2017 ve 2018 yıllarındaki Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı faaliyetleri ve 2019 yılı için Sektör ile Bakanlık beklentilerinin karşılıklı olarak konuşulduğu çalıştay düzenlendi.

Türk Bayraklı gemilerin yurtdışında Liman Devleti denetimlerinde performanslarının artırılması ve tutulmalarının önlenmesinin Bayrak Devleti uygulamalarında öncelikli hedef olarak belirlendiği, Türk Bayraklı gemilerin 2002 yılında Paris Liman Devleti Kontrolü Memorandumu (Paris MoU) Kara Listesinde iken, başlatılan titiz çalışmalar neticesinde 2006 yılında Gri Listeye, 2008 yılında ise Beyaz Listeye geçtiği,

Ülkemiz bayrağı altındaki gemilerin dünya deniz ticaretinden daha fazla pay alabilmesi için söz konusu çalışmalara devam edildiği, bu çalışmalar sonucunda Türk Bayrağı'nun 2018 yılında Paris Memorandumundaki en iyi performansını (%2.30 tutulma ortalaması) elde ettiği, bu durumun sürdürülmesi önem arz ettiği ve aynı hızla devam edilmesi gerekliliği için çalıştay düzenlendi.

Deniz Ticaret Odası Meclis Salonundaki çalıştaya katılımcılar yoğun bir ilgi gösterdi.

Çalıştaya Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Okay Kılıç, Deniz ve İçsular Genel Müdür Yardımcısı Taner Keskin, Gemi Denetim Dairesi Başkanı Yılmaz Taşçı, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, Gemi Denetim Dairesi Uzmanlarından Denizcilik Sörvey Mühendisi Koray Korkmaz, Denizcilik Uzmanı Türker Ekinci, Liman Başkanları ve sektör temsilcileri katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını Deniz ve İçsular Düzenleme Müdürü Okay Kılıç yaptı. Kılıç yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Bu toplantıya ev sahipliği yapan DTO’ya teşekkür ediyorum. Türk Bayrağının 2018 yılındaki başarısını paylaşmak ve bundan sonra neler yapacağımız ile ilgili buraya geldik. Türk Bayrağımız 2008 yılından beri beyaz listede. Giderek de yerimizi güçlendiriyoruz. 2018 yılında şimdiye kadarki en az tutulma yaşandı. Emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Çok güzel bir iş birliği gerçekleştirdik. Hedefimiz 8’di. Mümkün olmaz diye düşündük ama 7’de kaldı. Çok mutluyuz. 2019’da hedefi biraz daha küçültelim. 2016’da beyaz listedeydik ancak 42. sıradaydık. Daha ileri bir seviyede yer alacağız.

"Herşey Türk Bayrağını taşıyan gemilerimiz için"

Son yıllarda büyük bir başarı yakaladık. Çok yoğun bir gayret sarf ediliyor. Burada her şey Türk bayrağını taşıyan gemilerimiz için. Gemilerimizin beyaz listede yer alması, ticaretinin daha kolay olması bizim amacımız. Bu da sektöre artı olarak yansıyor. Geçmişte beyaz listeden çıkma tehlikesi yaşadık, zor zamanlar yaşadık. 2016 yılında 415 gemimiz denetlendi 21’i tutuldu. 2018’de 314 gemimiz denetlenip 7 tanesi tutulmuş. Bu yıl 11 Şubat itibariyle 46 gemimiz denetlendi hiçbiri tutulmadı. İnşallah böyle gideceğiz. Çok yoğun faaliyetler sergiliyoruz. Gemilerimiz tutulmasın diye yoğun bir gayret sarf ediyoruz. Limanlarımıza gelen binlerce gemiyi denetliyoruz. Beyaz listedeki en büyük başarılardan birisi ön sörvey. Türk Bayraklı gemiler sefere çıkmadan önce Liman Başkanlıklarımız ön sörvey yapıyor. 2019 yılında 113 gemimiz ön sörvey yapılmış. Gemilerin yurt dışında sıkıntı yaşamaması için arkadaşlarımız geminin her şeyine bakıyor.

"Tutulma halinde herkesin ayrı ayrı ifadelerini alıyoruz"

2018 yılındaki başarımızın birçok etkeni var. Deniz Ticaret Odası ile çok yakın çalışıyoruz. Gemi sahipleri, DPI’lerle, çalışanlarla çok yakın çalışıyoruz. Denetimin nasıl olduğunu, nelerin eksik çıktığını anında öğreniyoruz. Güzel bir çaba var. Klas kuruluşlarıyla çok yoğun çalışmalarımız ve bilgi akışımız var. Herhangi bir sıkıntı yaşandığında ilgili şirketinizi, DPI’i, klas kuruluşunu bilgilendiriyoruz. Yurtdışında tutulan gemi adamlarını Gemi adamları Disiplin Komisyonu’na alıp işlem yapıyoruz. Gemiler tutulmayacak. Denizcilik idaresi olarak amacımız bu. Tutulma halinde herkesin ayrı ayrı ifadelerini alıyoruz. Şirketle ilgili işlem yapıyoruz. Klas kuruluşlarını uyarıyoruz. Bunlar sadece Gemi Denetim Dairesi Başkanlığımızın yaptığı işler. Bu başkanlığımız birçok konuya bakıyor. Ekibimiz 24 saat çalışıyor.

