Her üç canlıdan biri yok olacak!

Küresel ısınma yüzünden 100 yıl içinde 1.2 milyar kişi susuz kalacak. Tarım üretimi yüzde 50 düşecek. Ani sel baskınları her yıl 2.5 milyon kişinin ölümüne yol açacak

BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Uzmanlar Grubu (IPCC), 130 ülkeden 2500’ün üzerinde bilim adamının katkısıyla 6 yıllık bir çalışma sonucunda hazırlanan “İklim Değişikliği 2007” raporunu açıkladı. “Küresel ısınma İkinci Dünya savaşında Avrupa’yı kana bulayan Adolf Hitler’den bile büyük tehdit oluşturuyor” yorumu yapılan 1527 sayfalık rapora göre 19’ncu yüzyıldan bu yana ortalama küresel sıcaklık 0.76 derece arttı. Bu yüzyılda sıcaklığın en az 1.1 derece ve en çok ise 6.4 derece yükselmesi bekleniyor. Dünya genelindeki ortalama sıcaklık 1.5 derece artıp 15.5 seviyesine çıkması durumunda ise insanlığı tam bir felaket bekliyor. İşte 29 bin veri temel alınarak hazırlanan rapordan çarpıcı uyarılar:

Akarsular kuruyacak

* 100 yıl içinde dünya genelindeki tüm bitki ve hayvan türlerinin yaklaşık yüzde 30’u yok olacak.

* 2070’lerde akarsuların enerji üretme potansiyelleri Avrupa’nın Akdeniz kısmında yüzde 20-50 arasında düşerken, Kuzey ve Doğu Avrupa kısımlarında yüzde 15-30 arasında artacak.

* Nehir yatağı havzalarının, şiddetli ve tehlikeli akıntılara sahip kısımları yüzde 19’dan, 2070 yılında yüzde 34-36’ya çıkacak. Özellikle Batı Avrupa’da milyonlarca insan, sulak alanlarla iç içe yoksulluk içerisinde yaşayacak.

* 2080’lerde yılda 2.5 milyon kişi daha kıyı şeritlerindeki sellerden etkilenecek.

* Alp buzullarının küçük olanları 20 yıl içinde ortadan kalkacak, büyükleri 2050 itibariyle yüzde 30-70 arasında eriyecek.

Akdeniz turizmine darbe

* Türkiye’nin de bulunduğu Akdeniz havzasında yaz aylarında sıcaklıklar ani artışlar gösterecek. Yaz turizmi darbe yiyecek. Ancak ilkbahar ve sonbaharda turizm potansiyeli artacak.

* Türkiye’nin de dahil olduğu güney Avrupa’da ormanlık alanlar küçülecek, kuzeyde ise genişleyecek.

* 2100 yılına kadar deniz seviyesindeki yükselme en az 18; en çok ise 59 santimetre olacak.

Tarım yüzde 50 azalacak

* Özellikle Afrika ve Orta Asya gibi günümüzde de kurak olan bölgelerde tarım üretimi yüzde 50 azalacak.

* Şu anda 500 bin kilometre kare olan Himalaya buzul alanı, 2030’da 100 bin kilometre kareye kadar gerileyebilecek.

* Gelişmekte olan ülkelerde açlık sorunu ortaya çıkacak. 2020 yılında su sıkıntısı çeken kişi sayısı 1.2 milyara yükselecek.

* Tarım sulama ihtiyacı 1 derecelik yükseliş için yüzde 10 artacak. Orman yangını çoğalacak.

* Kuzey kutbundaki deniz buzulları 2100’e kadar yüzde 22-33 arasında azalacak.

Alpler’in son 93 yılı

Avusturya Alpleri Derneğinin raporuna göre, geçen sene Alplerdeki 925 buzuldan 105’i üzerinde inceleme yapan uzmanlar, buzulların ortalama 16 metre inceldiğini, hatta buzullardan birinde geçen sene 80 metrelik incelme olduğunu saptadı. Alplerdeki buzulların senede ortalama 10-15 metre inceldiğini bildiren uzmanlar, bunun bir on yıl öncesinin iki katı olduğunu belirtti.

AB: Harekete geçelim

AVRUPA Birliği Komisyonu’nun çevreden sorumlu üyesi Stavros Dimas raporun, karbondioksit gibi sera gazı salınımlarını azaltmak konusunda küresel bir anlaşmanın ne kadar acil olduğunu ortaya koyduğunu açıkladı. Avrupa Birliği geçtiğimiz ay karbondioksit, metan ve nitrotoksit gibi sera etkisi yaratan gazların salınımının 1990 yılı verileri temel alınarak 2020 yılına kadar en az yüzde 20 oranında düşürülmesi hedefini tek yanlı olarak taahhüt etti.

Güvenlik Konseyi haftaya toplanıyor

Rapor, G8 zirvesinde ele alınmak üzere dünya liderlerine sunulacak. Ancak bilimadamlarının felaket senaryoları BM Güvenlik Konseyi’ni şimdiden harekete geçirdi. BM 17 Nisan’da acil olarak toplanıyor..

Küresel ısınma çocukları vuruyor

Save the Children vakfı, iklim değişikliğinden kaynaklı kuraklık, sel ve fırtınaların gelecek 10 yılda, her yıl 175 milyon çocuğu etkileyeceğini açıkladı. Vakıf, toplumun en hassas üyeleri olan çocukların milyonlarcasının açlıkla karşılaşacağını açıkladı.

Amerika ve Çin karşı çıktı

Brüksel’de açıklanan raporun altında 130 ülkenin onayı bulunuyor. Dünyanın en çok enerji tüketen ülkeleri ABD, Çin ve petrol üreticisi Suudi Arabistanlı diplomatlar, İklim Raporu’ndaki ifadelerin yumuşatılması için yoğun çaba harcadı. Bu nedenle raporun yayınlanması 4 saat gecikti. Diplomatlar, “Küresel ısınmanın sorumlusu yüzde 90’la insandır” ve “Küresel ısınmayı önlemek için emisyon oranlarını düşürmeliyiz” ifadelerine karşı çıktı. Hükümetlerarası İklim Değişimi Paneli Başkanı Rajendra Pachauri, “Bilimadamları bazı geri adımları kabul etti. Ancak bu işe de siyasetin bulaşmasına tepkililer; birçoğu bundan sonra BM’nin araştırmalarına katılmayacak” dedi.

Kaynak: Vatan Gazetesi
Editör: TE Bilişim