TCDD, Haydarpaşa Projesi’nin ihale şeklini haftaya belirleyecek

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Yönetim Kurulu, içinde kongre merkezi, marina, 5 yıldızlı oteller, iş ve eğlence merkezleri ve 7 gökdelenin yer alacağı Haydarpaşa Projesi’nin ihale biçimini belirlemek için önümüzdeki hafta toplanacak. Toplantıda, Haydarpaşa Tren Gar ve Limanı’nın bulunduğu yere yapılması planlanan kompleksin, ne şekilde ihale edileceği tartışılacak. Demiryolları Yönetim Kurulu, bu noktada üç alternatifli ihale modeli üzerinde duruyor.

Bunlar, Yap-İşlet-Devret (YİD), kiralama ve ortaklık (TCDD ve işletmeci şirket) olarak belirlendi. YİD modeliyle ihaleye çıkılması halinde, işletmeci firma, kompleksi inşa ettikten sonra 49 yıl işletecek ve bu sürenin sonunda TCDD’ye devredecek. Diğer bir yöntem ise kiralama modeli. Bu model içinde iki alternatif tartışılıyor.

Birincisi, gelir ortaklığı modeli. Buna göre, işletmeci firmanın elde ettiği gelirin bir kısmı Demiryolları’na aktarılacak. Ya da, sabit bir kira bedeli belirlenecek. Son alternatif ise, ihalede TCDD’ye en yüksek ortaklık payını veren şirket ihaleyi kazanacak. Demiryolları yönetimi de, bu usule daha yakın. Ancak, Hazine ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Haydarpaşa projesinin, ortaklık modeliyle inşa edilmesi halinde yeni bir KİT oluşacağı endişesini taşıyor. Bu sebeple, ortaklık yöntemiyle çıkılacak bir ihale yerine YİD modelini tercih eden Hazine ve DPT bürokratları, Demiryolları yönetimine endişelerini iletti. TCDD’den üst düzey bir yetkili, yönetim kurulunun vereceği kararda Hazine ve DPT’nin görüşlerinin de dikkate alınarak ihale yönteminin belirleneceğini belirtti.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Haydarpaşa projesinin sadece İstanbul ve Türkiye’nin değil, dünyanın en büyük tasarımı olacağını kaydetti. Haydarpaşa projesi İstanbul’a “Tüp geçit” projesinden sonra yapılan en büyük ikinci yatırım olacak. Proje hayata geçerken, Haydarpaşa’nın doğal yapısı korunacak.

(Kaynak: ZAMAN Gazetesi, Selim Bahigo Kuvel, Ankara )

Editör: TE Bilişim