Harem Sirkeci arası 8 dakikaya indi

İstanbul'da kentin iki yakası arasındaki boğaz geçişini 8 dakikaya indirecek olan yeni nesil arabalı vapur “Suhulet”, törenle hizmete girdi.

İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş (İDO) tarafından yaptırılan 4 arabalı vapurdan ilki olan Suhulet'in hizmete alınması ve yenilenen Sirkeci Araba Vapuru İskelesi'nin açılışı dolayısıyla iskele alanında bir tören düzenlendi.

Törende konuşan İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul'un trafiğine en kalıcı çözümün, yolları denize indirmek ve deniz ulaşımından istifade eden insan sayısını çoğaltmak olduğunu belirtti. Güler, “İstanbul trafiğinin çözümü, taşıma sorununu çözmekten geçiyor. Metrobüslerle Marmarayla yer altı tünelleriyle alt ve üst geçitlerle üçüncü köprülerle daha çok insanı toplu taşımayla raylı sistemle deniz yoluyla taşıyacağız” diye konuştu.

Denizi “Allah'ın otobanı” şeklinde tanımlayan Güler, “Ne yağ, ne su, ne bakım ister ama biz ondan değeri kadar yararlanmıyoruz” dedi.

Vali Güler, Sirkeci İskelesi'nde yapılan yeni düzenlemeyle İstanbulluların burada da denizle buluştuğunu dile getirerek, bu çalışmada emeği geçenlere teşekkür etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da bugün bir tarihe tanıklık ettiklerini belirterek, İstanbul'un bir deniz kenti olmasına rağmen, denizi yeteri kadar kullanmadığını ve gelişim alanları dikkate alınmadığı için ulaşım sıkıntılarının yaşandığını söyledi.

Göreve geldikten sonra İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi'ni kurarak yola çıktıklarını anlatan Topbaş, şunları kaydetti:

“Göreve geldiğimizden bugüne kadar toplu taşım araçlarındaki yenilemeler ve yeni akslar sebebiyle günde 1,5 milyona yakın insanımız toplu taşımı tercih etti ilave olarak. Bu büyük bir gelişim. Aynı şekilde deniz ulaşımında İDO 30 bin civarında günlük yolcu taşırken, şu anda 320, 322 binleri buldu ve özel tekneleri de kattığımız zaman İstanbul'da 405 binlerde deniz kullanımı var. Hedefimiz, denizdeki ulaşımı yüzde 4'lerden yüzde 10'lara çıkarmak. Tek biletle yolculuk ederek, raylı sistemleri, kara taşımacılığını ve deniz erişimini birbirine entegre eden bir sistem kurguladık. Önümüze 2 aşamalı hedef koyduk. Bunlardan biri 2012. 2012'ye geldiğimiz zaman 256 kilometre raylı sisteme erişmiş bir İstanbul ve erişimde ciddi soluk almış, biraz rahatlık hissetmiş bir şehir. 2023'e vardığımız zaman 500 kilometreyi aşmış, metro işlerini bitirmiş, artık her noktasından diğer bir noktaya metro dahil gidilebilen ve toplu taşıma araçlarını daha çok tercih eden bir şehir. Bunu kurguladık, hedefimize koyduk ve başarıyoruz. Ulaşımla ilgili yol haritamız belli. Bundan sonrası bunun aşama olarak bitirilmesi. Buna da başladık.”

Topbaş, geride kalan 3,5 yılda Büyükşehir Belediyesi olarak toplam yatırımlarının 15 katrilyon civarında olduğunu belirterek, bunun yüzde 56'sının ulaşıma yapıldığını bildirdi. Topbaş, İstanbul'un ulaşım sorununun her geçen gün azaldığının hissedildiğini, nerede bir sıkıntı çekiliyorsa adım adım bunların giderildiğini söyledi.

-“YENİ VAPURLAR ADETA YARIM BİR KÖPRÜ ANLAMINA GELİYOR”-

Kadir Topbaş, bugün açılışını gerçekleştirecekleri Suhulet'in Türk mühendisleri ve tersaneleri tarafından üretildiğini dile getirerek, araba vapurunun 80 araç ve 600 yolcu kapasitesine sahip olduğunu söyledi.

Manevra kabiliyeti çok yüksek olan araçta özürlülerin de düşünüldüğünü anlatan Topbaş, saatte 12,5 mil hız yapan vapurun Sirkeci-Harem arasını 8 dakikada alacağını kaydetti.

Topbaş, Suhulet'in ardından hizmete girecek benzeri 3 vapur daha olduğuna değinerek, “4'ü de devreye girdiğinde, şu anda günde 3 bin 500 araç taşırken, günde 15 bin araç taşıyacağız. Bu da şu anlama gelmektedir, 75 kilometrelik araç yolunu denize aktarmış oluyoruz. Günde 15 bin araç karşıya transfer edilebilecek, saatte bin araç ve 7 bin 200 yolcu taşınacak. Adeta bir yarım köprü anlamına gelmektedir bu” diye konuştu.

