Hem karada hem de denizde gidebilen çok yönlü araç: Hovercraft

50 yıl önce icat edilen hovercraft, acil durumlarda hayat kurtaran çok yönlü ve esnek bir taşıt. Hava minderi ve bir pervaneyle çalışan, hem suda hem de karada gidebilen bu araç, otomobil ve teknelerin giremediği birçok yere kolaylıkla gidebiliyor.

Karmaşık bir yapıya sahip bu aracı daha basit bir hale getirmek için araştırmacılar önemli çalışmalar yaptı ve yeni buluşlara imza attı.

Angelo Odetti, Hovertech Şirketi, Gemi İnşaatı Mühendisi: ‘‘En önemli yeniliklerden biri yüzey kontrolü oldu. Flapton denilen ve araca eklenilen bir parça ile hovercraft aracının manevra yapma kabiliyeti büyük oranda arttı.’‘

Marco Mastrangeli, Air Cushion, Proje Koordinatörü: ‘‘Bu komut sayesinde aracın burnu, aşağı, yukarı, sağa ve sola hareket ettiriliyor. Bu aracın motoru tıpkı teknelerin arkasına takılanlar gibi çıkarılıp diğer bir hovercraft’e takılabiliyor. Ya da bu pervanelerden ikisini aynı araca takıp motoru daha da güçlendiebilirsiniz.’‘ Hovercraftlar çevreyle ilgili araştırmalarda, örneğin petrol sızıntısı ve ölçüm amaçlı olarak ve hatta arama kurtarma çalışmalarında da kullanılabiliyor.

Vincenzo Minenna, Arama Kurtarma Görevlisi: ‘‘Hovercraftlar nehir, deniz ve hatta sel suları üzerinde bile kullanılabiliyor.’‘ ‘‘Bu araç birçok soruna çözüm olabilir. Ancak hoveecraft sürücülerinin nasıl hareket etmesi ve suda boğulan birine nasıl yaklaşması gerektiği konusunda çok iyi eğitilmesi gerekiyor.’‘

Peki yeni nesil hovercraft’lerle çalışma fikri nereden çiktı?

Araştırmalar, İtalya’nın Linguria şehrinde bulunan tarihi bir kalede yapılıyor. Gemi inşaatı mühendisleri ve uzmanlar burada her bir detayı tek tek kontrol ediyor ve proje müdürü Marco Mastrangeli’ye iletiyorlar. Marco Mastrangeli, Air Cushion, Proje Koordinatörü: ‘‘20 sene önce Amerika’da küçük hovercraft motorları üreten bir firma satın almıştım. Çünkü Venedik’te büyük bir pazar olduğunu gördüm. Ancak bu bu hovercraftlar çok küçüktü ve çift zamanlı motorlara sahipti.’‘ Bu motorlara olan tutku Avrupa’daki bir araştırma projesinde hayat buldu ancak büyük zorluklar devam ediyor.

Paola Rigoni, Anfibi Bölümü Koordinatörü: ‘‘Hoverspill adıyla kurulan birlik adı altında makine mühendisleri ve sıvı devinimi uzmanları daha güçlü pervaneler üretmek için birlikte çalışıyorlar. Özel bir araç üretebilmek için bütün bunların bir araya gelmesi gerekiyor.’‘ Bu takım çalışması sadece çok yönlü ve farklı alanlarda kullanılabilen bir araç üretmekle kalmamış. Aynı zamanda deniz ve göl kıyılarında oluşabilecek her türlü kazalar için Shore Sentinel adında bir acil yardım platformu kurulmuş.

Marco Mastrangeli, Air Cushion, Proje Koordinatörü: ‘‘Shore Sentinel’in merkezi Venedik’te bulunuyor ve Po Nehri boyunca yaklaşık 200-300 belediyeye hizmet kapasitesine sahip… Acil durumlarda Hollanda’nın Rotterdam Limanı’nda hazır bekleyen hovercraftler dünyanın farklı bölgelerine gönderilerek arama kurtarma çalışmalarına katkıda bulunuyor.’‘

Kerem Çongar

Editör: TE Bilişim