Hazar, Karadeniz'e bağlanıyor

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Yabancı Yatırımcılar toplantısında 6 milyar dolarlık yatırımla Avrasya Su Yolu Projesini gerçekleştirebileceklerini belirtti.

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Hazar'ı Karadeniz'e bağlayacak Avrasya Su Yolu kanalını inşaya hazır olduklarını, bunun için 6 milyar dolar harcanacağını açıkladı.

Nazarbayev, projenin gerçekleşmesi için gerekli 6 milyar doları (7.8 milyar YTL) hiç zorlanmadan bulabileceklerini, buna karşılık açık denize çıkacak su yoluna kavuşacaklarını ifade etti. Öskemen kentinde yapılan Yabancı Yatırımcılar 17 toplantısında, projenin gerçekleşmesiyle sadece Kazakistan'ın değil bütün Orta Asya ülkeleri ile Batı Çin bölgesinin de mallarını açık denize çıkarabileceğini söyleyen Nazarbayev, projenin uzun zamandır temellendirilen bir konu olduğunu dile getirdi

TOPLAM 70 km

Hazar'ı Karadeniz'e bağlayacak Avrasya su yolu kanalının bir benzerinin Rusya'da tartışıldığını kaydeden Nazarbayev, mevcut durumla Karadeniz'den Volga nehrine, buradan Volga-Don kanalına ve Hazar'a toplam 1700 kilometre ile ulaşılabildiğini, kendilerinin teklif ettiği su yolu hattıyla 700 kilometre ile Karadeniz'e çıkmanın mümkün olacağını, bunun gerçekleştirilmesi için 6 milyar dolar maliyetle toplam 70 kilometre uzunluğunda kanal inşa etmenin yeterli olacağını belirtti. Kazakistan'ın bu proje ile son yıllarda ticarette elde ettiği gelişimi desteklemeyi ve köprü konumunu pekiştirmeyi hedeflediği dile getiriliyor Kazakistan ihracat gerçekleştirdiği ülkeler şöyle sıralanıyor: Yüzde 19,8 İsviçre, 15 İtalya, 10.5 Rusya, 9,6 Fransa, 8.7 Çin.

Kaynak: AMBAR Dergisi

Editör: TE Bilişim