-“BÜYÜK BİR SİRKECİ MEYDANI ORTAYA ÇIKACAK”-

Törenin yapıldığı alanın da daha önce mezbelelik halde olduğunu dile getiren Topbaş, burasının düzenlendiğini, yayaların denizi görme fırsatı bulduğunu ve modern görünüme kavuştuğunu söyledi.

Topbaş, bir projelerinin de Yeni Cami'den itibaren Sarayburnu'na kadarki trafiğin yerin altına alınması olduğunu belirterek, bunu başardıklarında büyük bir Sirkeci Meydanı'nın ortaya çıkacağını ve halkın denizle buluşacağını kaydetti.

Topbaş'ın konuşmasının ardından Suhulet'in yapımını gerçekleştiren Çeksan Tersanesi Yönetim Kurulu üyesi İlhan Bayrak, Topbaş'a Suhulet'in maketini hediye etti.

-“ARABA TAŞIYAN VAPUR TÜRK İCADI”-

Törene katılan şair ve yazar Sunay Akın da ilk oyuncağının, babasının İstanbul'dan getirdiği bir arabalı vapur olduğunu belirterek, bunun için araba vapurlarını çok sevdiğini söyledi. Suhulet'in denizcilik tarihinde araba taşıyan ilk vapur olması nedeniyle büyük öneme sahip bulunduğunu vurgulayan Akın, “Dünya bilmeli ki araba taşıyan vapur bir Türk icadıdır” dedi.

Konuşmaların ardından, Harem'den hareket eden Suhulet, renkli sis bombaları ve ateş şelalesi gösterisiyle Sirkeci İskelesi'ne yanaştı. Bu sırada Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün Söndüren römorkörleri de su sıkarak gösteriye katıldı.

Vali Muammer Güler, Kadir Topbaş, Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Başkanı Murat Bayrak'ın katılımıyla kurdele keserek Suhulet'i hizmete açtı.

-SUHULET-

Sirkeci-Harem hattında çalışacak olan ve ismini ilk arabalı vapur “Suhulet”ten alan arabalı vapur, 73,20 metre boyunda ve 18,40 metre genişliğinde. 80 araç, 600 yolcu kapasiteli vapur, 12,5 deniz mili hız yapabiliyor.

Dünyanın en güvenli manevra sistemlerinden birisine sahip olduğu belirtilen ve ekseninde 360 derece dönebilen Suhulet, 4 adet “Mitsubishi” makine ve özel tasarım elektrik tahrikli “Voith Schneider” pervanelere sahip.

Tasarımı Türk mühendislerince yapılan ve Çeksan Tersanesi'nde inşa edilen Suhulet vapuruyla Sirkeci-Harem arası 8 dakikaya inecek. Suhulet'in dışında, Sirkeci-Harem hattı için yaptırılan yeni nesil arabalı vapurlar Sahilbent, Sadabad ve Sultanahmet de belirli süreler içinde hizmete alınacak.


-İLK ARABALI VAPUR “SUHULET”İN TARİHÇESİ-


Şirketi Hayriyenin Müdürü Hüseyin Haki Efendi, Boğaz'da at, araba ve eşya nakline bir kolaylık bulmak amacıyla yıllarca umum müfettişlikte bulunmuş İskender Efendi ve şirketin Hasköy'deki fabrikasının sermimarı Mehmed Usta ile baş başa verip, o güne kadar benzeri görülmemiş bir tekne tipi yarattı.

İki tarafından da karaya indirilecek kapakları bulunan, hem ileri, hem de geri gidebilen araba vapurları ya da feribotun prototipi olan bu tekne, çizimlerinin gönderildiği İngiltere'deki Maudslay Sons And Elelds tezgahlarında inşa ettirildi.

Suhulet (Kolaylık) adlı bu ilk araba vapurunun yapımı 1871 yılında sona erdi. Teknesi sac olan vapur 157 tonluktu. Uzunluğu 45,7 metre, genişliği 8,5 metre, su çekimi 3 metre kadardı. 450 beygir gücündeki tek silindirli, iki çevrimli makinesinin döndürdüğü yandan çarkla, saatte 7 mil hız yapabiliyordu.

İstanbul'a 87 yıl hizmet veren Suhulet, Çanakkale savaşları sırasındaki hizmetleri ile “Gazi” unvanını da aldı. Suhulet'in 1872 yılının başlarında hizmete konulmasının ardından aynı tersaneye ısmarlanan eşine de “Sahilbent” (İki kıyıyı bağlayan) adı verildi.
 

Editör: TE Bilişim