Heybeliada'da sağlık skandalı

Heybeliada sakinleri isyanda. Heybeliada'da hastane bulunmaması nedeniyle geçtiğimiz pazar günü, bir gencin ölümden dönmesi ve kolunu kaybetmesi halkı ayaklandırdı. Bugün akşam saatlerinde ise Sağlık Bakanlığı'na bağlı İl Sağlık Müdürlüğü bir açıklama yaparak 20 dakika içinde ambulansın geldiğini, mazotunun olduğunu, hastane projesinin de çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

Ali Mert Baltacı Pazar günü sabah 04.00 sıralarında kolundan yaralandı. Sokağa çıkarak yardım arayan 22 yaşındaki Baltacı, bir arkadaşına rastladı.
 
YARIM SAAT ERKEN GELSEYDİ KOLUNU KURTARABİLİRDİK
 
Ancak Heybeliada'da ne bir hastane, ne de bir doktor olmaması sebebiyle talihsiz olaylar ard arda yaşandı ve Ali Mert Baltacı kolunu kaybetti. Bunun üzerine Twitter'da "heybeliadayahastaneistiyoruz" hashtag'i ile Ada sakinleri sesini duyurmak için kampanya başlattı. Heybeliada'da oturan vatandaşlar kendi adalarında ve diğer adalarda hastane olmaması nedeniyle ciddi tehlikeler yaşandığı, hayatını kaybettiği ve bu ihmalin son bulması için Adalar'a teşekküllü bir hastane yapılması gerektiğini söylüyor.
 
Ali Mert Baltacı'nın doktoru da "Yarım saat daha erken gelebilseydi kolunu kurtarabilirdik" dedi. O gece yaşananlar ve hurriyet.com.tr'ye konuşan Baltacı'nın kızkardeşi tarafından da doğrulanan iddialar şöyle:
 
MAZOTUMUZ YOK, ARABA KAN OLUR GÖTÜREMEYİZ
 
"Arkadaşımız Ali Mert Baltacı 11 Ağustos gecesi bir kaza geçirdi. Adamızda onu götürebileceğimiz bir hastane yoktu. 112 deniz ambulansını aradık, mazotu yokmuş götüremedi. Polisten rica ettik askeriyenin yetersiz revirine gidelim diye, araba kan olur dendi. Biz burada hayattan bahsediyoruz. Biz burada 22 yaşında bir çocuktan bahsediyoruz, sırf birileri daha çok para kazansın diye kapatılan hastane yüzünden o artık tek kol ile yaşayacak. Durum böyleyken bunu bir daha yaşayacağımız kesinken biz sadece bunun önüne geçmek istiyoruz. Biz burada sadece 22 yaşında bir çocuktan bahsetmiyoruz. Burası ada, buraya sadece gezmeye gelinmiyor. Biz burada yaşıyoruz ve bizim hastanemiz yok. Lütfen bizi görün, bizi duyun. Ali Mert hala yoğun bakımda, o bizi göremiyor, duyamıyor. Fazla bir şey istemiyoruz, sadece teşekküllü bir hastane istiyoruz."
 
"NEDEN HASTANE YOK?"
 
Heybeliada sakinleri Cuma günü saat 14:00'te İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde eyleme hazırlanıyor. İstanbul'un göbeğinde ve en turistik beldelerden biri olan Adalar'da yıllardır hastane olmaması, sadece Büyükada'da bir polikliniğin bulunması büyük tepki topluyor. Yıllardır yaşanan bu durum 22 yaşındaki bir gencin kolunu kaybetmesi sonucu halkı adeta isyan ettirdi. Adalılar sosyal paylaşım sitelerinde, #heybeliadayahastaneistiyoruz diyorlar ve ellerinden geldiğince seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Hürriyet.com.tr'nin ulaştığı sağlık bakanlığı yetkilileri ise sosyal medya birimlerinin bulunduğunu ve sağlık hizmetleri ile ilgili her şikayetin takip edilip değerlendirildiğini belirtti. Yetkililer ilgili birimlerin konuyu araştıracağını açıkladı.
 
