Haydarpaşa Olmadı Osmanlı Verelim

Haydarpaşa Garı ve çevresi turizm alanı ilan edilmiş, gökdelenlerin yükseleceği bir proje için düğmeye basılmıştı. Gelen tepkiler üzerine proje lale şeklinde 7 gökdelene dönüştürüldü. Ancak, bu proje de durduruldu. Son projede gökdelenler yok. 2-3 katlı Osmanlı mimarisine uygun yapılar var. Önemli bir değişiklik ise proje inşaat alanında. Proje 1 milyon metrekare yerine, 2 milyon 200 bin metrekarelik alana oturacak

Haydarpaşa Garı ve çevresi turizm alanı haline gelecek ve ABD'nin ünlü gökdelen mahallesi Manhattan gibi olacaktı. Fakat tarihi bir bölgede gökdelenler yükselmesi sivil toplum kuruluşlarından yoğun tepkiyle karşılaştı. Çevre Mühendisleri Odası'nın açtığı dava sonunda da bu proje rafa kalktı. Ardından yeni bir proje başlatıldı. Bu projeye göre İstanbul'un simgesi olan lale gündeme geldi. Haydarpaşa Garı ve çevresine lale şeklinde 7 süper gökdelen yapılması planlandı. Lale gökdelenlere de yoğun tepki geldi. Mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararı ile bu proje de gerçekleşemeden son buldu.

Gap İnşaat ortak girişimi ve TCDD başlanamayan 2 projenin ardından yeni bir proje hazırladı. Henüz kamuoyu tarafından tüm ayrıntıları bilinmeyen bu yeni projede gökdelenler yok... Yerine, Osmanlı mimarisi var. 5.1 milyar dolara mal olacağı belirtilen proje koruma kurulları, sivil toplum kuruluşları ve odaların onayını alırsa hemen başlanacak, 3 yılda tamamlanacak.

1 MİLYON 200 BİN METREKARE BÜYÜDÜ       

Oteller, alışveriş merkezi, kongre salonları, fuar alanları, marina, liman, kültür merkezi, spor ve eğlence mekanlarının yer alacağı projede önemli bir de değişiklik var. Bu değişikliğe göre ilk iki projede 1 milyon metrekare olan inşaat alanı 2 milyon 200 bin metrekareye çıkarılmış...

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, kabul görürse 2008 sonunda yapımına başlanacak projede tamamen güneş enerjisinden yararlanılacak. Toplanacak yağmur suları ile bahçeler sulanacak.

Hürriyet

Editör: TE Bilişim