Avrupa Birliği’nde ülke ülke, liman liman ayırdık. DPI ile şirket ile sürekli irtibat halindeler. Herhangi bir ülkede, limanda denetim olursa kaptan bizimle irtibata geçiyor. Güzel bir iş birliğimiz var. Bunu daha da ilerletmek istiyoruz. ‘Nasıl gemilerimiz hiç tutulmaz’ bunu hedefliyoruz.

Gemi adamları Disiplin Komisyonu kuruldu. Faaliyetlerini güzel bir şekilde yönetiyor. Sürekli bize gemilerden ve şirketlerden bilgi geliyor. Hata yapan gemi adamlarının bilgileri bize geliyor. İfadelerini alıp kararlar veriyoruz. Kararlar çok önemli. Bunları duyurmaya çalışıyoruz. Gemi adamlarımızı bu konuda bilgilendirmenizi istiyoruz. Bizim amacımız denizdeki imkanları ve şartları en iyi hale getirmek. Gemi adamlarımızın denizcilik eğitimi konusunda en doğru yere gelmesini sağlamak istiyoruz. Disiplin Komisyonunun aldığı kararları gemi adamlarına duyurmalıyız.

Kerç Boğazı'ndaki gemi kazası

Kerç Boğazı’ndaki kazada gemi adamlarımızı kaybettik. Orada teknik bir eksiklik var gibi. Oradaki gemi adamlarını da komisyona alıp dinleyeceğiz.

"İşletmeciler, idare ile daha yakın çalışacak"

Gemi işletmecilerimiz ile idare olarak daha yakın çalışabilmek için genelge hazırlıyoruz. Gemi işletmecilerimizle interaktif bir sistem hazırlayacağız. Gemide kimler çalışıyor, gemi hangi limana gitti gibi bilgileri alacağız. Gemi işletmecilerimizi daha yakından tanıyacağız. Düzenleme ile gemi adamlarımızın takibini sağlayacağız. Bu sistem üzerinden her şey kayıt altına alacağız. Gemi işletmecilerine anında ulaşabileceğiz ve faaliyetlerini göreceğiz. Birçok alanda karşılıklı iş birliği sağlayacağız. Tüm liman başkanlıkları sistemde olacak. Hangi gemiye ön sörvey yapıldığını anında göreceğiz. Gemi Denetim Dairemiz böyle bir çalışma yapıyor. Bunun da müjdesini vermiş olalım.

Birçok ülke ile irtibat halindeyiz. Gemilerimiz hemen tutulmasın, gelelim biz de denetleyelim istiyoruz. Bu konuda sürekli çalışıyoruz. Hem belgelendirme hem de denetim de sizlerin de desteğini istiyoruz.

Gemi Denetim Dairesi Başkanı Yılmaz Taşçı, ‘2017-2018 Yılı Değerlendirmesi ve 2019 yılı Planlanan Çalışmalar’ konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumdan öne çıkan başlıklar şöyle:

  • 2018’i en iyi noktada kapattık. Bundan sonra Türk Bayrağı daha iyi noktada olacaktır.
  • Tokyo MoU’da geçen yıl gri listedeydik. Bunun nedeni burada denetlenen çok gemimiz olmaması.
  • Yabancı Bayraklı gemi denetimlerimizde %27 olan rakam %31’e çıktı.
  • Limanlarımızda yaptığımız denetimler sonucu tutulma oranı %3 oranında azaldı.
  • KOSDER ve Türk Armatörler Birliği ile Paris MoU Denetimleri ile ilgili toplantılar düzenlendi.
  • PSC Uzmanları Değişim Programı yaptık. Uzmanlarımız Rusya, Yunanistan ve İtalya’da misafir edildi.
  • Birçok geminin tutulmasını ya mektup yazarak ya da uzmanla görüşerek engelledik.

  • Olası kazaları engellemek adına kabotajda ilave tedbirler aldık.
  • Paris MoU’da sistem değişiyor. Beyaz Liste kalkacak. Beyaz Liste ‘Yüksek Performans’ olarak listelenecek. Gri liste ‘Orta Performans’, siyah liste ‘Düşük Performans’ olarak listelenecek.
  • Bu seneyi de Beyaz Liste performansımızı devam ettirirsek 2020’de Yüksek Performans listesinde yer alacağız. Tutulmada çift hanelere çıkmamamız lazım.
  • 2019 yılında sac ölçümü, su altı sörveyi yapacak firmaların yetkilendirmesi için tebliğ yayınlanacak.

Yılmaz Taşçı’nın sunumunun ardından toplantı soru-cevap kısmıyla tamamlandı.

Kaynak: Türkdenizmedya

Editör: TE Bilişim