"BAKANLIKTAN HİÇBİR YANIT ALAMADIK"
 
Heybeliada'da yaşayan ve hürriyet.com.tr'ye konuşan, CHP Milletvekili Haluk Eyidoğan geçtiğimiz yıl, Temmuz ayında o dönemki Sağlık Bakanı'na bizzat mektup yazdığını, il sağlık müdürlüğüne defalarca bu sıkıntıyı dile getirdiğini ama geri dönüş alamadığını belirtti. Çok büyük bir hastane olmasa da özellikle acil durumlarda, kanamalı hastalar, kalp krizi gibi durumlarda derhal müdahale edecek altyapı ve 7/24 bir doktor bulunması gerektiğini belirtti. Adalar'ın nüfusunun özellikle yaz aylarında ve tatil günlerinde 10 katına kadar çıktığını söyleyen Eyidoğan, "Adalar'a bir değil, birkaç tane deniz ambulansı sağlanmalı, ikincisi ise 7/24 karada acil müdahale ve ilk yardım yapabilecek altyapı ile doktor ve hemşire sağlanmalı." dedi.
 
SAĞLIK MERKEZİ VAR MÜDAHALE KABİLİYETİ YOK
 
Adalar ilçesinde sağlık hizmetleri, Adalarda Toplum Sağlığı Merkezi, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim Araştırma Hastanesi Büyükada Ek Hizmet Binası, Belediye Sağlık İşleri Bölümü bünyesinde hizmet veriyor. Bu hastanede acil durumlarda müdahale edecek doktorlar var ama tam teşekküllü bir imkan söz konusu değil. Kara ve deniz ambulansları ile acil durumlarda ve gerektiğinde İstanbul’daki diğer hastanelere hasta sevki yapılıyor. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Burgazada Aile Sağlık Merkezi , Burgazada Sağlık Evi, Büyükada Merkez Aile Sağlık Merkezi , Heybeliada Aile Sağlık Merkezi, Kınalıada Aile Sağlık Merkezi, Kınalıada Sağlık Evi mesai saatleri içinde hizmet veriyor.
 
İddialar üzerine Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlüğü de bir açıklama yaparak konuya yanıt verdi. Yapılan yazılı açıklamada şu sözlere yer verildi:
 
22:00'YE KADAR DOKTOR BULUNUYOR

Adalarda kış mevsiminde 14 bin kişiye, yaz mevsiminde de 50 bin civarında kişiye sağlık hizmeti verilmektedir. Acil Sağlık Hizmetleri açısından 7gün 24 saat olmak üzere bir ambulans bot, iki 112 Kara ambulansı hizmet vermektedir. Heybeliada’da sağlık hizmetleri bakımından 08:00- 17:00 saatleri arasında iki aile hekimi halihazırda hizmet vermektedir. Ayrıca 17:00- 22:00 saatleri arasında da sağlık hizmeti verilmesine devam edilebilmesi için İstanbul Sağlık Müdürlüğü tarafından 1 hekim, 1 sağlık personeli ve ambulans şoföründen oluşan 112 Acil Sağlık İstasyonu oluşturulmuştur.
 
"20 DAKİKA İÇİNDE AMBULANS ULAŞTI"

