Havuzlu Çıkarma Gemisine, Uçak Gemisi Ayarı Yapılacak

Türk Deniz Kuvvetleri’ne alınacak “Havuzlu Çıkarma Gemisi - LPD” projesine uçak gemisi ayarı verildiği ortaya çıktı.

Havuzlu çıkarma gemisine, uçak gemisi ayarı yapılacak Cumhuriyet'in haberine göre, Türkiye’de inşa edilecek LPD gemisine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın talebi üzerine, Juan Carlos (Avustralya) ve Canberra (İspanya) gemilerinde olduğu gibi 12 derece eğime sahip kalkış rampası (Ski jump) konulacak.

Daha önce LPD’de bu rampanın olmayacağı belirtiliyordu. Ski Jump, uçakların kalkış mesafesini yarı yarıya kısaltıyor. Bu gelişmeye paralel olarak Türkiye’nin alacağı 100 adet F-35 -A alımı kapsamında, uçak gemisinde konuşlandırmak üzere 16 - 20 adet F-35 B (Kısa Kalkış - Dikine İniş) sipariş edilebileceği de belirtiliyor. Türkiye’nin sahip olacağı en büyük savaş gemisi LPD için 1.2 milyar dolar kaynak ayrıldı.

Geminin üretimi, İspanyol Navantia ile Sedef Tersanesi işbirliğine teslim edildi. Kıtalararasında asgari bir tabur büyüklüğündeki bir kuvveti ana üs desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik desteği ile kriz bölgesine intikal ettirebilecek LPD, İspanyol Kraliyet Deniz Kuvvetleri için bugüne I Helikopter Gemisi’nin benzeri olacak. 2005 tarihinde Navantia Tersanesi’nde inşa edilmeye başlanan Juan Carlos, 30 Eylül 2010 yılında İspanyol Kraliyet Deniz Kuvvetlerine teslim edildi.

Juan Carlos I gemisinin uzunluğu 231, genişliği 32 metre, toplam ağırlığı ise 27 bin ton. 247 kişilik mürettebattın görev yaptığı gemide, 46 adet Ana Muharebe tankı, 31 adet Taktik Tekerlekli Araç, 27 adet Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (AAV) veya 30 adet Hummer aracını taşıyabiliyor. Geminin Hangar bölümünde 12 adet NH-90 veya 6 adet EH-101 Helikopteri, bunların dışında 7 adet AV-8B Harrier II veya F-35B uçağı taşıyabilme özelliğine sahip.

ucak_gemisi_2

Uçuş güvertesine NH-90, S-70B SeaHawk, CH-47 Chinook,CH-53E veya V-22 Osprey tiltrotor gibi helikopterler iniş ve kalkış yapabiliyor. Gemi, su alabilen bir kıç havuza sahip olacak. Bu havuzun içinde tank taşıma kapasiteli 6 adet bot girecek. Böylece amfibi harekâtlarda, tanklar düşman kıyılarına taşınabilecek.

LPD’ye, 12 derece eğime sahip kalkış rampası (Ski jump) konulmasına ise kısa süre önce karar verildi. Gemi toplam 1450 kişiyi barındırabiliyor ve Lojistik destek almadan 50 gün denizde görev yapabilen gemi 22 knot seyir hızına ulaşabiliyor. Geminin TSK envanterine girmesi için 6 yıllık bir takvim belirlendi. LPD, Ege,Karadeniz ve Akdeniz harekât alanlarında ve gerektiğinde Hint Okyanusu ile Atlantik Okyanusu’nda kullanılabilecek.

Havuzlu çıkarma gemisi, gerektiğinde bünyesindeki tam teşekküllü hastane ile doğal afet bölgelerinde de kullanılabilecek.

Editör: TE Bilişim