''Hepimiz bu geminin içindeyiz''

Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan: ''Türkiye'yi bir gemi olarak kabul ederseniz hepimiz aynı gemideyiz. Kaptanın dümeni iyi tutması lazım''
edi.

Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ''Türkiye'yi bir gemi olarak kabul ederseniz, hepimiz aynı geminin içindeyiz. Dolayısıyla bu geminin iyi olması lazım. Bunu yaparken de kaptanın, dümeni iyi tutması lazım. Kaptanın iyisi de fırtınalı havada belli olurmuş'' dedi.

Deniz Ticaret Odası'nın (DTO) Meclis toplantısına katılan Unakıtan, burada yaptığı konuşmada, eski bir bakan olduğunu hatırlatarak, ''Eskiye rağbet olsaydı bit pazarına nur yağarmış ama denizciler başkaymış'' diye konuştu.

Bakanlığa özel sektörden geldiği için aldığı kararlarda daha başarılı olduğunu belirten Unakıtan, eski IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger'in kendisine, ''Maliye Bakanı olarak bizi çok şaşırtıyorsunuz ve sizi takdir ediyoruz. 'Türkiye bu maliye politikalarını uygulayamaz' diyorduk ama yaptınız. Sen masanın iki tarafını da biliyorsun. Bu yüzden daha doğru kararlar alıyorsun. Başka ülkelerin bakanları bunları yaparken tepki alıyorlar ama sen seviliyorsun'' dediğini anlattı.

Bürokratların karar verirken özel sektörün hangi çileleri çektiklerini bilmediklerini ve çoğu zaman ''ahkam kestiklerini'' dile getiren Unakıtan, şunları kaydetti:

''Biz bu şekilde yapmadık. Özel sektörün tüm dertlerini dinledik. Bunları yaparken de özel sektörden çok destek gördük. Denizcilerin de ne kadar vefalı olduklarını bir kez daha gördüm. Bana oy verirsiniz, vermezsiniz veya beni tekrar bakan yaparlar, yapmazlar bilmiyorum, ama ben her zaman doğru bildiğimi yaptım.

Türkiye'yi bir gemi olarak kabul ederseniz, hepimiz aynı geminin içindeyiz. Dolayısıyla bu geminin iyi olması lazım. Bunu yaparken de kaptanın, dümeni iyi tutması lazım. Kayalıklara oturtmadan sağlimen götürmesi lazım. Kaptanın iyisi de fırtınalı havada belli olurmuş. Siz daha iyi tespit edersiniz kaptanı...''

Kemal Unakıtan'a, konuşmasının ardından bir şilt verildi.

''REKTİFİYE OLDUM''

Toplantıdan ayrılışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Unakıtan, sağlık durumunun sorulması üzerine, sağlığının iyi olduğunu belirterek, ''Benim gibi ameliyat olanlarla konuştum. Belli bir süre geçtikten sonra eskisinden de iyi oluyor insan. Çünkü kalbini yeniliyorsun. Halk dilinde, rektifiye olmuş oluyorsun. Kilo verdim biraz. Bu da iyi oldu. Eşimle, çocuklarımla, torunlarımla ilgilenebiliyorum artık. Bu da büyük bir mutluluk benim için. Özlemişim bunları...'' diye konuştu.

Bir gazetecinin, ''Unutulduğunuzu mu düşünüyorsunuz?'' sorusuna da Unakıtan, unutulduğunu düşünmediğini ve yolda yürürken bile insanların kendisine ilgi gösterdiğini söyledi.

Unakıtan, bugün açıklanan teşvik ve istihdam paketi hakkında bir soru üzerine de, ''Bu konuda bir şey söylemem. Ben halktan birisiyim artık. Büyüklerimiz bilir. Bizim amacımız, duamız, bu memleketin daha iyi olması...'' şeklinde konuştu.

METİN KALKAVAN

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan da, meclis toplantılarında ilk defa eski bir bakanı ağırladıklarını belirterek, ''Bakanı herkes ağırlar ve ağırlamak ister ancak, önemli olan bakanlıktan inmiş, eski bir bakanı ağırlamak, ona vefa göstermektir'' dedi.

Kalkavan, denizciliğin sorunlarının çözümünde Kemal Unakıtan'ın, çok rolü olduğuna dikkati çekerek, bugüne kadar çözemedikleri çok az sorunun olduğunu söyledi.

Bugün açıklanan teşvik ve istihdam paketine de değinen Kalkavan, ''Bugün herhalde bizi çoğunluktan ayırdılar, farklı bir uygulama yapacaklar diye bekleyeceğiz'' diye konuştu.

Türk gemilerinin ''gri listede'' olmasının Türkiye'nin hiç hak etmediği bir konu olduğunu dile getiren Kalkavan, bu konu üzerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın çok önemli katkıları olduğunu ve lobicilik faaliyetleri yaparak bu konuda hak ettikleri bir başarı yakaladıklarını belirterek, Türkiye'nin artık, Beyaz listede olduğunu anımsattı.

Krizin sadece dışa dönük olmayla aşılamayacağını vurgulayan Kalkavan, her ülkenin kendi iç talebini yaratması gerektiğini, bunu da en iyi Çin'in uyguladığını ifade etti. Kalkavan, ''Eskiden üç alıyorsak, şimdi hiç almamazlık etmemeliyiz. En azından bir almalıyız. 'Kriz Varsa Çare de Var' kampanyasını destekliyoruz'' şeklinde konuştu. (aa)

Editör: TE Bilişim