ÖTV sonrası sahip oldukları 15 adet barç’ı satan Halikarnas Şirketler Grubu, 10800 dwt’lik Özay serisinin ikinci gemisi olan M/T Özay-5’i denize indirirken üçüncü gemisini de kızağa koydu. M/T Özay 7 için ise anlaşmalar yapılmış durumda. Yaklaşık sekiz ay önce Türker Grubu ile güç birliği yapan Halikarnas Şirketler Grubu, seriye üç gemi daha ilave etmeyi planlıyor. İki firma ayrıca paslanmaz tankları bulunan kimyasal tankerlerin de inşasına başlayacak.

Halikarnas Grubu altında Bunker hizmeti verdikleri dönemlerde 15 adet barç’larının   (küçük yakıt ikmal gemi tankeri) olduğunu söyleyen Halikarnas Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Necmettin Aydın, ÖTV’si sıfırlanmış yakıt ile, satışın dağıtım şirketleri üzerinden yapılması zorunluluğu getirilmesi nedeniyle bu alandan çıkmaya karar verdiklerini açıkladı. Petrol Ofisi’ne kiraladıkları 700 tonluk ‘Bora Can’ adlı barcın dışında diğer barcları sattıklarını ifade eden Aydın,”15 yıl önce aldığımız 2000 tonluk kimyasal tankerimiz ‘K Bilgin’ i de birkaç ay önce sattık. Piyasanın geldiği koşullar yeni gemi yapmayı zorunlu kıldığı için yeni gemi inşasına başladık. İkisini suya indirdiğimiz ÖZAY serisi 4‘den başladı ve 7’ye kadar tescil ettirdik. Bu seriyi 10’a kadar çıkaracağız ancak şuanda ÖZAY-7’ye kadar kontratlar yapılmış. ÖZAY serisi inşa edilirken paslanmaz tankları olan kimyasal tanker yapmayı da düşünüyoruz. Çünkü bu tip gemilerde her tip kimyasal ürünü taşıyabiliyorsunuz.”dedi.

Geçen hafta ÖZAY-5’in suya indiği kızakta şimdi ÖZAY-6’nın inşasının devam ettiğini söyleyen Halikarnas Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Necmettin Aydın, üçüncü gemiyle birlikte başlayan Türker Grubu’yla yapısal bir ortaklığa gittiklerini açıkladı. Piyasadaki hızlılığı yakalamak ve güç birliği yapmak adına böyle bir ortaklığa gittiklerini dile getiren Aydın, gemi inşa projelerini aksamadan hayata geçireceklerini vurguladı.
 
İnşa ettikleri iki gemide kredi kullanmadıklarını ve kendi öz sermayeleriyle yaptırdıklarını söyleyen Necmettin Aydın, bu şekilde bir yatırım için grup olarak krediyle çalışmaya sıcak bakmadıklarını, ancak bundan sonraki gemilerde kredi kullanmayı düşündüklerini ve Cat Finans ile bir çalışma yapacaklarını kaydetti. Önceleri gemilerin proje değerlerini göz önüne almayan yerli bankların denizcilik sektöründe hızlı şekilde yer almalarının sevindirici olduğunu vurgulayan Aydın, ancak yabancı bankaların sağladığı imkanları sağlayamadıklarını belirtti.

Geçen yıl denize indirilen M/T ÖZAY-4’ü işletmek için bir brokere verdiklerini söyleyen Aydın, “Gemilerimiz suya indikçe kendi işletmemizi oluşturacağız ve kendimiz işleteceğiz. Üçüncü gemimizde bu işletme yapımızı oluşturmuş oluruz. 15 yıldır kimyasal tanker sektöründeyiz yabancı değiliz aslında” dedi.

 Doğu Akdeniz’in en büyük yat limanı olan Marmaris Yacht Marina’yı da bünyesinde bulunduran Halikarnas Şirketler Grubu, kısa bir süre sonra Gök Denizcilik adı altında kabotaj dahilinde araç taşımacılığına başlayacak  Yunanistan’dan alacakları ikinci el gemilerle 8-10 gemiden oluşan arabalı vapur filosu kurmayı planlayan firma, hattın iskelelerine 10 milyon dolarlık yatırımla tamamlamış durumda. Eskihisar-Tavşanlı (Topçular) arasında çalışacak olan hat’ın İstanbul Deniz Otobüsleri’ne satılması da gündemde.

Kaynak :Murat ERDOĞAN – PERŞEMBE ROTASI    Alıntı : Lojiport

Editör: TE Bilişim