz geçecek. Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya'ya kadar gidecek. Dolayısıyla AB'nin en önemli kaynaklarından bir tanesi. Aslında hep biz Avrupa Birliği'ne girmeye çalıyoruz gibi gözüküyor ama AB'nin de bize ihtiyacı var. Aksi takdirde 3 yerden gaz alıyordu: Norveç, Rusya ve Cezayir. Dördüncü Türkiye olacak. Biz aynı zamanda Türkiye'nin geleceğini, 20-30 sene sonrasını oluşturmaya çalışıyoruz.''

-GEÇİŞ COĞRAFYASI PROJESİ-

Türkiye'nin bir tarafında dünya petrolünün, doğal gazın yüzde 70'inin olduğunu, bir tarafında ise tüketiciler olduğunu anlatan Güler, şöyle devam etti: ''650 milyonluk Avrupa'ya Türkiye'den gaz gidecek. Bu bakımdan biz üretenler ve tüketenler arasında tarihsel bir konuda köprü durumundayız. Hükümetimiz ve bakanlığımız yeni stratejik hedef geliştirdi. Bu, şöyle ifade ediliyor: Ya kaynak, ya geçiş coğrafyası olacaksınız. Biz bunu ele aldık. Geçiş coğrafyası adı altındaki projeyi geliştirerek, Türkiye'yi bu enerji koridoru olmanın yanı sıra enerji terminali olma yönüne doğru taşıdık. Bu ne demektir? Eğer enerji koridoru olursan transit ücreti, köprüden geçer gibi para ödeyip geçeksin. Biz bunu yeterli görmüyoruz. Şimdi işi ticaretine de dökmek istiyoruz. Daha önce kazanıp, bunun için de ithalatçı pozisyonundan, ihracatçı pozisyona geçiyoruz. Çünkü, Yunanistan'a, İtalya'ya Avrupa'ya NABUKO Projesiyle, Güney Doğu Avrupa
projeleriyle her zamanda enerji vermek istedik.''

-IRAK'LA GÖRÜŞME YAPACAĞIZ-

Mısır gazını da Türkiye'ye getirmek istediklerini anlatan Güler, ''Önümüzdeki günlerde de Irak'la bir görüşme yapacağız. Kerkük-Yumurtalık boru hattına paralel bir doğal gaz boru hattıyla Irak gazını da Türkiye'ye getireceğiz. Bu da ayrı bir dev proje. Bunlar düşünülmeyen, akla gelmeyen çalışmalardı, ama biz bunları yoğun çalışmalarla geliştirdik'' dedi.

Daha sonra Bakan Güler başkanlığında yapılan oturumda TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, TEİAŞ Genel Müdürü Halil Alış, EÜAŞ Genel Müdürü Sefer Bütün, BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol, DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer ve Maden İşleri Genel Müdürü Hilmi Özbeden, toplantıya katılan davetlilerin sorularını yanıtladılar.

Kaynak: aa
Alıntı: Kenthaber
www.kenthaber.com
Yayın Tarihi : 3 Mart 2007 Cumartesi

Editör: TE Bilişim