Hansa Stavanger Mürettebatı Zor Durumda

3 ay önce korsanlarca kaçırılan Alman konteyner gemisi "Hansa Stavanger" in mürettebatı zor durumda. Somali sahillerinde korsanlık faaliyetlerini izleyen Gemiadamları yardımlaşma kuruluşunun bildirdiğine göre içme suyu, yiyecek ve sıhhi malzemenin tamamen tükendiği gemide 24 kişilik mürettebat çok zor günler geçiriyor.

Kuruluşun koordinatörü Andrew Mwangura, geminin serbest bırakılması için fidye görüşmelerinin devam etmekte olduğunu bildirdi. Mwangura, "Hamburg merkezli armatör firma Leonhardt & Blumberg ile korsanların fidye pazarlıkları sürüyor. Ancak fidyede kesinti yapmak isteyen yanlış kişilerle de görüşüyor olabilirler" dedi.

Mwangura'ya göre korsanlar aslında 15 Milyon $ fidye istemişler, ancak karadan gelen bilgilerde korsanların 2,5-3 milyon $ fidyeye razı oldukları bilgisi geldiğinden, Mwangoura "Fidye ödemek isteyenler yanlış korsanlarla görüşüyor olabilirler" diyor.

20 bin tonluk konteyner gemisi 4 Nisan günü Somali'nin Kismayu liamnı'nın 400 mil açığında seyir halinde iken kaçırılmıştı. Mürettebat içerisinde 5 Alman, 14 Filipinli, 3 Rus ve 2 Ukrayna vatandaşı bulunuyor.

GSG-9 Timleri Baskın yapacaktı, ABD İstemedi

Mwangura'nın verdiği bilgiye göre geminin korsanlarca kaçırılmasından 3 hafta sonra alman Federal Polisine ait özel timler, gemiye baskın yapıp rehineleri kurtarma planı yaptı. 200 kişilik Alman Anti-Terör timi kaçırılan konteyner gemisinin sadece 50 deniz mili uzağındaki USS Boxer savaş gemisinde yapacakları harekatın eğitimini gerçekleştirdi. Ancak; Alman İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble Berlin'den operasyon için başlama emri verecek iken, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones operasuonun büyük risk taşıdığı gerekçesiyle durdurulması kararını verince operasyon gerçekleşmedi.

Bu arada Hansa Stavanger gemisi kaptanının, Alman Şansölyesi Angela Merkel'e bir mektup yazarak "Hepimiz ümitsizlik içindeyiz ve bazılarımız da hasta. Size yalvarıyoruz. Bize yardım edin ve bizi kaçıranlar artık bu çılgınca oyunu durdursun." dediği bilidiriliyor.

Kaptanın bu imdat çığlığı Der Spiegel dergisinde de yayınlandı.

 

Editör: TE Bilişim