İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 2008 Nisan ayından itibaren uygulamaya geçirilecek olan düzenlemeyi, "İki taraf anlaştığında sadece hasarlı kazalarda bir form doldurulacak ve sigorta şirketine verecekler" sözleriyle kamuoyuna açıkladı.

**
 
Yeni düzenlemeye göre, maddi hasarlı trafik kazalarında taraflar anlaştığı taktirde artık trafik polisi beklenmeyecek, her araçta bulunması zorunlu hale getirilecek ve formlar doldurularak sigorta şirketlerine gönderilecek.
 
Yasal düzenleme tamamlandıktan sonra ise taraflar anlaşamasalar bile maddi hasarlı kazalara trafik polisi müdahale etmeyecek.
 
Sorun sigorta şirketleri aracılığıyla çözülecek. Şirket eksperleri gerektiğinde devreye girecek. Yeni düzenleme ile kazaların trafiğin akışını engellememesi amaçlanıyor.
 
Etkin denetim geliyor
 
Yeni projeyle etkin denetim de getiriliyor. Kırmızı ışık ihlallerine yönelik olarak  kameralı önlemler artırılacak. 1 yıl içinde 5 kez kırmızı ışık ihlal eden sürücünün ehliyetine el konulacak.
 
Şehiriçi ve şehirlerarası yollarda emniyet kemeri cep telefonu kullanımı, alkollü araç kullanımı ve aşırı hıza yönelik yoğun tedbirler alınacak.
 
Bu kapsamda özellikle kazaların yoğun olarak yaşandığı anayol ve kavşaklarda sivil ve resmi denetim yapan trafik polisi sayısı artırılacak. Radar uygulamalarına ağırlık verilecek 200 yeni dijital kayıt sistemli radar aracı hizmete sokulacak.
 
Bakan Atalay, direksiyon başındaki sürücülerin sigara kullanımı konusunda da bir yasak getirmeyi planladıklarını açıkladı ve "Denetimde kurallara uymayanlara kesinlikle müsahama gösterilmeyecek" dedi.
 
Atalay ayrıca, "Ben rica ediyorum sürücü direksiyonda sigara içmesin" diye konuştu.
 
Yeni düzenleme ile trafik denetim araçlarına GPRS takılacak ve böylece polisin olay yerine hızlı ulaşması sağlanacak. Elektronik ceza tutanağı düzenleme cihazı ile cezai işlemler de hızlandırılacak.

Kaynak:cnnturk.com

Editör: TE Bilişim