Hema denizde gaz arayacak

Hattat Holding"e bağlı Hema Enerji, ABD"li Toreador"la birlikte Batı Karadeniz"de doğalgaz aramak üzere platform kuruyor. Hattat Holding Yeni Projeler Direktörü Tongüç, Türkiye"de denizden doğalgaz çıkaracak ilk özel şirket olacaklarını söyledi.
 
Otomotiv, traktör ve savunma sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren Hattat Holding enerji sektöründe faaliyetlerini artırıyor. Holdinge bağlı Hema Enerji, Amasra "daki taşkömürü ve metan gazı yatırımının ardından Batı Karadeniz "de doğalgaz arayacak.Hattat Holding Yeni Projeler Direktörü Tolga Tongüç , ABD "li Toreador şirketiyle Bulgaristan sınırından itibaren çalışmalara başladıklarını söyledi.

Tongüç şöyle konuştu: "ABD "li Toreador "la Karadeniz "de ortak doğalgaz çıkarımı yapılacak. Sismik gemi yola çıktı. Araştırma yapıldı, platformlar kuruluyor. Platformdan sonra doğalgazın çıkarımını yapıp Türk ekonomisine katkı yapacağız. Bugüne kadar Türkiye "de denizlerin yüzde 1"i araştırılmış. Biz ilk kez özel sektör olarak bu platformları kurup çıkaracak grup olacağız.

500 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Projenin ilk etabı 500 milyon dolarlık bir yatırımı içeriyor. Tongüç , miktar belirtmemekle birlikte Batı Karadeniz "de ciddi doğalgaz rezervi olduğunu kaydetti. ABD "li Toreador "un, halen Akçakoca açıklarında TPAO ve Stratic ortaklığı ile doğalgaz üretim yatırımı bulunuyor.

Hattat Holding ayrıca Amasra "da toplam 2 bin megavatlık iki kömür santrali ve bin megavatlık metan gazı santralini içeren 3 milyar Euro "luk yatırımı için de yabancı ortak arıyor. Yatırımın 2 milyar Euro "su yabancı bankalardan kredi alınarak temin edilecek.

Hattat Holding 5 yıl sonra enerjide 1-1,5 milyar Euro "luk ciro, 10 yıl sonra da 8 bin megavatlık kurulu güç hedefliyor.
 
ntvmsnbc

Editör: TE Bilişim