Hazar kıyısına tatil köyü kuracağız  

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, "Kazakistan'da ilk otağları siz kurdunuz. Otağlarınızı artırın" çağrısı üzerine Türk işadamları Kazakistan'ın Hazar Denizi sahillerinde tatil köyleri kurmak için atağa geçme kararı aldılar.

Gül’e, gezisi boyunca mihmandar bakan olarak eşlik eden Kazakistan Turizm ve Spor Bakanı Dost Muhammedov, bir "Kazak tayı" hediye etti. Koyu Beşiktaş taraftarı olan Gül’e, Kazakistan’ın sembolü olan bir metreden büyük kartal maketi hediye edilmesi de dikkat çekti. Kazakistan ziyaretinin son gününde eski başkent Almatı’ya gelen Gül, burada Türk işadamlarıyla bir toplantı yaptı. Gül, Türk işadamlarının özellikle petrol işine girmelerini yineledi. Gül, turizm, sağlık ve finans sektörüne yatırım yapmak için de Kazakistan’da iyi bir ortam olduğunu söyledi.

TATİL KÖYLERİ YAPILACAK: Türk işadamları da Kazakistan’ın Hazar Denizi kıyısındaki Aktrau bölgesinin turizm için son derece elverişli olduğunu belirterek, buraya tatil köyleri kurma planları olduğunu söylediler. Türk işadamları, turizmde personel açığı bulunan Kazaksitan’dan 100 Kazak öğrenciye Türkiye’de turizm eğitimi verileceğini Gül’e aktardılar. Gül de bu gelişmeden son derece memnun olduğunu belirterek, Kazakistan’da kış turizmi için de potansiyel bulunduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: "Kazakistan’da kapılar Türk işadamlarına sınırsız açık. Kazakistan ile Türkiye arasında çok büyük dostluk var. Bu ülkede istikrar var. Bu ülkeye yatırım yapılır. Gelin buraya ağaçları ve bitkileri yetiştirin. Biz sizin arkanızdayız. Ulaştırmada iki yıl içinde büyük gelişmeler olacak. Hazar’da Ro-Ro’yla vagonlar ve TIR’lar taşınacak."

THY ŞİKÁYETİ: Türk işadamları, Gül’e taleplerini iletme fırsatı da buldular. İşadamlarının şikáyeti, THY üzerinde yoğunlaştı. Kazakistan’daki yabancı işgücünün yüzde 30’unun Türklerin oluşturduğuna dikkat çeken işadamları, THY’nin sefer sayısının az olmasının yanısıra ekonomi sınıfı uçak biletlerinin 800 dolar olmasından yakındı. Gül, Kazakistan ziyaretini Türk firmalarının yaptığı inşaatları ziyaret ederek tamamladı. İnşaatlarda çalışan Türk işçiler Gül’e sevgi gösterisinde bulundular.

hürriyet

Editör: TE Bilişim