HAY Gemi ile MAN Diesel, lisans anlaşması imzaladı   
 
HAY Gemi İnşa ve Bakım Onarım AŞ ile MAN Diesel A/S firmaları arasında iki zamanlı gemi motoru üretimi için lisans anlaşması imzalandı.

HAY Gemi İnşa ve Bakım Onarım AŞ'nin Üsküdar'da bulunan ofisindeki törende, HAY Gemi İnşa ve Bakım Onarım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Uzunsaç ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Zeki Sağlık ile MAN Diesel A/S Lisans Anlaşmalarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Klaus Engberg tarafından anlaşma imzalandı.

Törende, anlaşma hakkında bilgi veren Uzunsaç, HGS Tersanesi'nin Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi'ndeki inşaatının devam ettiğini söyleyerek, MAN Diesel A/S ile yapılan anlaşma gereği motor fabrikasının buraya kurulacağını belirtti.
Tersanenin birinci ünitesinin 3 yıl sonra tamamlanacağını, bundan sonra ikinci ünitenin yapımına başlanacağını ifade eden Uzunsaç, birinci ünitede 30-70 bin DWT ton, ikinci ünitede 200-300 bin DWT gücünde, yılda ortalama 35 gemi üretileceğini kaydetti.

MAN Diesel tarafından üretilecek gemi motorlarının ultra modern üretim teknolojisine sahip olacağını dile getiren Uzunsaç, şöyle dedi:  “Tersanemizde kurulacak motor fabrikası, yıllık 5-60 bin kilowatt arasında güçte 120 adet motor üretme kapasitesine sahip olacak. 250 bin metrekare alan üzerinde 115 bin metrekare kapalı alana sahip olacak fabrikanın yatırım maliyeti yaklaşık 250 milyon avrodur. HAY Gemi İnşa ve Bakım Onarım AŞ tarafından yatırımı yapılacak olan iki zamanlı motor fabrikasını MAN lisansı altında 2009 yılında üretime geçirmeyi planlıyoruz. Üretime geçilmesiyle birlikte HGS Tersanesi'nde yapılacak gemilerde kendi ürettiğimiz makineler kullanılacağı gibi aynı zamanda tek yetkili üretici ve satıcı olarak Türkiye, Orta Doğu, Doğu Akdeniz ve Türk cumhuriyetlerindeki taleplere de cevap verecektir.”

Türkiye'de yüzde 100 yerli malı gemi üretimini başlatmayı hedeflediklerini anlatan Uzunsaç, “Buradaki amacımız hem Türkiye'nin gemi makinesi ihtiyacını karşılamak hem de kendi tersanemizde inşa ettiğimiz gemilere kendi ürettiğimiz makineleri koymaktır. Türkiye'de motor fabrikasının bulunmaması gemicilik sektörümüzün kanayan yarasıydı. Bu motor fabrikasının temelini atarak kanayan yarayı dindirmiş olmayı umuyoruz” diye konuştu.

Klaus Engberg de HAY Gemi İnşa ve Bakım Onarım AŞ ile gemi motoru üretimi konusunda iş birliğine gitmekten mutluluk duyduklarını söyledi.
 
Kaynak: AA

Alıntı: Hürriyet

Editör: TE Bilişim