Olayla ilgili olarak 112 Komuta Kontrol Merkezi kayıtlarında yer alan bilgiye göre; 10.8.2013 tarihinde saat 04:24’te Heybeliada Deniz Lisesi Komutanlığı revirinde şiddetli kanama ve el- bilek kesisi olan vaka bildirimi yapılmıştır. Saat 04:36’da Heybeliada 112 Acil Yardım ekiplerine vaka bildirimi yapılmış olup, sağlık ekipleri olay yerine hareket etmiştir. 112 Acil Ambulans ekipleri tarafından ilk müdahalesi yapılan hastanın en yakın sağlık kuruluşuna hızlı bir şekilde sevkini gerçekleştirmek için deniz ambulansı talebi 112 Komuta Kontrol Merkezine bildirilmiştir. Belediyeye ait deniz ambulansının yaklaşık 15- 20 dakika içinde olay yerine ulaşabileceği bilgisi verilmesi üzerine, hasta sevkinin daha kısa sürede gerçekleştirebilmek için sağlık ekipleri deniz komutanlığına ait askeri hücum botu ile Maltepe sahilinde hazır halde bekleyen 112 kara ambulansı ile Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevki gerçekleştirilmiştir. 
 
Hastane Projesi'nin Çalışmaları Sürüyor
 
İddialarda yer alan doktorun bulunmadığı ve 112 Deniz Ambulansının mazotu olmadığı sebebiyle hastanın götürülemediği bilgisi doğru değildir. Vakanın 112 Komuta kontrol Merkezine bildirilmesinden itibaren olay yerine bir sağlık ekibi gönderilmiş olup, hastanın sağlık kuruluşuna sevkinin gerçekleşmesine kadar sağlık ekipleri yaralıya müdahale etmiştir. Sağ kol arter (atar damar) tam kesisi bulunan ve ne kadar zaman kan kaybının olduğu bilinmeyen hasta 112 Acil Ambulans ekipleri tarafından hayata döndürülmüş olup, en yakın sağlık kuruluşuna sevki sağlanmıştır.

Büyükada da sağlık hizmet vermesi amacıyla bir hastane projesi çalışmalarının sürmektedir. Ada halkına hizmet verebilmesi için yapılacak olan hastanenin yakın bir zamanda ihalesi gerçekleştirilecektir.
 
SAĞLIK HİZMETİ NELER VAR?

Büyükada'da bulunan Lütfi Kırdar Hastanesi Ek Binası’nda, tanı, tedavi merkezi olarak kullanılıyor ve acil durumlarda müdahale ediliyor. 

- 1 çocuk hastalıkları uzmanı. Beş gün mesai saatleri içinde çalışıyor. 

- 1 kadın doğum uzmanı. Haftada 1 gün mesai saatleri içinde çalışıyor. 

- 1 dahiliye uzmanı. Haftada 1 gün mesai saatlerinde çalışıyor. 

- 4 Pratisyen hekim. Biri gece nöbeti tutuyor. 

- 4 Hemşire var. 

- 1 Röntgen teknisyeni var. Gece nöbetinde de var. Hastanede, 1 röntgen makinası var ve 24 saat çalışıyor. 1 ultrason cihazı var.

Diğer adalarda ise mesai saatleri içinde, hafta sonu hariç birer aile hekimi ve birer hemşire var. Büyükada dışındaki adalarda hastalar, hasta nakil araçlarıyla bavul gibi taşınmakla kalmayıp Burgaz ve Kınalıadalarda hafta içi saat 5’ten sonra ile hafta sonları hastayı paket gibi taşıma sistemi bile yok. Gece nöbeti ve kışın ikametgâh yapan hekim yok. Sedef Adası'na ise hizmet hiç yok. 

Yaz aylarında artan nüfusun yanı sıra aile hekimlerine ek olarak aile hekimliği dışında kalan yazlıkçılara teşhis ve tedavi hizmeti verecek çeşitli toplum sağlıklarından 1 hekim ve 1 hemşire görevlendiriliyor. Bu uygulamada yazın gelen 90 günden fazla adalarda ikamet edenlerin aile hekimliğine yaz boyunca geçme haklarını kullanmamalarına neden olmakta aile hekimi sayısının artışını yaz kış yaşayanların daha kaliteli hizmet almasını ve aile hekimlerimizin maaşına yansıyacak gelir artışını yazlıkçıların 3 ayda olsa ikametgâhlarını adalara alma isteklerini engellemekte. 
Editör: TE Bilişim