Haydarpaşa kurtuldu

Danıştay, Haydarpaşa'nın satışına dayanak gösterilen yönetmelik ve YPK kararının dayandığı Bütçe Kanunu'nun ilgili fıkrasının da anayasaya aykırılığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurma kararı verdi. Danıştay'ın iki kararının Galataport ihalesine de örnek olabileceği ifade ediliyor.

Danıştay 10. Dairesi, Haydarpaşa Garı istasyon binasının satışına dayanak gösterilen yönetmelik ile Yüksek Planlama Kurulu kararının yürütülmesini durdurdu. Danıştay ayrıca, aynı yönetmelik ve YPK kararının dayandığı 2004 Mali Yılı Bütçe Kanunu'nun ilgili fıkrasının da anayasaya aykırılığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurma kararı verdi. Hukukçular, her iki kararın Galataport ihalesine de örnek olabileceğini ifade ediyorlar.

Liman-İş Sendikası geçen mart ayında Danıştay'a başvurarak TCDD'ye ait Haydarpaşa İstasyonu'nun satışına dayanak gösterilen ''TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü Taşınmaz İhale Yönetmeliği'' ile bu yönetmeliğin dayalı olduğu öne sürülen ''TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü Ana Statüsü'' nü değiştiren Yüksek Planlama Kurulu kararının iptali ve yürütülmenin durdurulmasını istedi.

Danıştay 10. Dairesi, geçen günlerde verdiği kararda, söz konusu yönetmelik ile YPK kararının 2004 Mali Yılı Bütçe Kanunu'nun 29. maddesinin (b) fıkrası uyarınca tesis edildiği belirtildi. Söz konusu maddede, ''TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki işletmecilik fazlası taşınmazların satılarak veya devredilerek satış veya devir bedellerinin yeni demiryolu inşaatı ve mevcut demiryollarının bakım ve onarımı ile Bahis siteleri iyileştirilmesinde kullanılması kaydıyla, taşınmazların satış veya devrine TCDD Yönetim Kurulu yetkilidir'' hükmünü içerdiği kaydedilen Danıştay 10. Daire kararında, herhangi bir yasa ile düzenlenmesi gereken bir kanunun bütçe yasası ile düzenlenmesine veya herhangi bir yasada yer alan hükmün bütçe yasaları ile değiştirilmesine ve kaldırılmasına anayasaya göre olanak bulunmadığı vurgulandı.

Kararda şöyle denildi: ''...Açıklanan nedenlerle, 2004 Mali Yılı Bütçe Kanunu'nun 29. maddesinin 'b' fıkrasının Anayasanın 37, 88, 161 ve 162. maddelerine aykırı olduğu kanısına varıldığından anılan hükmün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasına, dava dosyasının Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda vereceği karara kadar bekletilmesine karar verildi.''

Danıştay ayrıca, Haydarpaşa İstasyonu'nun satışına dayanak gösterilen yönetmelik ve YPK kararının da Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda vereceği karara kadar yürütülmesini durdurdu.

Kaynak: CUMHURİYET/Işık Kansu

Editör: TE Bilişim