Çeşme Liman Başkanlığı ücretsiz Amatör Denizci Eğitimi ve Sınav uygulaması başvurularını kabul etmeye başladı..

Çeşme Liman Başkanı Eray Aykanat makamında gazetecilerle bir araya gelerek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023'e kadar 1 milyon vatandaşımıza denizcilik kültürünü aşılamak, verilecek denizcilik eğitimi sonrasında amatör denizci belgesi düzenlemek ve denizci millet denizci ülke hedefine ulaşmak amacıyla ücretsiz olarak verilecek amatör denizcilikle ilgili temel eğitim programın hayata geçirildiği bilgisini verdi.

DENİZE HAKİM OLURSANIZ DÜNYAYA HAKİM OLURSUNUZ

Prosedürlerin eskiden zor olduğunu, şimdi biraz daha kolaylaştırıldığını vurgulayan Başkan Aykanat, “Amaç insanları denize yaklaştırmak. Denize sırtınızı dönerseniz gelişemezsiniz. Denize hakim olursanız dünyaya hakim olursunuz. Bunu yapabilmek için de insanlara deniz kültürü kazandırmak lazım. Çok klasiktir, Türkiye’nin üç etrafı denizlerle çevrili diye başlarız, Çeşme’nin de üç tarafı denizlerle çevrili. Onun için de insanlara denizi biraz daha sevdirmek, tanıtmak lazım. İnsanlar amatör denizci olursa, biraz da buna destek verirsek ister istemez denizciliği öğrenirler. Sonra da çoğalarak gider. Denizciliği öğrendiyse buna önem verir, çocuğu gemi adamı olmak ister, belki denizcilikle uğraşmak ister. Her şeyin temelde başladığı gibi bu da temelden başlar. Denizciliğimiz daha da ilerler. Ve günden güne ‘denizci millet denizci ülke’ hedefimize yaklaşırız” diye konuştu.

210 BİN AMATÖR DENİZCİ SAYISINI 1 MİLYONA ÇIKARACAĞIZ

Bugün Türk Denizciliği’nin, ticaret filosu bazında 15. sıraya, dünya yat üretiminde de 3. sıraya çıkarak marka haline geldiğini ifade eden Aykanat sözlerine şöyle devam etti: “Gemi adamı bazında ise 112 bin eğitimli gemi adamıyla Çin'den sonra bu alanda dünyada ikinci sıradayız. Kayıtlı amatör denizci sayımız ise 210 bin. Ancak amatör denizcilikte hedefi 1 milyon yapmak istiyoruz.”

ÇEŞME PROTOKOLÜ DAHİL HERKESİ BEKLİYORUZ

Denizciliğimizi daha da geliştirebilmek ve insanımızın yüzünü denizlere çevirmek amacıyla amatör denizcilikle ilgili temel eğitim programı başvurularının bugün (21 Kasım) Çeşme’de de başladığını belirten Aykanat, “Her liman başkanlığı bu anlamda büyük bir çalışma içinde. Ülke genelinde 71 liman başkanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın merkez teşkilatında yapılacak ve ücretsiz verilecek eğitim sonunda başarılı olan vatandaşlarımıza amatör denizci belgeleri verilecek. Yani hem eğitim vereceğiz, hem de sınav yapıp belgesini vereceğiz. Amatör Denizci Belgeleri süresiz olarak düzenlenecek olup, bu belge ile boyu 24 metreye kadar olan özel tekneler (ticari amaçla kullanılmayan tüm tekneler dahil) kullanılabilecek. Bürokrasiyi de oldukça azalttık. Sadece ehliyet, bir fotoğraf ve 32 lira harç yatırılmasını isteyeceğiz. Bir araştırma yaptık, Çeşme’de birkaç bin kişinin başvuruda bulunmasını bekliyoruz. Protokol dahil herkesi Amatör denizci belgesi almak için başvuruda bulunmaya davet ediyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim